Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Familie wil ongeneesli­jk zieke Febe (7) nog één keer laten genieten

Benefiet kan niet, inzamelact­ie via sociale media kan wel voor ongeneesli­jk ziek meisje

- STIJN VAN DE SANDE facebook.com/hartjevoor­febe

Omdat het geplande benefiet eind mei wegens bekende redenen niet kan plaatsvind­en, zijn vrienden en familie van Febe (7) uit Mechelen begonnen met een inzamelact­ie. Op die manier willen ze de grootste dromen van het meisje, dat door een hersentumo­r ongeneesli­jk ziek is, waarmaken. “We zamelen onder andere geld in voor een prinsessen­kamer en een reis naar Disneyland”, zegt tante Kimberly Garcia.

Op 7 februari stond de wereld van mama Stephanie Terwagne en papa Jelle Albergs uit Mechelen even stil. Hun dochtertje Febe kreeg griepsympt­omen, was heel erg moe en zakte door haar rechterbee­n. “Haar mama heeft me gebeld en we zijn meteen naar het ziekenhuis gereden”, zegt tante Kimberly Garcia. “Via een CTscan werd duidelijk dat ze een gezwel heeft in haar hoofdje. Ze werd voor verder onderzoek overgebrac­ht naar het ziekenhuis in Leuven.”

Op 12 maart kreeg de familie het harde verdict. Febe kampt met een grote tumor op de hersenstam en is ongeneesli­jk ziek. “Het gezwel operatief verwijdere­n is niet mogelijk en ook bestraling brengt weinig soelaas. Ze heeft eigenlijk een agressieve chemothera­pie nodig, maar die zou ook alle goede cellen aanvallen. Daarom wordt ze nu verder geholpen met een laaggradig­e chemo van maar liefst 75 weken. Op die manier hopen we haar zo lang mogelijk bij ons te kunnen houden, maar of het gaat om weken, maanden of jaren valt onmogelijk te voorspelle­n.”

Prinsessen­dromen

Febe had nog heel wat dromen. Om die waar te maken startte Garcia samen met twee vriendinne­n van mama Stephanie een inzamelact­ie. “Eind mei hadden we een groot benefiet gepland, maar door de coronacris­is valt dat jammer genoeg in het water”, aldus Garcia. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatie­f. Via de Facebook-pagina Hartje voor

Febe zamelen we nu geld in. De mensen kunnen een vrije schenking doen of een van de gepersonal­iseerde spulletjes aankopen. De voorbije dagen is de actie echt enorm op gang gekomen. Niet alleen op financieel vlak, maar we krijgen ook veel steunbetui­gingen. Die warme woorden doen ons erg veel deugd.”

“Febe is gek op prinsessen en droomt onder andere van een grote prinsessen­schommel in de tuin en een prinsessen­kamer”, vertelt haar tante. “Het bed daarvoor is al geschonken. Ze wil ook graag naar Disneyland om al haar favoriete prinsessen te kunnen ontmoeten. Ze beseft dat ze ziek is en door een bezoek aan Disneyland zou ze al die zorgen even kunnen vergeten.”

Knuffels en fleecedeke­ntjes

Ook de collega’s van Febes mama zijn een actie begonnen. Via

de Facebook-pagina Prinsessen­avontuur voor Febe zamelen ze eveneens geld in voor de trip naar Disneyland. “Toen Stephanie vertelde dat het niet goed ging met Febe, waren we daar allemaal erg van aangedaan”, zegt Frauke Van Thielen. “We wilden meteen iets doen om hen een hart onder de riem te steken en te steunen. Via Facebook verkopen we gehaakte knuffels. In enkele dagen verkochten we al meer dan veertig stuks. We kunnen de vraag amper bijhouden. De actie is dus een groot succes.”

De komende weken willen de collega’s ook nog andere producten verkopen. “Omdat het benefiet uitgesteld werd, gingen we op zoek naar iets anders”, zeggen ze. “Vanaf deze of volgende week kunnen de mensen daarom onder andere handdoeken en fleecedeke­ntjes kopen. Zo hopen we genoeg geld bijeen te krijgen om Febe een leuke tijd te bezorgen in Disneyland. We willen allemaal dat ze nog eens een keer ten volle kan genieten.”

Kimberley Garcia Tante van Febe “Febe ondergaat een laaggradig­e chemo van maar liefst 75 weken. We hopen haar zo lang mogelijk bij ons te kunnen houden, maar of het gaat om weken, maanden of jaren valt onmogelijk te voorspelle­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Familie en vrienden van Febe (7) willen haar grootste dromen nog waarmaken.
FOTO RR Familie en vrienden van Febe (7) willen haar grootste dromen nog waarmaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium