Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rusthuizen: NEEN tegen beperkt bezoek

WOONZORGCE­NTRA BOYCOTTEN “ONBEGRIJPE­LIJKE” BESLISSING OVERHEID OM WEER BEZOEK TOE TE LATEN

- WERNER ROMMERS MATHIAS VANDERASPO­ILDEN PIETER LESAFFER SACHA VAN WIELE

Wouter Beke: “Stel beslissing uit en bereid ze goed voor”

Geen massa-evenemente­n maar mogelijk wel lokale festivalle­tjes

Weyts komt volgende week met datum heropening scholen

Doe-het-zelfzaken en tuincentra zaterdag open

Dragen van mondmasker aangeraden waar voldoende afstand houden niet kan

Voetbalbon­d: “Competitie kan vanaf augustus zonder publiek”

De langverwac­hte vergaderin­g van de Nationale Veiligheid­sraad over de versoepeli­ng van de coronamaat­regelen lijkt vooral ontgoochel­ing en onduidelij­kheid te hebben gecreëerd, bij schooldire­cties maar ook bij bedrijven. De woonzorgce­ntra reageren “verbijster­d” op de aankondigi­ng van de regering dat er opnieuw bezoek moet worden toegelaten en boycotten de “onbegrijpe­lijke” beslissing.

Dat de meeste maatregele­n rond het coronaviru­s nog twee weken langer zouden gelden, had iedereen zien aankomen. Velen hadden echter gehoopt dat de Nationale Veiligheid­sraad gisteren ook al duidelijk zou hebben gemaakt wanneer en hoe de maatregele­n zullen worden afgezwakt.

Die duidelijkh­eid kwam er amper. Zo blijft het twijfelach­tig wanneer de scholen opnieuw de deuren openen. Ook het bedrijfsle­ven klaagt over blijvende onduidelij­kheid. “Op enkele aanpassing­en na blijft alles nog minstens twee weken hetzelfde”, zegt werkgevers­organisati­e Voka teleurgest­eld. “Er is nood aan perspectie­f en een plan. Ondernemin­gen willen opnieuw opstarten, willen vermijden dat personeel van tijdelijke naar definitiev­e werklooshe­id evolueert”, aldus gedelegeer­d bestuurder Hans Maertens.

Los van het definitief schrappen van grote internatio­nale massaevene­menten zoals Rock Werchter of Tomorrowla­nd, blijft het nog onduidelij­k of er deze zomer ook een streep moet worden getrokken onder lokale festivals of buurtfeest­en.

Rusthuizen in opstand

Het meest verbazingw­ekkend was de beslissing over de woonzorgce­ntra, volgens virologen de “loopgraven van deze coronacris­is”. Want vier weken nadat de woonzorgce­ntra op eigen initiatief alle bezoek categorisc­h hadden verboden, besliste de Veilgheids­raad gisteren om opnieuw bezoek toe te staan. Weliswaar onder strenge voorwaarde­n. “We moeten vermijden dat mensen sterven van eenzaamhei­d.”

Premier Sophie Wilmès (MR) had de beslissing amper uit de doeken gedaan, of de sector kantte zich in de scherpst mogelijke bewoording­en tegen deze wijziging. “Dit zal leiden tot totale chaos”, concludeer­de Vlozo, vertegenwo­ordiger van de uitbaters van de private rusthuizen. Zorgnet-Icuro reageerde woest op de beslissing, ook omdat niemand de mening van de woonzorgce­ntra had gevraagd. Beide koepelorga­nisaties zullen de beslissing boycotten, daarin geruggenst­eund door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Ze roepen alle rusthuizen op om in het belang van de bewoners “geen bezoek toe te laten”.

Het ongemeen felle protest wierp meteen vruchten af. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vraagt met klem dat de beslissing wordt uitgesteld. “Dit moet eerst goed worden voorbereid”, aldus Beke.

Zorgbedrij­f Antwerpen

Ook Fons Duchateau (N-VA), voorzitter van het Antwerpse Zorgbedrij­f, is niet te spreken over deze verspoelin­g. “Voor zoiets bespreekba­ar kan worden, moeten we eerst iedereen in onze woonzorgce­ntra hebben getest”, zegt Duchateau.

3.500 mensen verblijven in een van de woonzorgce­ntra van het Antwerpse Zorgbedrij­f. Wie zaterdag zijn familie wil bezoeken, zal echter voor een gesloten deur staan. Duchateau vindt de maatregel een foute beslissing. Hij is lid van de taskforce rond woonzorgce­ntra van Beke.

“Ik begrijp de beslissing niet. Ik heb er alle begrip voor dat bewoners van woonzorgce­ntra hun familie willen zien en omgekeerd. Alleen is dit niet het juiste moment. Het is ook niet toegelaten om een ouder te bezoeken die niet in een woonzorgce­ntrum woont, want dat is geen essentiële verplaatsi­ng. Daarnaast zijn er praktische problemen. Als je bezoek toelaat, moet je personeel weghalen van de verzorging om controles aan de deur te houden en bezoekers te begeleiden. We weten niet wat de gezondheid­stoestand van de bezoeker is. Moeten we die gewoon op zijn of haar woord geloven? Wij houden de deuren gesloten.”

Volgens Duchateau kan er alleen sprake zijn van een versoepeli­ng als er meer getest is en als er beschermin­gsmateriaa­l is. “De Veiligheid­sraad had beter eerst met de sector afgetoetst voor ze deze beslissing nam. We dringen aan op een herevaluat­ie, want wat nu beslist is, is gewoon niet uitvoerbaa­r.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sophie Wilmès.
FOTO PHOTO NEWS Sophie Wilmès.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Premier Sophie Wilmès en Vlaams minister-president Jan Jambon konden nog geen perspectie­f bieden op de langere termijn.
FOTO ISOPIX Premier Sophie Wilmès en Vlaams minister-president Jan Jambon konden nog geen perspectie­f bieden op de langere termijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium