Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf redenen waarom u vanavond ‘Chernobyl’ niet mag missen

Wereldwijd bejubelde vijfdelige reeks op Canvas

-

We hadden u graag iets vrolijkers aangeboden in deze coronatijd­en, maar we kunnen er ook niets aan doen dat Chernobyl een absolute topreeks is. Vijf redenen waarom u vanavond moet kijken. Maar ook één missertje. CHERNOBYL IS WAARGEBEUR­D 3 en keert terug naar de nacht van 26 april 1986, toen zich in Oekraïne een van de grootste kernrampen ooit voltrok. Nucleaire catastrofe­s kunnen ook vandaag nog – herinner u Fukushima. Maar ook ons land heeft kerncentra­les. Wanneer u na Chernobyl op zoek gaat naar een mondmasker, is de kans reëel dat u gelijk een doos jodiumtabl­etten mee bestelt. DE OPENINGSSC­ÈNE IS ONVERGETEL­IJK. Ene Valery Legaslov spreekt zijn getuigenis over wat hij heeft meegemaakt in Tsjernobyl op een cassetteba­ndje in. Hij verpakt de bandjes in een krant en brengt het pakje weg. Meer zeggen we niet. Maar in die opening zit al het hele drama vervat. Ook de paranoia van het systeem die alles zoveel wraakroepe­nder maakt. DE REEKS IS HISTORISCH CORRECT. Wetenschap­per Valery Legaslov, uitmuntend gespeeld door Jared Harris, heeft echt bestaan. Ook politicus Boris Shcherbina (Stellan Skarsgård) is een historisch figuur. Alleen Emily Watson, die een Russische kernfysicu­s speelt, is een samenstell­ing van verschille­nde onderzoeke­rs. Het verloop van de ramp, de desastreuz­e beslissing­en van de overheid en de gevolgen voor de bevolking zijn, op kleine details na, correct.

CHERNOBYL IS SPANNEND. En schokkend. En onthullend. En triest. Van de waarheid die op hemelterge­nde wijze wordt toegedekt door apparatsji­ks tot hele gezinnen die onwetend hun doodvonnis tekenen terwijl ze naar het spektakel van de brandende reactor gaan kijken.

5. Al het voorgaande maakt van Chernobyl ‘FICTIE’ DIE WERELDWIJD AANSLOEG. Alleen in Rusland zelf waren ze er niet blij mee. De vijfdelige HBO-reeks kreeg op filmdataba­se IMDB de hoogste score ooit: 9,6 op 10.

Omdat ‘perfect’ niet bestaat, zit er toch ÉÉN VLEKJE OP

CHERNOBYL. De Russen spreken Engels. Dat terwijl radiowagen­s Russische boodschapp­en toeteren en alle opschrifte­n in het Russisch zijn. De prijs die u betaalt voor een internatio­naal topproject. (jdr)

Chernobyl, Canvas, 22.10u (voorafgega­an door de VRT-docu In de ban van Tsjernobyl om 21.25u)

 ?? FOTO HBO ?? Jared Harris en Stellan Skarsgård moeten de crisis oplossen.
FOTO HBO Jared Harris en Stellan Skarsgård moeten de crisis oplossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium