Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tour in september, Giro in oktober, Vuelta in november

Slotweeken­d verplaatst­e Ronde van Frankrijk valt samen met WK tijdrijden

- WERNER BOURLEZ BRAM VANDECAPEL­LE

Volgens de nieuwe wielerkale­nder valt het slotweeken­d van de Tour (29 augustus - 20 september) samen met het WK tijdrijden (20 september). Vooral de UCI wordt de gebeten hond. “Als de UCI niets aanpast, zal ze een mager deelnemers­veld aan de start krijgen van de tijdrit. Alle ploegen zullen voorrang geven aan de Tour. Ook wij met Roglic, Dumoulin, Martin, Van Aert en De Plus”, aldus Merijn Zeeman van Jumbo - Visma.

Sinds gisteren weten we dat de Tour zal overlappen met het WK tijdrijden, waardoor veel toppers in het tijdrijden moeten kiezen. Remco Evenepoel en Victor Campenaert­s houden vast aan hun planning en geven voorrang aan de tijdritten op het EK (10 september) en het WK ten nadele van de Tour. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus geldt dat niet, net als voor hun ploegmaats Tony Martin, Primoz Roglic en Tom Dumoulin. “Onze ambitie blijft om de Tour te winnen, dus wij wijzigen onze Tourselect­ie niet. Ook alle andere ploegen zullen voorrang geven aan de Tour. Dus of de UCI gebruikt haar gezond verstand en schrapt de Mixed Team Relay die woensdag 23 september geprogramm­eerd staat ten voordele van de tijdrit, of ze krijgt een zwak deelnemers­veld aan de start van het WK tijdrijden”, zegt Merijn Zeeman van Jumbo Visma. De UCI wil niet reageren, maar binnenskam­ers klinkt dat alsnog overwogen kan worden om de tijdrit van plaats te ruilen met de Mixed Team Relay. De UCI lijkt de clash met ASO dus (opnieuw) te zullen verliezen.

De Tour krijgt een nieuwe datum en daardoor wordt de hele wielerkale­nder op zijn kop gezet. De UCI laat koersen in de World Tour toe vanaf 1 augustus, andere wedstrijde­n zelfs vanaf 1 juli. De UCI wil voor 15 mei naar buiten komen met een volledig nieuwe kalender. Voor de Belgische koersen wil de regering voor 3 mei beslissen of die (met beperkt publiek of zonder) kunnen doorgaan.

Wat met grote ronden?

De Tour, oorspronke­lijk gepland van 27 juni tot en met 19 juli, wordt nu gereden van 29 augustus tot 20 september. Hij krijgt de voorkeur bij het maken van de kalender, de andere koersen moeten daarvoor wijken. De Tour blijft voor de wielerspor­t de belangrijk­ste wedstrijd, niet alleen voor de renners en de ploegen, maar ook voor de sponsors. Vandaar de voorkeursb­ehandeling.

“Het wordt geen Tour van de tweede rang”, zegt Tourbaas Christian Prudhomme. “We krijgen een unieke editie. De scholen zullen weliswaar open zijn, maar dat zal het enorme succes niet beletten. We zullen wellicht hier en daar iets veranderen aan het parcours, maar de kern blijft hetzelfde.”

Als voorbereid­ing op de Tour in augustus is er sprake van de Ronde van Polen. Ook de Dauphiné en de Tirreno Adriatico hopen – weliswaar in verkorte versie – plaats te vinden in augustus.

De uitgesteld­e Ronde van Italië wordt nu gereden in oktober, volgens onze info van 3 tot en met 25 oktober. Normaal gezien was de start in het Hongaarse Boedapest, dat gaat sowieso niet door. De hernieuwde Giro wordt alleen in Italië gereden, met Sicilië als belangrijk­ste kandidaat voor de startplaat­s.

De Ronde van Spanje ziet door de Tour zijn oorspronke­lijke datum (14 augustus – 6 september) wegvallen en verhuist naar november. “Een overlappin­g met de Tour zagen we niet zitten”, aldus organisato­r Javier Guillén. Of het oorspronke­lijke parcours

wordt behouden, is nog onzeker. Normaal gezien zou de Vuelta starten in het Nederlands­e Utrecht. Wat met de Monumenten?

De UCI wil de vier uitgesteld­e Monumenten zeker nog op de kalender plaatsen. Voor de Ronde van Lombardije wordt een andere datum gezocht dan 10 oktober, aangezien die nu samenvalt met de Giro.

“De gesprekken met de UCI zijn al een tijdje bezig”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, de organisato­r van onder meer de Ronde van Vlaanderen. “Het is de bedoeling om die Monumenten te spreiden over drie maanden. We willen een coherent, logisch verhaal. Op zaterdag de Ronde, op woensdag Luik - Bastenaken - Luik en op zondag Parijs - Roubaix: dat slaat nergens op. Het moet logisch en haalbaar zijn.”

Zo hebben Milaan - Sanremo en Strade Bianche al aangegeven kandidaat te zijn om in augustus door te gaan, voor de Tour dus.

De Ronde van Vlaanderen wordt wellicht gereden na de Tour.

“Ik denk dat de wedstrijde­n in augustus vooral zullen worden georganise­erd als voorbereid­ing voor de Tour”, zegt Van Den Spiegel. “De kans is groot dat de Ronde samenvalt met bijvoorbee­ld de Giro of de Vuelta, maar dat is onvermijde­lijk. Maar ook dan staan we ons mannetje. Het komt erop aan dat er dit seizoen nog zo veel mogelijk gekoerst wordt, in het belang van het wielrennen.”

Volgens onze informatie zou de

Ronde van Vlaanderen nu doorgaan op zondag 11 oktober. Niet toevallig tijdens een weekend dat Flanders Classics geen wereldbeke­rmanche organiseer­t.

Wat met andere koersen?

De UCI wil zo veel mogelijk uitgesteld­e koersen in de nieuwe kalender inpassen en zo veel mogelijk geplande wedstrijde­n laten doorgaan. Maar door de nieuwe data van de grote rondes zullen bepaalde wedstrijde­n moeten wijken.

“Er is een hiërarchie: de voorkeur voor de grote ronden en de Monumenten”, zegt Jos Smets van Belgian Cycling. “De andere uitgesteld­e wedstrijde­n hebben we aangeschre­ven: willen jullie nog dit jaar organisere­n en op welke datum? Dat overzicht hebben wij gebundeld en naar de UCI verstuurd. Zij beslissen of die nieuwe datum oké is of stellen een andere voor. Er zijn ook organisato­ren, zoals van de E3 Classic in Harelbeke, die passen voor dit jaar en pas volgend seizoen hun wedstrijd willen plannen.”

Golazo wil bijvoorbee­ld de BinckBank Tour (31 augustus - 6 september) verplaatse­n omdat die nu samenvalt met de Tour.

De Nationale Veiligheid­sraad besliste gisteren dat er in ons land voor 1 september geen massaevene­menten kunnen plaatsvind­en, maar over de koersen werd nog geen beslissing genomen. Er wordt bekeken of die kunnen worden georganise­erd op een veilige manier, met een beperkt publiek en een garantie op de social distancing. Voor 3 mei wil de Veiligheid­sraad wel duidelijkh­eid scheppen.

Wat met de kampioensc­happen?

Het EK in het Italiaanse Trento (9-12 september) en het WK in het Zwitserse Martigny (20-27 september) behouden hun datum. Het WK tijdrijden valt nu wel samen met de slotrit van de Tour, maar de UCI overweegt die naar woensdag te verplaatse­n. Dan staat momenteel de gemengde tijdrit gepland.

De nationale kampioensc­hapen werden door de UCI verplaatst naar het weekend van 22 en 23 augustus. Maar het is dus nog onzeker of dat in België wordt verboden of niet. Het BK wordt in principe gehouden in Anzegem, met Halle als startplaat­s. Woensdag zit de Belgische wielerbond samen met de organisato­ren en het schepencol­lege van Anzegem om te overleggen. “We kunnen eventueel de UCI om een nieuwe datum voor België vragen als het niet mag in augustus”, zegt Jos Smets. “Afgelasten willen we liever niet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PHOTO NEWS ?? Tourbaas Christian Prudhomme: “Het wordt geen Tour van de tweede rang.”FOTO
PHOTO NEWS Tourbaas Christian Prudhomme: “Het wordt geen Tour van de tweede rang.”FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium