Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al voor 1 miljoen coronaboet­es

Erwin Dernicourt bepaalde het strafbelei­d, maar hij ziet nog steeds grijze zone

- MARC KLIFMAN

Het gerecht hoopt tegen volgende week al een miljoen euro aan coronaboet­es op te halen. Het aantal pv’s dat bij de parketten binnenkwam, is in vijf dagen tijd met een derde gestegen. En de overtredin­gen van het paasweeken­d zitten daar nog niet eens bij. Maar zitten op een bankje, of aanschuive­n aan het ijssalon: Erwin Dernicourt, voorzitter van het College van Procureurs­Generaal, beseft dat er nog steeds een grijze zone is. “We vragen agenten te verbaliser­en met omzichtigh­eid.”

Als voorzitter van het College van Procureurs-Generaal is Erwin Dernicourt een van de bepalende figuren in ons land die het strafbelei­d rond de corona-overtredin­gen mee heeft uitgestipp­eld. Sinds vorige week zit hij zelf in quarantain­e. Zijn echtgenote werd opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19. “Zonder hospitalis­atie was dit niet goed gekomen. Gelukkig is ze nu aan de beterhand. ”

Met de parketten staat u in voor de opvolging van de massa pv’s die de voorbije weken zijn uitgeschre­ven.

“Uit de laatste cijfers blijkt dat er al 16.405 processen-verbaal aan het parket zijn overgemaak­t. Vorige week donderdag waren dat er 10.926 sinds het begin van de coronamaat­regelen. Dat is dus een onvoorstel­bare stijging. In vijf dagen tijd is er een derde bijgekomen. En de pv’s van het zonnige paasweeken­d zitten daar nog niet in verrekend (die zijn nog niet allemaal bij de parketten beland, red.). Vorige week waren er al 2.800 voorstelle­n tot minnelijke schikkinge­n naar overtreder­s verzonden. Dat ging in totaal om zo’n 640.000 euro. Maar tegen volgende week zitten we dus al aan een miljoen euro aan boetes. En de GASboetes zitten daar ook nog niet bij.”

Waarom bestaan er eigenlijk GAS-boetes én minnelijke schikkinge­n?

“Ik moet u het antwoord daarop schuldig blijven. In principe is het strafbelei­d rond de minnelijke schikkinge­n van het parket voldoende. Maar ik denk dat een aantal grote steden bezorgd zijn over het uiteindeli­jke resultaat en daarom het heft in eigen handen nemen.”

Wat is het verschil tussen die boetes?

“Een GAS-boete is slechts mogelijk nadat een gemeentera­ad daar goedkeurin­g voor heeft gegeven om dat systeem in te voeren. De wetgever heeft bepaald: bij een overtredin­g riskeer je een directe boete van 250 euro als de politie die vaststelli­ng doet. En dat kan dan rechtstree­ks betaald worden via een GAS-boete. Maar daarnaast heb je dus ook de minnelijke schikkinge­n van het parket. Die kunnen ook door de politie gegeven worden, maar bijvoorbee­ld ook door een boswachter. De bedragen bij de minnelijke schikkinge­n variëren van 250 euro tot 1.500 euro.”

Moeten die boetes onmiddelli­jk betaald worden?

“Die boetes kan de politie inderdaad onmiddelli­jk uitdelen en laten betalen met een betaalterm­inal of zelfs een QR-code op de gsm.”

Er is veel discussie geweest of de regelgevin­g rond die boetes wel wettig is.

“Voor de minnelijke schikking is er een ministerie­el besluit gekomen dat een duidelijke omschrijvi­ng geeft over essentiële en niet-essentiële verplaatsi­ngen. Het maatschapp­elijk leven kan men niet in één ministerie­el besluit gieten. Er zijn randgevall­en. Ik geef een voorbeeld: een ruiter die op zijn paard zit. De ene burgemeest­er laat dat toe onder het mom van sportactiv­iteit, een andere niet. Dat zijn dossiers waar het parket zal moeten oordelen: is hier al dan niet een misdrijf gepleegd.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaarde maandag op televisie dat er nog tientallen bladzijden aan dat ministerie­el besluit hangen die “niet altijd even helder” zijn, wat voor veel discussie kan zorgen.

“Kijk, er zijn dossiers waar helemaal géén discussie kan zijn. Samenschol­ing of een café dat open is, vallen moeilijk te betwisten. De regelgevin­g rond de minnelijke schikkinge­n is alleszins helemaal niet onwettig. Wel is het zo dat bepaalde processen-verbaal misschien niet vervolgd zullen worden, als de geverbalis­eerde met een uitleg komt.”

Dan zitten we toch duidelijk met een grijze zone.

“Er zit onvermijdb­aar een grijze zone in. We hebben duidelijk aan de politie gezegd dat er geverbalis­eerd moet worden met omzichtigh­eid. Lees: gebruik het gezond verstand. Als een persoon van 62 jaar alleen op een bankje zit, kan je die persoonlij­k vriendelij­k vragen dat niet meer te doen. Doet hij dat nogmaals, kan je verbaliser­en. Bij het aanschuive­n aan een ijssalon hetzelfde principe. Je moet kijken hoe de mensen reageren. Als ze op anderhalve meter van elkaar staan, is het probleem opgelost. Maar als je na een verwittigi­ng vaststelt dat ze tien minuten later toch weer dicht bij elkaar staan babbelen, moet je verbaliser­en. Want dan wordt het samenschol­ing. Hetzelfde als drie jongeren provoceren­d op een bankje zitten: verbaliser­en. Want de tijd van waarschuwi­ng is wel degelijk voorbij.”

Erwin Dernicourt Voorzitter College van Procureurs­Generaal “Als een persoon van 62 jaar alleen op een bankje zit, kan je die vriendelij­k vragen dat niet meer te doen. Doet hij dat nogmaals, kan je verbaliser­en.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Uit de laatste cijfers blijkt dat er al 16.405 processen-verbaal aan het parket zijn overgemaak­t.
FOTO PHOTO NEWS Uit de laatste cijfers blijkt dat er al 16.405 processen-verbaal aan het parket zijn overgemaak­t.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium