Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IMF ziet Belgische economie 6,9% krimpen

Ongeveer 100.000 landgenote­n dreigen baan te verliezen

-

Het IMF verwacht dat de wereldwijd­e economie dit jaar met 3% zal krimpen door het coronaviru­s. De zware recessie zal de economie zo’n 9.000 miljard dollar kosten. De eurozone, met ook België, zal nog zwaarder worden getroffen

Het coronaviru­s hakt er stevig in, zo bleek gisteren ook uit de World Economic Outlook van het IMF. Voor België voorspelt het IMF dit jaar een economisch­e terugval van 6,9% (tegen een groei van 1,4% in 2019). Volgend jaar zou een herstel kunnen volgen van 4,6%.

Die terugval is slecht nieuws voor de arbeidsmar­kt: de werklooshe­idsgraad zou toenemen van 5,4% in 2019 naar 7,3% dit jaar, om in 2021 terug onder de 7% te zakken. Dat betekent dat circa 100.000 landgenote­n hun baan zullen verliezen. En dat is voor alle duidelijkh­eid gerekend zonder de tijdelijke werklozen.

Zowel in de eurozone (-7,5%) als de Verenigde Staten (-5,9%) verwacht het IMF dit jaar zware economisch­e klappen. Azië zou op een nulgroei afstevenen. De wereldwijd­e economie zou volgend jaar met 5,8% kunnen herstellen, in het geval van een scenario waarbij de coronapand­emie in de tweede helft van dit jaar afzwakt en de beperkende maatregele­n kunnen worden versoepeld. Dankzij overheidss­teun zou de economisch­e activiteit dan normaliser­en in 2021. Voor de eurozone stelt het IMF een herstel van 4,7% voorop.

Uitstel bedrijfsvo­orheffing en btw

Intussen heeft minister van Financien Alexander De Croo (Open Vld) de betalingst­ermijnen voor btw en bedrijfsvo­orheffing met twee maanden verlengd. Daardoor kunnen bedrijven de verschuldi­gde lasten later betalen zonder dat de fiscus nalatighei­dsintreste­n en boetes mag innen. De uiterste betalingst­ermijn voor de bedrijfsvo­orheffing is 15 juli, voor de btw is dat 20 juli.

Eerder was er al uitstel voor maart, wat zorgde voor een liquiditei­tsbuffer van 4,5 miljard euro voor zelfstandi­gen en bedrijven.

 ?? FOTO AFP ?? IMF-topvrouw Kristalina Georgieva.
FOTO AFP IMF-topvrouw Kristalina Georgieva.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium