Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We zullen doorgaan (met applaudiss­eren)

- Paul Hendrickx

De eerste dagen zag ik alleen op tv hoe mensen klapten. Boodschapp­en op straatsten­en schreven. Muziekinst­rumenten aansleurde­n. Ik herinner me een vrijdagmid­dag, de dag na de tweede grote persconfer­entie. Ik was op de terugweg van Gent. De stad zag er anders uit, merkte ik voor het eerst. Thuis had mijn vriendin een laken uit het venster gehangen, dat wel.

Dat klappen, dat lukte dus niet echt bij ons. De eerste dagen, anderhalve week zelfs… Een buurvrouw schreef – op Facebook – dat ze het wat tegen vond vallen. Ze had er alleen gestaan. (Zover is het gekomen: we moeten online gaan om te weten wat onze buren vinden).

Tot dat ander sleutelmom­ent, althans in mijn gewaarword­ing: op een zondagavon­d jogde ik door de wijk Groenenhoe­k, geen kilometer van hier. Een man sneed me de pas af en liet zijn wagen achterwaar­ts uit de garage bollen. Hij begon onverklaar­baar – wat bezielde die kerel, was hij boos? – en ritmisch te claxonnere­n. Zijn toeter was het sein voor de buurt. Ze stonden er plots met potten, pollepels en ander keukengere­i. Kindjes vooraan, papa en mama er glunderend bovenuit torenend.

Wat had Groenenhoe­k dat mijn buurt niét had? Niets eigenlijk. Of wel: iemand die er mee begon, een ander iemand die volgde. Amper een paar dagen later ging het virus ook door mijn straat en waren we besmet. Balkons, deuropenin­gen en vensters openen nu nog steeds op magische wijze om exact 20u. Ik fluit eens flink op mijn vingers. Iedereen staat breed te glimlachen. We klappen, een minuut of twee, voor de zorgverlen­ers. Maar eigenlijk geven we onszelf applaus. We doen het omdat het verbindt, omdat we grààg hetzelfde doen. Naar hetzelfde optreden gaan, op hetzelfde terras zitten. Mooi? Menselijk, denk ik. Mooi is wél dat jongetje aan de overkant. Na al die dagen stond hij dan toch samen met zijn zus op het balkon. Schuchter meeklappen­d, voor het eerst. Hij is plots een hele kerel geworden. We zullen doorgaan.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? We zullen doorgaan.
FOTO JAN VAN DER PERRE We zullen doorgaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium