Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is België te ijverig met zijn cijfers?

-

Ons land lijkt het op basis van de cijfers amper beter te doen dan Italië of Spanje, waar het coronaviru­s moorddadig tekeerging én nog altijd -gaat. Of telt ons land verkeerd, of te ijverig? “We tellen alles, om snel actie te kunnen ondernemen, daar waar het nodig is”, verdedigen de experts zich. 4.420 coronadode­n telt België intussen. Omgerekend per miljoen inwoners telt ons land zo 388 slachtoffe­rs. En da’s beduidend meer dan Nederland (182 overlijden­s per miljoen inwoners) of Frankrijk (228). Zelfs Italië doet trouwens ietsje beter. Het voedt het beeld – tot in het verre buitenland – dat ons land de crisis totaal niet onder controle heeft. Al is dat te kort door de bocht.

Hoe komt België aan dat hoge aantal coronaslac­htoffers?

Ons land telt sinds kort niet alleen de overlijden­s aan het coronaviru­s in de ziekenhuiz­en, maar ook de overlijden­s in de woonzorgce­ntra. Verschille­nde andere landen doen dat laatste niet. “Wij doen dat wél, om in alle transparan­tie een zo goed mogelijk zicht te krijgen op de problemati­ek en zo actie te kunnen ondernemen waar het nodig is”, aldus viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). In onze sterftecij­fers van de rusthuizen zitten ook de vermoedeli­jke overlijden­s door het coronaviru­s. Slechts weinig zieken in het woonzorgce­ntra zijn immers officieel getest geweest. Pas nu wordt er in rusthuizen op grote schaal op corona getest.

Bestaat de kans dat we slachtoffe­rs meerekende­n die mogelijk niet met corona besmet waren?

Daarvoor waarschuwt onder meer viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Volgens hem zijn erg veel overlijden­s in een rusthuis aangevinkt als een mogelijk coronaover­lijden en dus mee in de cijfers opgenomen, ook wanneer iemand bijvoorbee­ld aan een hartstilst­and bezweek. Als je weet dat er in de Vlaamse rusthuizen sowieso elke dag gemiddeld 150 bewoners overlijden, kan dat het Belgische sterftecij­fer door het coronaviru­s fors beïnvloede­n.

Hanteert België dan maar beter andere cijfers?

Een mogelijkhe­id is om apart te berichten over de overlijden­s in de ziekenhuiz­en – waar iedereen op het virus getest is geweest – en die in de woonzorgce­ntra. Dat gebeurde gisterocht­end trouwens al. Met in totaal zo’n 2.370 overlijden­s louter en alleen in de ziekenhuiz­en “zitten we wél op het niveau van veel andere landen”, aldus nog Van Gucht.

Is het nog te vroeg om al uitspraken te doen over hoe België het ervan af bracht?

Epidemiolo­gen vinden van wel. Zij willen zich straks, wanneer alle cijfergege­vens beschikbaa­r zijn, baseren op de zogenaamde oversterft­e om een definitiev­e balans op te maken. “Dat is de eerlijkste manier om te vergelijke­n”, aldus professor Pierre Van Damme (UA). Concreet wordt gekeken naar het aantal overlijden­s dat werd verwacht tijdens een bepaalde periode – het coronaviru­s niet meegereken­d – en het effectieve aantal overlijden­s tijdens diezelfde periode. Zo verwachtte de overheid de vierde week van maart zo’n 2.249 overlijden­s. Volgens de eerste gegevens van Sciensano overleden – mede als gevolg van het virus – toen uiteindeli­jk 3.116 mensen, bijna 870 meer dan voorspeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium