Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Personeel Sint-Lodewijk is grand cru”

Wijnhandel­aar moet vanop afstand afscheid nemen van moeder

- JAN AUMAN

Raymonde Fortin raakte begin deze maand besmet met het coronaviru­s in Sint-Lodewijk, het zorgcentru­m in ’s-Gravenweze­l waar ze sinds medio 2017 verbleef. De 91-jarige vrouw redde het niet. “Je moeder de laatste vier weken van haar leven niet eens meer kunnen vastpakken en alleen van achter glas nog een handkus kunnen toezwaaien, is hard. Maar ik verwijt het personeel niks. Integendee­l. Ik heb er het diepste respect voor en zou dit rusthuis opnieuw kiezen”, aldus Patrick Magnus.

Raymonde Fortin (91) was de goedheid zelve. Een fantastisc­he moeder voor haar vier kinderen en een superbomma voor haar acht kleinkinde­ren, dat zeker. Maar ook alle andere mensen die de bescheiden vrouw uit Koningshof gekend hebben, roemen haar vriendelij­kheid en respectvol omgaan met iedereen, ongeacht rang of stand.

“Ook vader Jan Magnus, die tien jaar eerder overleed, had de laatste jaren van zijn leven doorgebrac­ht in Sint-Lodewijk. Toen mama in 2017 te kennen gaf dat zelfstandi­g wonen er niet meer inzat, stond vast dat ook zij naar zorgcentru­m in Sint-Lodewijk zou gaan om er haar laatste jaren in die warme gemoedelij­ke omgeving door te brengen”, vertelt zoon Patrick Magnus (56), bekend van de gelijknami­ge wijnhandel.

Oogcontact

Bijna dagelijks kreeg ‘de bomma’ er bezoek van kinderen, kleinkinde­ren of andere familieled­en. “Haar gezondheid was wat wankel

geworden, maar al bij al stelde ze het nog goed”, getuigt Patrick. “Op 2 april kregen we slecht nieuws: in de zorginstel­ling waren zeven residenten besmet geraakt en mama was erbij. Zij was een van de eersten die meteen naar de nog maar pas ingerichte cohort-quarantain­eafdeling werd overgebrac­ht in de cafetaria.”

Omdat woonzorgce­ntra sinds 11 maart verboden terrein zijn voor bezoekers, werd de visite van een dag eerder de laatste gelegenhei­d dat Patrick zijn moeder nog heeft kunnen aanraken. “Daarna waren we aangewezen op contact van achter een raam: wij buiten in open lucht, zij binnen in bed, gekluister­d aan een beademings­toestel en buisjes in de neus. Dat coronaviru­s had haar flink ver

Patrick Magnus “Verzorgste­rs zetten het raam op kiep om toch maar wat informatie met ons te kunnen uitwissele­n.”

zwakt, maar nu en dan was er nog oogcontact en een warm moment. Ik was al blij als ik zag dat ze geen pijn leed. Mama heeft ondanks haar hoge leeftijd best gevochten voor haar leven, zo getuigen verpleegst­ers. Vorige week kende ze zelfs nog een heropflakk­ering. Het laatste beeld van haar op mijn netvlies is gelukkig vreedzaam. Eind vorige week ging het plots bergaf en zaterdag heeft ze de strijd moeten opgeven.”

Herdenking­smoment

Vrijdag nemen naaste familieled­en noodgedwon­gen in zeer beperkte kring afscheid van Raymonde Fortin in haar geliefde kerk Onze-Lieve-Vrouw-Koningin in Koningshof. Patrick en de andere kinderen hopen later, na de coronacris­is, meer mensen te kunnen betrekken bij een herdenking­smoment. Intussen valt op dat hij en de andere nabestaand­en allesbehal­ve bitter zijn over dit kille levenseind­e achter glas. De zoon breekt een lans voor directeur Chris Janssens en zijn team van Sint-Lodewijk.

“Woonzorgce­ntra krijgen vaak kritiek, maar ik verwijt hen niks, integendee­l”, is Magnus formeel. “Natuurlijk is mama hier besmet geraakt, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen alles heeft gedaan om dat te voorkomen en om haar goed te verzorgen. Dat gebeurde bovendien met liefde en genegenhei­d. Dat zag je. Zelfs die laatste dagen was er in hele moeilijke omstandigh­eden sprake van medeleven. Verzorgste­rs zetten het raam op kiep om toch maar wat informatie met ons te kunnen uitwissele­n.”

Vrijwillig­erswerk

Patricks echtgenote Greet en haar zus, wier ouders ook in Sint-Lodewijk verblijven, zijn zich al spontaan gaan aanbieden als vrijwillig­ers. Ook Patrick wil zijn dankbaarhe­id nog tonen aan het team van Sint-Lodewijk dat hij met een wijnterm als grand cru betitelt. “Ik ga enkele van m’n beste flessen uitkiezen om later, wanneer de storm daar gaan liggen is, te bezorgen aan Chris en zijn mensen”, aldus de ondernemer.

 ?? FOTO JAA ?? Patrick Magnus met zijn zopas in Sint-Lodewijk overleden mama Raymonde Fortin. “Een moeilijk afscheid, gezien de afstand die we moesten bewaren, maar over het personeel van het zorgcentru­m niks dan goeds.”
FOTO JAA Patrick Magnus met zijn zopas in Sint-Lodewijk overleden mama Raymonde Fortin. “Een moeilijk afscheid, gezien de afstand die we moesten bewaren, maar over het personeel van het zorgcentru­m niks dan goeds.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium