Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Extra hulp voor onze dieren is welkom”

Verzorgste­r Zoo Antwerpen botst op veel obstakels tijdens quarantain­e in Liberia

- BIEKE LATHOUWERS

Julie Vanassche Uitbater dierenopva­ngcentrum Libassa “De prijs van het voedsel schiet hier echt de hoogte in. Onze al torenhoge voedselrek­ening wordt alleen maar hoger.”

Heel de wereld is in de ban van het coronaviru­s, dat merkt ook Julie Vanassche, een voormalige verzorgste­r van de mensapen in de Zoo van Antwerpen. Zij baat in Liberia een opvangcent­rum voor illegaal gevangen dieren uit. Dat is altijd al een zware job, maar tijdens deze pandemie ziet ze helemaal sterretjes.

“Het is het jaar rond echt behelpen, maar nu weten we even helemaal niet waar eerst te beginnen”, getuigt Julie Vanassche vanuit het Libassa Wildlife Sanctuary. Exact drie jaar geleden trok ze voor een jaar naar Liberia om het dierenopva­ngcentrum op poten te zetten. Daarna heeft een andere vrijwillig­er, Jason uit Engeland, het centrum verder uitgebreid. Hij werkt er nog steeds.

Toch merkte Vanassche dat haar werk nog niet af was. Het bleef kriebelen en in april 2019 trok ze opnieuw naar Liberia, waar ze nu nog steeds met hart en ziel probeert om de dieren in het straatarme land te helpen. “Dat is geen makkelijke taak, maar sinds het coronaviru­s ook Liberia heeft bereikt, is het helemaal moeilijk geworden. Sinds 10 april is het land in lockdown. De vijftien provincies zijn allemaal apart in quarantain­e, het is verboden om je tussen de verschille­nde provincies te verplaatse­n. Daardoor is het niet alleen moeilijker om de dieren tot bij ons te krijgen, maar ook om ze opnieuw vrij te laten in beschermde gebieden.”

Amper internet en elektricit­eit

Dat is niet het enige probleem waarmee de mensen van het opvangcent­rum kampen. “Van de vijf dierenverz­orgers zijn er drie niet meer tot hier geraakt door de lockdown. De andere twee wonen op het domein. Ik ben zelf nog maar net terug na een bezoek aan België en heb daarna twee weken in quarantain­e gezeten. Toen moest Jason de klus in zijn eentje klaren. Als je weet dat hier op dit moment honderd dieren verblijven, moet ik er geen tekening bij maken, zeker?”

“Arme Jason! En ik verveelde mij steendood. Het verzorgen van de dieren kan je moeilijk van thuis uit doen. Zelfs de logistieke kant van de zaak runnen is iets dat hier niet makkelijk vanachter de computer lukt. Er is amper internet en wegens besparinge­n is er overdag geen elektricit­eit.”

56 apen

Het financiële plaatje is nog een knelpunt. “De prijs van het voedsel schiet echt de hoogte in. Daardoor wordt onze al torenhoge voedselrek­ening alleen maar nog hoger. Het kost ons ongeveer 1.200 dollar (1.100 euro) per maand om eten te kopen voor de dieren, vooral omdat we op dit moment 56 apen in het centrum opvangen. De helft van onze kosten betalen we met Europese subsidies, de rest moeten we zelf ophoesten.”

“Normaal gezien lukt dat omdat we onder andere rondleidin­gen geven in het opvangcent­rum aan lokale scholen, aan bedrijven of gewoon aan particulie­ren die geinteress­eerd zijn. We proberen hen de problemati­ek rond handel in woudvlees uit te leggen en hen bewust te maken van het probleem van illegale vangst. Een rondleidin­g kost 5 dollar en met de donaties die daaruit voortvloei­en, kunnen we het centrum draaiende houden. Alleen komt er door de lockdown niemand meer en verliezen we een gigantisch deel aan inkomsten.”

De dierenverz­orgster hoopt dat er extra hulp komt. “90% van de dieren die hier binnengebr­acht worden, zijn jonge dieren die nog melk nodig hebben. Die komt uit het buitenland en is dus erg duur. Misschien willen de mensen op het thuisfront ons wel helpen, maar ook hen kan ik moeilijk bereiken bij gebrek aan internet en elektricit­eit. Behalve met donaties werken we ook met virtuele peterschap­pen.”

Zoo-abonnees

Contact met dat thuisfront is dus niet altijd makkelijk, maar dat belet de verzorgste­r niet om het reilen en zeilen in de Antwerpse Zoo te blijven volgen. “Ik hou contact met mijn collega’s en volg de Facebookgr­oepen van de abonnees. Zo blijf ik behoorlijk goed op de hoogte.”

Tot nu toe heeft het opvangcent­rum in Liberia goed geboerd. De officiële opening dateert van 6 mei 2017, sindsdien zijn er 389 dieren binnengebr­acht. Vooral apen, krokodille­n, antilopen, vogels en schubdiere­n, stuk voor stuk slachtoffe­rs van illegale handel in woudvlees of in wilde huisdieren. “Als eerste en enige opvangcent­rum voor verschille­nde wilde dieren in Liberia en omliggende landen hebben we zeker ons werk”, weet Vanassche. “We hebben intussen ook al 190 dieren weer vrijgelate­n in de natuur, waaronder 58 krokodille­n, 33 land-, zee en waterschil­dpadden en 35 schubdiere­n. Nog een opvallende? Twee rotspython­s. De bijna honderd dieren die we nu verzorgen, blijven nog een tijdje mee in quarantain­e. Hopelijk kunnen we ze allemaal gezond houden. Zonder corona en voedseltek­ort.”

Meer info over het centrum en de virtuele peterschap­pen zijn te vinden op de website van het centrum www.libassawil­dlifesanct­uary.org of via Facebook en Instagram.

 ?? FOTO RR ?? Julie Vanassche koos ervoor om in Liberia te blijven tijdens de coronacris­is.
FOTO RR Julie Vanassche koos ervoor om in Liberia te blijven tijdens de coronacris­is.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium