Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat meer sociale controle in deze tijden? Daar heb ik geen moeite mee”

Hekla-korpschef Ivo Vereycken over politiewer­k in tijden van corona

- MARC DE SWERT

ADVERkeSEM­Ege klimaat betekent voor zijn manschappe­n. In de hele politiezon­e zijn al 279 pv’s opgemaakt voor inbreuken op de maatregele­n. “Er is veel sociale controle en de mensen bellen snel met klachten. Daar heb ik overigens geen problemen mee.”

“Er is in korte tijd veel veranderd maar ik durf te zeggen dat we ons snel en efficiënt hebben aangepast”, zegt de korpschef. Wat houden die veranderin­gen dan concreet in?

Ivo Vereycken: We waren al een tijdje van plan om in het commissari­aat op afspraak te gaan werken. Door de huidige situatie hebben we dat nu versneld ingevoerd. Het systeem werkt, blijkt nu. Dat geldt zowel voor onze diensten als voor de burger. Zo kunnen we bijvoorbee­ld aan de burgers die een afspraak maken, al op voorhand meegeven welke documenten ze moeten meebrengen. Dat betekent een hele tijdsbespa­ring.

In welke mate zijn de kerntaken veranderd?

Naast het sensibilis­eren voeren we nog altijd dezelfde controles uit, die we voor de crisis ook deden. Opmerkelij­k is dat er minder verkeer is, maar dat we meer bestuurder­s betrappen op overdreven

Ivo Vereycken Korpschef Hekla “Er is minder verkeer, maar we betrappen meer bestuurder­s op overdreven snelheid. Dat het rustiger is op de weg, mag geen reden zijn om te gaan racen.”

snelheid. Het feit dat het rustiger is op de weg, mag geen reden zijn om te gaan racen. Inbraken werden niet meer gemeld, maar daar is ook een verklaring voor. De sociale controle is groot, er is altijd en overal wel iemand in huis en bovendien worden de dagen langer.

Wat met de boetes voor mensen die zich niet aan de regels houden?

Tot nu hebben we in heel de zone al 279 pv’s opgemaakt. Eigenlijk is dat spijtig. We moeten er door sensibilis­ering voor zorgen dat de bevolking de maatregele­n aanvaardt, maar als mensen het niet willen begrijpen, kunnen we niet anders dan een pv opmaken. De boetes zijn ook niet mals. 250 euro is voor veel mensen een serieuze hap uit hun maandbudge­t.

Komen er veel meldingen van feestjes of bijeenkoms­ten van grote groepen?

Toch wel. Er is veel sociale controle en de mensen bellen snel met klachten, daar heb ik overigens geen problemen mee. De mensen hebben angst om zelf besmet te raken, maar ook angst om zelf opmerkinge­n te maken tegen overtreder­s. Dikwijls krijgen ze dan een agressief antwoord. Sommige meldingen zijn misschien wat overdreven, maar we gaan altijd ter plaatse kijken. Spijtig genoeg gebeurde het al meermaals dat overtreder­s verbaal agressief reageren. In dat geval krijgen ze ook nog eens een pv voor smaad aan de politie.

Hoe is het met het moreel van de manschappe­n gesteld?

Ik ben fier op mijn korps. De solidarite­it is groot en we volgen allemaal dezelfde lijn: streng maar rechtvaard­ig. Niemand klaagt als er al eens een overuur moet geklopt worden en medewerker­s die normaal nu hun overuren zouden opnemen, bieden spontaan aan om toch te komen werken. Vorige week hadden we een kippenvelm­oment toen we aan het UZA gingen applaudiss­eren voor de zorgverlen­ers. Het applaus dat we terugkrege­n was overdonder­end. Zoiets vergeet een mens niet snel en het geeft ons moed om verder te gaan op de ingeslagen weg.

 ?? FOTO MARC DE SWERT ?? Ivo Vereycken, persverant­woordelijk­e Sarah Debruyne en directeur bedrijfsvo­ering Dirk Fonteyne.
FOTO MARC DE SWERT Ivo Vereycken, persverant­woordelijk­e Sarah Debruyne en directeur bedrijfsvo­ering Dirk Fonteyne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium