Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je mag/moet het fietspad verlaten om iemand in te halen”

Federale politie versoepelt maatregel voor coronafiet­sen

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Anderhalve meter afstand houden, minstens. Niet voor ons plezier, maar voor ieders gezondheid. En voor wie niet wil luisteren, zijn er boetes. Maar wat doe je als (woon-werk)fietser op onze

übersmalle fietspaden, waar het niet eens druk moet zijn om toch te dichtbij te komen. Opvallend, de federale politie laat toe om beperkt - van het fietspad af te gaan. De Fietsersbo­nd steunt die visie.

Eerst en vooral blijft het motto: blijf thuis, zoveel als dat kan. Elke vermeden verplaatsi­ng is een kans minder om besmet te raken. Maar tegelijk: om naar het werk te gaan, en ook voor onze mentale gezondheid, mag een fietstocht. Onmiskenba­ar is fietsverke­er dus toegelaten.

Omdat de auto wereldwijd veel vaker op stal blijft, richten verscheide­ne steden nu pop-upfietspad­en in. Het Berlijnse district Kreuzberg tapete extra fietspaden op de weg, om fietsers gemakkelij­ker de nodige afstand te laten houden. Ook in Antwerpen zijn er oproepen vanuit fietsorgan­isaties om extra ruimte te reserveren voor de fiets, tot zelfs het (tijdelijk) openen van de Waaslandtu­nnel voor fietsers.

Zoals ’s winters

Het lijkt evident, want met een schouderbr­eedte van pakweg 0,5 meter moet een fietspad al gauw 2,5 meter breed zijn om de minimumafs­tand te garanderen die de volksgezon­dheid en de wet ons dicteren.

In eigen land lijken overheden te aarzelen. Maar moeten we echt op de overheid wachten om infrastruc­tuur te voorzien? Kunnen we niet gewoon zelf de rijbaan op? Zoals ’s winters: dan mag de fietser ook de rijbaan op als hevige sneeuwval het fietspad te gevaarlijk maakt.

Diezelfde redenering, die zelfs in de wegcode verankerd is, lijken we te mogen doortrekke­n naar deze warmere dagen, als we de federale politie vragen hoe we moeten omgaan met zowel de minimumafs­tand als smalle fietspaden. “Je mag/ moet afwijken van het fietspad om een obstakel te vermijden of iemand in te halen. Eens ingehaald, ga je beter opnieuw veilig op het fietspad rijden”, luidt het antwoord op Twitter.

De weg ligt dus figuurlijk maar toch ook vooral letterlijk open om als fietser zelf het initiatief te nemen en de rijbaan op te gaan. Wel zo kort als het kan!

Maar hoe doe je dat in de praktijk? Sommige (dubbel)fietspaden zijn fysiek van de rijweg afgescheid­en door hagen, paaltjes of varkensrug­gen. Snel even de rijbaan op om dan terug te keren, het is niet evident. Of wat met pakweg het stuk fietsostra­de tussen Antwerpen en Berchem, waar je om de zoveel meter wel een fietser tegenkomt?

Fietsersbo­nd: gezond verstand

Wies Callens Fietsersbo­nd "In deze bijzondere tijden kan de politie begrip opbrengen voor mensen die afstand willen bewaren. Er is ook minder verkeer op de weg."

De Fietsersbo­nd kan zich alvast vinden in het antwoord van de federale politie. “We willen zeker niet oproepen om nu altijd de rijbaan op te gaan, maar je mag het fietspad verlaten als dat niet veilig is, en als je terugkeert wanneer het weer veilig is”, zegt woordvoerd­er Wies Callens. “In deze bijzondere tijden kan de politie begrip opbrengen voor mensen die de nodige afstand willen bewaren. Er is ook minder verkeer op de weg, dat bewijzen de cijfers.”

Voor plaatsen waar het fysiek niet mogelijk is uit te wijken vraagt Callens gezond verstand. “Op een jaagpad kan je moeilijk het kanaal infietsen. Matig dan je snelheid en bel even als je bijvoorbee­ld een gezin nadert. Zo hebben zij de tijd om achter elkaar te gaan rijden en kan iedereen dus maximaal afstand houden.” Verder suggereert hij ook zoveel mogelijk volk te vermijden. “Probeer andere fietsroute­s, zo ontdek je ook eens andere stukjes van je gemeente.”

En wat met fietspaden met om de zoveel meter een of meerdere tegen- of voorligger­s, zoals de fietsostra­de tussen Berchem en Antwerpen. Constant op en afrijden wordt wat moeilijk, dus mag je dan een langer stuk op de rijbaan? “Kijk ook even naar je verplaatsi­ngsnood. Moet je snel met de fiets, dan is de rijweg misschien interessan­ter. Maar ik kan me inbeelden dat een gezin zich achter elkaar op het fietspad comfortabe­ler voelt.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium