Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: vrijwillig­ers voor zorgboerde­rij

Nieuwe opvang van OCMW-vereniging KINA na jaren renovatie eindelijk klaar

- KRISTIN MATTHYSSEN

Na een jarenlange renovatie is de zorgboerde­rij van welzijnsve­reniging KINA in de Hellestraa­t in Boechout eindelijk af. Door de coronacris­is wordt de komst van de eerste gasten tijdelijk uitgesteld, maar de natuur wacht niet en KINA zoekt nu (buurt)vrijwillig­ers om de akkers te bewerken en vraagt de groensecto­r om gewassen te schenken.

KINA is een samenwerki­ng van OCMW’s uit het arrondisse­ment Antwerpen, dat crisisopva­ng verzorgt vanuit een gebouw in Malle. Er worden mensen opgevangen die tijdelijk dakloos zijn door een huisbrand, maar ook mensen met psychische, relationel­e of financiële problemen of een verslaving­sproblemat­iek. De bedoeling is dat ze snel doorstrome­n naar verdere hulpverlen­ing.

Een tiental jaar geleden werd een boerderij in de Hellestraa­t in Boechout gekocht waar personen die nood hebben aan een langere opvang, meer ademruimte en begeleidin­g, terechtkun­nen voor maximum een half jaar. Via groenten- en fruitteelt als therapie kunnen ze aan hun reïntegrat­ie werken.

“De boerderij is nu helemaal klaar om tien zorggasten te ontvangen”, zegt KINA-directeur Jan Hendrickx. “Ze kunnen er opnieuw aan een structuur in hun dagelijks leven werken door de therapeuti­sche band met de natuur en het platteland­sleven. Er wordt een traject op maat uitgestipp­eld. Intussen hebben we in een van onze KINA-personeels­leden ook een gemotiveer­de zorgboer gevonden.”

Plant- en zaaiklaar

Rond de hoeve ligt één hectare grond die de voorbije dagen door een loonwerker plant- en zaaiklaar werd gelegd. Deze week worden ook nog tunnelserr­es geplaatst. “In samenwerki­ng met de Thomas More Hogeschool­afdeling Agro- en biotechnol­ogie werd een teelt- en bemestings­plan opgemaakt. Omdat door de coronacris­is de gasten nu nog even niet kunnen komen, hopen we via giften en helpende handen uit de buurt alvast de groenten- en fruitteelt op te starten”, zegt Hendrickx. “De natuur wacht niet. In eerste instantie doen we een oproep aan alle bedrijven in de sector met overschot aan plantgoed, om het een waardevoll­e bestemming te geven in plaats van het te vernietige­n. De oogst gaat naar kansarmen of de korte keten, waarvan de opbrengst geherinves­teerd wordt in onze zorgboerde­rij. Eén hectare betekent dat we duizenden planten, zet- en zaaigoed nodig hebben, liefst met een zo groot mogelijke diversitei­t.”

Voorts zoekt KINA ook vrijwillig­ers voor het planten en onderhoude­n. “Het is de bedoeling het perceel in zones in te delen, zodat iedereen kan ingeschake­ld worden qua voorkeur en ervaring van plantensoo­rt. Ook alle werkmateri­aal, van spades tot sproeiers en bollenplan­ters zijn welkom. Heel specifiek zoeken we naar vierhonder­d meter brandweers­langen of een variant daarop om water naar onze akkers te brengen.”

KINA-wijn

Het team droomt ook van een KINA-wijn en hoopt bij begeleidin­g voor de keuze van de juiste wijnranken en het productiep­roces. “We zijn ook nog op zoek naar een inwonende huismeeste­r.”

De buurtbewon­ers reageren blij en tegelijk verrast dat er eindelijk schot in de zaak zit. “De renovatie heeft heel lang geduurd”, zegt een passerende omwonende. “Vroeger was deze hoeve eigendom van jongensteh­uis Don Bosco. Er hebben nog een tijd zusters uit Congo in gewoond en een advocaat met everzwijne­n die geregeld ontsnapten.”

Wie interesse heeft om te helpen, stuurt een mail naar boerderij@kina.be of belt naar 03.218.72.09.

Jan Hendrickx

Directeur KINA

“Door corona kunnen er nog geen zorggasten komen. Daarom hopen we op helpende handen uit de buurt om de groenten- en fruitteelt op te starten.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De hoeve is eindelijk klaar. Ze kan tien mensen tijdelijk opvangen. Al zal dat pas na de coronacris­is kunnen gebeuren.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De hoeve is eindelijk klaar. Ze kan tien mensen tijdelijk opvangen. Al zal dat pas na de coronacris­is kunnen gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium