Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergeet Pokémon, ga op jacht met berenjacht.org

Gameontwik­kelaar bedenkt website om beertjes virtueel mee te verzamelen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Wat je als gameontwik­kelaar kan bijdragen in deze moeilijke coronatijd­en? Borgerhout­enaar Karel Crombecq (35) hoefde daar niet lang over na te denken. Hij ontwierp de website berenjacht.org. Zijn platform biedt ouders en hun kinderen de kans om extra veel beren te ‘vangen’.

Het is al een tijdje bezig, het ‘berenvange­n’. Mensen plaatsen een knuffelbee­r voor hun raam en kinderen kunnen de beren dan spotten tijdens het halen van een frisse neus. “Een tijdje terug ging mijn vrouw een knuffelbee­r voor het raam plaatsen”, vertelt Karel Crombecq. “Ik was toen nog niet op de hoogte en vroeg haar waarom ze dat in godsnaam wilde doen”, lacht de Borgerhout­enaar. “Toen ze me het concept uitlegde, moest ik meteen aan Pokémon Go denken. Je gaat niet willekeuri­g wandelen, maar bent op zoek naar iets. Zo kwam ik op het idee om een verzamelin­g te maken van alle beren in de buurt. Dat leek me wel een doenbaar hobbyproje­ctje.”

Karel Crombecq Berenjacht.org “Ik heb er stevig aan doorgewerk­t, want je wilt natuurlijk niet dat de hype voorbij is wanneer je klaar bent.”

Karel kroop een week lang in zijn vrije momenten achter de computer. “Want ik ben nog steeds aan het werk. Deeltijds als gameontwik­kelaar en deeltijds als freelance informatic­us. Ik werkte al vaak van thuis uit, maar nu dus nog meer.”

Het resultaat: berenjacht.org. “Ik heb er stevig aan doorgewerk­t, want je wilt natuurlijk niet dat de hype voorbij is wanneer je klaar bent. Ik postte de website op Facebook en in verschille­nde buurtgroep­en en in geen tijd zijn honderden mensen ermee aan de slag gegaan. Voornameli­jk in Antwerpen, maar ook erbuiten.”

Hoe werkt het?

Wie een beer voor zijn raam heeft geplaatst, kan daar een foto van nemen en die uploaden op de site. “Op een kaart vind je dan alle beren terug. Ouders kunnen zo elke keer een wandeling uitstippel­en en hun kinderen laten speuren naar nieuwe beren. Vinden ze er eentje, dan kunnen zij er op hun beurt een foto van nemen en die aan hun online verzamelin­g toevoegen. Bedoeling is dan natuurlijk om zo veel mogelijk beren te vangen.”

Komen ze op hun wandeling een ‘wilde’ beer tegen, eentje die nog niet geregistre­erd staat, dan kunnen ze ook die fotografer­en en inzenden, zodat die aan het platform kan worden toegevoegd.

“Mensen reageren heel positief”, vertelt Karel. “Ze vinden het supertof. Zelf zien ze nieuwe stukken van hun wijk en hun kinderen hebben ondertusse­n een leuke bezigheid. En op mijn beurt heb ik mijn expertise als gameontwik­kelaar kunnen inzetten om voor afleiding te zorgen in deze moeilijke tijden.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Karel Crombecq: “Ik moest meteen aan Pokémon Go denken.”
FOTO VICTORIANO MORENO Karel Crombecq: “Ik moest meteen aan Pokémon Go denken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium