Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het wordt een stille zomer

Verbod op festivals betekent financiële mokerslag voor organisato­ren

- DENNIS VAN GOETHEM GREG VAN ROOSBROECK

Geen Rock Werchter, geen Tomorrowla­nd, geen Graspop, geen Pukkelpop. Wat al weken in de lucht hing, valt nu keihard op de hoofden van muziekminn­end Vlaanderen: de regering veegt de volledige Belgische festivalka­lender tot eind augustus leeg. Een financiële uppercut voor de sector, die meer dan een miljard euro verlies slikt.

Burgemeest­ers, virologen en minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) wonden al weinig doekjes om de overleving­skansen van de zomerfesti­vals. En met Rock Werchter-headliner Pearl Jam zegde vorige week een eerste klepper af. Maar voor festivalor­ganisaties en hun vijf miljoen jaarlijkse bezoekers bleef het bang afwachten. Woensdagav­ond hakte de Nationale Veiligheid­sraad de knoop door: in volle strijd tegen het coronaviru­s kunnen de festivals onmogelijk doorgaan. Tot en met 31 augustus worden alle massa-evenemente­n verboden.

Een worstcases­cenario, noemt Serge Platel van de Federatie van Muziekfest­ivals in Vlaanderen (FMiV) de beslissing. “We stonden de voorbije weken constant in overleg met de organisato­ren om noodoploss­ingen te bekijken. Maar nu staan we voor een financiële ramp. Vlaanderen telt zo’n 320 festivals. Die zien alle inkomsten wegvallen.” Volgens Kurt De Loor, organisato­r van Rock Zottegem, lopen de organisati­es al zeker 200 miljoen euro aan ticketgeld mis. Het totaalverl­ies schat de FMiV nog veel hoger: meer dan een miljard euro. “We kunnen alleen hopen dat we geen jaren moeten zwoegen om die schade weer in te halen”, zegt Platel.

Doorschuiv­en of terugbetal­en

Naast artiesten en vereniging­en die hun kas spijzen door bij te klussen in festivalkr­aampjes blijven ook de toeleveran­ciers – zoals technici en cateraars – niet gespaard. Zij strijken doorgaans 70% van het personeels­budget op tijdens de festivals. Volgens onderzoek van de Karel de Grote Hogeschool bedraagt het jaarverlie­s in hun sector 3,6 miljard euro. Het totale omzetverli­es door corona in de evenemente­nindustrie loopt zelfs op tot bijna 5 miljard. “Iedereen wordt zwaar getroffen”, zegt hoofdonder­zoekster Christine Merckx. “Ook bedrijven die beurzen en conferenti­es organisere­n. Maar muziekfest­ivals draaiden vorig jaar bijna vier keer meer omzet dan die andere firma’s: gemiddeld 13,7 miljoen euro per organisati­e. Dat bedrag is nu gereduceer­d tot nul.”

In een gezamenlij­k communiqué uitten enkele grote festivals zoals Rock Werchter en Graspop in Dessel hun begrip voor de ingreep. “De enige juiste beslissing. Onze sector bloedt, maar in 2021 staan we er opnieuw.” Over gekochte tickets is nog geen duidelijkh­eid. Wellicht kunnen de organisati­es beroep doen op overmacht en zo de kaartjes doorschuiv­en of terugbetal­en. “Zodra een regeling is uitgewerkt, communicer­en we daarover.”

Bij Tomorrowla­nd, dat eerder zijn winteredit­ie zag sneuvelen, worden de tickets overgeheve­ld naar de editie van volgend jaar.

Stille Kempen

Kris Eelen, die tussen 30 juli en 1 augustus de 42ste editie van Reggea Geel ziet wegvallen, is er het hart van in. “Maar tegelijk ben ik blij dat er duidelijkh­eid is. Voor ons en voor onze festivalga­ngers.” Tickethoud­ers krijgen wellicht een voucher die ze kunnen gebruiken voor de editie van 2021. “We hebben een kleinere editie overwogen, maar ook dat zou niet worden toegelaten. De financiële impact zal afhangen van de gesprekken met leverancie­rs en artiesten. Hopelijk stellen ze zich toegeeflij­k op, het is ook in hun voordeel dat het festival kan blijven voortbesta­an.”

“Te vroeg, te snel”

Ook de Antwerpse festivals Ampere Open Air en Fire Is Gold vallen in het water. Beide events moesten plaatsvind­en in het laatste weekend van augustus. “Net daarom vind ik de beslissing te vroeg”, reageert Wim Van der Borght, de organisato­r die diezelfde maand ook Wecandance in Zeebrugge geannuleer­d ziet. “Ik begrijp de bezorgdhei­d voor de volksgezon­dheid. Maar ik had liever een gefaseerde aanpak gezien: vandaag beslissen over de festivals in juli. En in mei over die van augustus. Nu meteen de hele zomer afgelasten, vind ik te snel en te vroeg. Veel voorschott­en zijn betaald. Dit kost ons honderddui­zenden euro. Per festival.”

Wim Van der Borght Festivalor­ganisator “Ik had liever een gefaseerde aanpak gezien. Dit kost ons honderddui­zenden euro. Per festival.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Geen feestende jongeren op de weide van Pukkelpop dit jaar.
FOTO PHOTO NEWS Geen feestende jongeren op de weide van Pukkelpop dit jaar.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium