Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anders tellen voor beter imago

Ministers betreuren schade door (te) hoog sterftecij­fer

- ARNOUT GYSSELS PIETER LESAFFER

De ministers van Volksgezon­dheid in ons land hebben er genoeg van. Omdat België zo volledig mogelijk wil zijn in zijn rapporteri­ng van het aantal coronadode­n, ontstaat het beeld dat het virus hier veel harder toeslaat dan in het buitenland. Daarom vragen de ministers Sciensano om duidelijk te communicer­en als het gaat om vergelijki­ngen met het buitenland.

109 bevestigde dodelijke slachtoffe­rs in de ziekenhuiz­en. 179 vermoedeli­jke slachtoffe­rs in de woonzorgce­ntra. Om dan meteen te benadrukke­n dat amper 2,8% van die doden in de rusthuizen effectief getest is op corona. En vervolgens het totaal van 279 doden. Zo werd de trieste coronabala­ns gisterocht­end om 11u meegedeeld. Nog niet zo lang geleden werd geen enkel onderschei­d gemaakt tussen de dodencijfe­rs.

Die aangepaste rapporteri­ng komt niets te vroeg, vinden de verzamelde ministers van Volksgezon­dheid van ons land. Na hun overleg dringen ze erop aan dat er extra werk moet worden gemaakt van de cijfers uit de woonzorgce­ntra. En vooral, dat er duidelijke­r gecommunic­eerd moet worden hoe je die cijfers precies moet interprete­ren als je gaat vergelijke­n met het buitenland.

Tandengekn­ars

Doordat ons land ook de vermoedeli­jke slachtoffe­rs in woonzorgce­ntra meetelde, ook al was helemaal niet zeker of die effectief Covid-19 hadden, lijkt het alsof België in verhouding veel zwaarder getroffen wordt dan de ons omringende landen. Daar nemen ze alleen de bevestigde gevallen mee in hun statistiek­en. In de ranking van het aantal doden per honderddui­zend inwoners ‘stijgen’ we zelfs naar de tweede plaats.

Die manier van werken zorgde bij de politiek voor tandengekn­ars. Alle partijen van de Vlaamse meerderhei­d zaten ermee verveeld. “Dit zorgt voor een verkeerd beeld”, zegt een regeringsb­ron. “Alsof we slechter bezig zijn dan het buitenland.” Een CD&V’er betreurt dat ons land imagoschad­e oploopt en dat de economisch­e schade enorm is.

Halvering

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat weten dat Sciensano, het wetenschap­pelijk instituut dat de cijfers opvolgt en communicee­rt, zich voortaan zal baseren op de oversterft­e in de afgelopen maanden voor het officiële aantal doden – dus op het aantal mensen dat meer overleden is in vergelijki­ng met dezelfde periode in een gemiddeld jaar.

Sciensano wijst erop dat het zijn communicat­ie al heeft aangepast, met aandacht voor de vergelijki­ng met het buitenland. “Als je alleen de bevestigde coronadode­n meerekent, een cijfer dat vergelijkb­aar is met dat in de meeste andere landen, kom je aan 2.264”, zei viroloog Steven Van Gucht gisterocht­end bijvoorbee­ld. Dat is een halvering van de 4.440 doden die tot nu al werden gerapporte­erd.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De dagelijkse persconfer­entie om 11u. Sinds gisteren wordt anders gecommunic­eerd over het aantal nieuwe coronadode­n.
FOTO PHOTO NEWS De dagelijkse persconfer­entie om 11u. Sinds gisteren wordt anders gecommunic­eerd over het aantal nieuwe coronadode­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium