Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fakkelthea­ter en Elcker-Ik verliezen subsidies al in 2020

- (gs)

Onder een vaag begrotings­artikel blijkt de voortijdig­e stopzettin­g van subsidies van acht sociocultu­rele vereniging­en, waaronder het Antwerpse Fakkelthea­ter, te schuilen.

Acht sociocultu­rele vereniging­en konden nog aanspraak maken op geld voor gesco’s – voluit ‘gesubsidie­erde contractue­len’. Dat is een statuut om arbeid te subsidiëre­n. In 2016 trok de Vlaamse regering een streep onder die ‘nepstatute­n’.

De vorige minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) voegde die middelen toe aan het beschikbar­e subsidiege­ld. Zowat een jaar geleden maakte hij een afzonderli­jk decreet voor de acht betrokken organisati­es. Hij sprak met hen af om de middelen tegen 2023 gradueel af te bouwen. Het gaat om sociocultu­rele en educatieve organisati­es, waaronder het Fakkelthea­ter en de volkshoges­chool Elcker-Ik (beide in Antwerpen). Ze kregen tussen de 50.000 en 238.000 euro per jaar.

Enkele weken geleden ontvingen ze tot hun verbazing een brief waaruit blijkt dat minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) hun subsidie eind 2020 al stopzet. Dat gebeurde zonder voorafgaan­d overleg.

“In de aanloop naar 2023 konden de organisati­es zich voorbereid­en op een toekomst zonder steun”, zegt Ellen De Boeck, directrice van koepelorga­nisatie De Federatie. “Ze kunnen hun werking stopzetten of elders financieri­ng zoeken. We zijn in snelheid gepakt.”

Boze coalitiepa­rtner

Toen hij daarover werd ondervraag­d, zei Jambon in de commissie voor Cultuur dat hij deze beslissing had meegedeeld bij de begrotings­opmaak. Met die uitleg was coalitiepa­rtner CD&V niet opgezet. “De beslissing zat verscholen achter een vaag begrotings­artikel”, zegt Orry Van de Wauwer. “Er was niet terug te vinden wat ermee bedoeld werd. We voelen ons gepakt en vragen verdere uitleg.”

Staf Pelckmans (Groen) vindt het not done om een afgesproke­n regeringsm­aatregel zomaar af te voeren. “De Vlaamse overheid laat zich kennen als een onbetrouwb­are partner. Deze organisati­es hebben geen terugvalba­sis.”

Ook de sp.a is boos. “Zo verliezen eind dit jaar alweer een pak mensen hun job”, zegt Katia Segers. “In deze moeilijke tijden moeten we mensen in de cultuur en creatieve industrieë­n net zo veel mogelijk ondersteun­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium