Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lessen uit ‘First dates’: niet te veel zeuren en cadeautje meebrengen

- WOUT DESMYTERE First dates, elke maandag en donderdag om 21.25u

Tips voor een eerste date: we vinden ze al jaren in vakbladen en andere publicatie­s. Maar sinds de Vlaamse versie van het realitypro­gramma First dates enkele weken geleden van start ging op Eén, krijgen we iedere maandag en donderdag te zien hoe het eraan toegaat in de praktijk. Wat kunnen we daaruit leren?

EEN MINIMUM AAN INSPANNING IS NOODZAKELI­JK

Dat een eerste date gepaard gaat met wat stress is de normaalste zaak van de wereld. Belangrijk is om die stress niet de bovenhand te laten nemen. Neem nu Gilles (24) en Emanuel (21), twee vlotte kerels die er vooraf best wel zin in bleken te hebben. Maar dan kwam die eerste kennismaki­ng die gepaard ging met enkele ongemakkel­ijke stiltes en leek het gesprek stil te vallen. Gilles deed nog enkele pogingen om de conversati­e weer op gang te brengen, maar Emanuel leek niet echt mee te willen. Waren het de zenuwen? Was het sowieso een introvert iemand?

Belangrijk is dat beide kanten van de tafel hun best doen om iets bij te dragen tot het gesprek. Afwisselen­d een beetje geven en nemen. Je wentelen in stilte maakt er de avond nooit aangenamer op.

HOU EEN OPEN VIZIER

Het was even schrikken toen Nathalie (33) het onomwonden zei tegen haar date Choukri (41): “Ik had om het even wie in mijn hoofd, maar ik had geen Marokkaan verwacht.” De verontwaar­diging was groot, zowel bij Choukri als bij de kijkers. Iedereen hield zijn hart vast voor de buis, klaar voor het ongemakkel­ijkste kwartiertj­e in de tv-geschieden­is. Maar kijk: hoe langer de twee met elkaar praatten, hoe meer Nathalie haar vooroordel­en liet varen. Uiteindeli­jk werd het best een aangename avond en spraken de twee zelfs af voor een nieuwe date.

Van een andere orde was de onthulling van Jason (21). Al vier jaar zit hij in transitie, nog één operatie had hij te gaan. De reactie van zijn date Galina (21)? “Als

jij Jason bent, ben jij Jason.” En daarmee was de kous af. Uit beide gevallen kunnen we meenemen: hou je vizier altijd open. Zelfs al lijkt je date tegen te vallen of komt er halverwege de avond een mededeling die je niet meteen zag aankomen: probeer je oogkleppen thuis te laten.

JE BENT MET TWEE

Een eerste date is constant balanceren op een dunne lijn. Openlijk over je leven en gevoelens praten wordt beloond, maar zorg dat je nooit in overdrive gaat. Het mag geen monoloog worden. Om die reden paste blueszange­res Coralie (55) voor een tweede date met Raf (50). “Hij doet leuke dingen, hij ziet er leuk uit, het is echt mijn type. Maar hij praat continu over zichzelf.” Als het dus begint aan te voelen alsof je al lang aan het woord bent, stel de overkant van de tafel eens ter discussie.

NIET ZEUREN

Moeilijke of minder vrolijke onderwerpe­n op tafel gooien, het is bij een eerste date dus niet helemaal uit den boze. Toch is er één grote maar: je mag je niet wentelen in ongeluk. Het blijft een afspraakje, geen therapiese­ssie. Dat ondervond Piet (48) tijdens zijn date met de 37-jarige Sofie. De man kreeg in het verleden te kampen met een burn-out en een ontrouwe partner. Logisch dus dat hij even wou ventileren. Alleen ging het ventileren iets te lang door. Sofie sleurde ook wat emotionele bagage mee, maar zij was gekomen voor een leuke avond.

Dan nemen we beter een voorbeeld aan Nicky (65), die tijdens haar afspraakje met Pierre-Paul (64) haar tumultueuz­e liefdesges­chiedenis met vier spaak gelopen huwelijken gevat samenvatte met: “Als ik een filmster geweest was, stond ik geregeld op de cover.” Zelfrelati­vering, het scoort.

BRENG EEN CADEAUTJE MEE

Is het nog van deze tijd, dat romantisch­e beeld van de mystery

date die aan de ingang van het restaurant verschijnt met een bos bloemen? Het voorspelba­re, ietwat saaie antwoord: dat hangt van de persoon af. Waar Nicky geflatteer­d was door de ruiker die Pierre-Paul haar aanbod, was de 28-jarige Marjolein maar wat blij dat Jo (27) hem die moeite had bespaard.

Maar toch hebben we de afgelopen weken gemerkt dat het toch nooit kwaad kan om een kleine attentie mee te nemen, liefst iets waar je een stukje van jezelf hebt ingestopt. Een pot zelfgemaak­te snoepjes of een hondje dat je zelf ineengeknu­tseld hebt met gerecyclee­rde materialen, met een cadeautje scoor je altijd goeie punten.

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ??  ?? Nathalie en Choukri: op het eerste gezicht het slechtst gematchte koppel in de televisieg­eschiedeni­s, maar na een avondje geduldig praten verdwenen vooroordel­en en ongemakkel­ijkheid.
Nathalie en Choukri: op het eerste gezicht het slechtst gematchte koppel in de televisieg­eschiedeni­s, maar na een avondje geduldig praten verdwenen vooroordel­en en ongemakkel­ijkheid.
 ??  ??
 ?? FOTO VRT ?? Een kleine attentie valt altijd in goede aarde. Wil je iets origineler­s dan bloemen, ga dan voor snoepjes of een zelf geknutseld hondje.
FOTO VRT Een kleine attentie valt altijd in goede aarde. Wil je iets origineler­s dan bloemen, ga dan voor snoepjes of een zelf geknutseld hondje.
 ?? FOTO VRT ?? Met klamme handjes vertelde Jason aan zijn date Galina dat hij transgende­r is. De reactie? “Als jij Jason bent, ben jij Jason.” Een open vizier is altijd de beste houding.
FOTO VRT Met klamme handjes vertelde Jason aan zijn date Galina dat hij transgende­r is. De reactie? “Als jij Jason bent, ben jij Jason.” Een open vizier is altijd de beste houding.
 ??  ??
 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Gastvrouwe­n- en -heren in het restaurant Katleen,
Leena, Patrick en Bram.
FOTO FRANK BAHNMULLER Gastvrouwe­n- en -heren in het restaurant Katleen, Leena, Patrick en Bram.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium