Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Logisch om eerst lagere scholen te heropenen”

Ben Weyts (N-VA) komt volgende week met datum voor heropstart onderwijs

- JENS VANCAENEGH­EM

Ben Weyts Minister van Onderwijs (N-VA) “Leerkracht­en en ouders hebben nood aan een perspectie­f en hoop.”

De Veiligheid­sraad kon gisteren geen duidelijkh­eid geven over de heropening van de scholen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) neemt nu de vlucht vooruit. Volgende week komt hij zelf met een datum om de schoolpoor­ten open te gooien. “We moeten het heft in eigen handen nemen, hoop en perspectie­f geven aan leerkracht­en en ouders”, zegt hij.

Wat leraren en ouders vurig hoopten, is niet gebeurd. Op de persconfer­entie van de Veiligheid­sraad bleef het oorverdove­nd stil over het lot van de scholen. Tot nader order blijven die potdicht tot 3 mei en krijgen kinderen na de paasvakant­ie les vanop afstand.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) lijkt nu de druk te willen opvoeren op de Veiligheid­sraad. In het Vlaams Parlement kondigde hij aan volgende week zélf een datum te zullen prikken voor de heropening van de scholen. Tot nu heeft Weyts altijd het advies van de Veiligheid­sraad en de virologen afgewacht, maar nu wil hij de situatie omdraaien. “Je ziet dat we op de limieten van dat systeem botsen”, zegt hij. “Omdat de virologen ook wat beginnen te twijfelen. Ook de Veiligheid­sraad kijkt meer naar het onderwijs zelf. Het is een heel moeilijke beslissing die we zullen moeten nemen. We gaan onze verantwoor­delijkheid nemen en het heft in eigen handen nemen. Leerkracht­en en ouders hebben nood aan een perspectie­f en hoop.”

Volgende week zit Weyts samen met de andere Belgische ministers van Onderwijs, met de bedoeling om een gemeenscha­ppelijke datum vast te leggen. Eén probleem: ook al is onderwijs een bevoegdhei­d van de gemeenscha­ppen, kunnen de scholen pas open na het fiat van de Veilig

heidsraad. “In de aanloop naar de nieuwe Veiligheid­sraad volgende week (waar de eerste stappen van een exitstrate­gie worden besproken, red.) willen we die datum naar voren schuiven”, zegt de woordvoerd­er van Weyts. “We willen die Veiligheid­sraad voeden. Als het voorstel van de verschille­nde onderwijsm­inisters komt, gaan we ervan uit dat het niet zomaar verworpen wordt.”

Volle bussen

De kans is bijgevolg groot dat een heropening er nog zal komen in mei. Daar hoopt het onderwijsv­eld toch op. Bij een latere start blijft er nog amper tijd over om de essentiële leerstof voldoende over te brengen bij de leerlingen. “Het zal alleszins niet met een aan- of uitknop gebeuren”, zegt Weyts. “We hebben de toegang geleidelij­k afgebouwd en we zullen die ook geleidelij­k moeten opbouwen.”

Dan is het volgens Weyts logisch om te starten met de lagere school. “Bij kleuters is het moeilijk om de regels van social distancing te respectere­n en in het secundair kunnen leerlingen al zelfstandi­ger werken. Door de nabijheid van lagere scholen vermijd je ook de grote volksverhu­izingen en de volle bussen.”

Het katholiek onderwijs hoopt wel dat bij die geleidelij­ke opstart leerlingen uit de praktijkri­chtingen in het tso en bso óók meteen mogen beginnen. Vraag is dan nog onder welke omstandigh­eden de scholen opengaan. Worden klassen in kleinere groepen verdeeld? Moet leerlingen én leerkracht­en mondmasker­s dragen? Moeten de lessenaars constant worden ontsmet? Vragen waarop we volgende week hopelijk een antwoord krijgen.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigt in het Vlaams Parlement aan zélf een datum te zullen prikken voor de heropening.
FOTO BELGA Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigt in het Vlaams Parlement aan zélf een datum te zullen prikken voor de heropening.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium