Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Logica gerespecte­erd

-

Corona zal nog altijd beslissen over ja of neen. Daar is geen speld tussen te krijgen. Maar: de wielerwere­ld heeft sinds gisteren opnieuw een beetje perspectie­f. En: er is een logica gerespecte­erd. In het overleg op hoog niveau komt de Tour als primus inter pares uit de bus, gevolgd door de Giro en de Vuelta. De grote rittenkoer­sen eerst op de kalender en dan de rest, met op kop de Monumenten onder de eendagswed­strijden.

Logisch, omdat in de ritten koersen en zeker in het Franse topeveneme­nt nog altijd de meeste publicitei­t te rapen valt voor de renners én hun sponsors. Een eendagswed­strijd is daarom sportief niet minder, maar als een team kan kiezen tussen alle dagen op televisie komen of één of twee keer per week, zal de beslissing snel genomen zijn. Voeg eraan toe dat die rittenweds­trijden, en zeker de Tour, vaak in bijna dagvullend­e televisief­ormats zitten.

In die nieuwe kalender zit nog lang niet iedereen op zijn plaats. Dat kan en zal ook niet, want het gaat om een tijdspanne van hoogstens drie maanden. Daarin kan je geen volledig wielerjaar steken. Er zullen dus organisato­ren ontgoochel­d zijn. Hoewel, de mannen van de E3 Classic hebben al laten weten dat ze liever geen koers organisere­n in 2020 dan iets halfhalf te moeten doen.

Milaan Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Lombardije nog proberen in te passen, is heel nobel en getuigt van respect voor de groten. Het zal niet zijn zoals we allemaal gewend zijn, maar anders is daarom niet slechter.

De Tour zal moeten wennen aan het idee niet meer in de volle zomer te zitten, op een moment dat Frankrijk sowieso al platgelope­n wordt door toeristen. Het wordt nu een event in september, zoals we dat al gewend zijn van de Vuelta.

En nu kunnen we gaan zeuren dat die Tour botst met het WK tijdrijden. Doen we niet. Je kan in een noodsituat­ie niet álle incidenten vermijden. Wat nu als ontwerp op tafel ligt, heeft mogelijkhe­den en biedt vooral opnieuw wat houvast aan het onzekere peloton.

Qua inzet van de renners en aandacht van het publiek durven we te voorspelle­n dat beide hoog zullen scoren. Coureurs zullen volgens kenners “de stenen uit de grond rijden”, én het publiek zal meer dan goesting hebben in die ‘nieuwe’ koersen.

 ??  ?? GUY FRANSEN
GUY FRANSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium