Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het gebouw zelf is misschien wel het belangrijk­ste werk van het museum”

- PATRICK VAN DE PERRE www.redstarlin­e.be

Het Red Star Line Museum is een topstuk op zichzelf omdat het gebouw vol zit met verhalen en herinnerin­gen. De directeur van het museum Karen Moeskops legt uit waarom haar keuze op het gebouw op het Eilandje viel en vertelt het bijzondere verhaal achter het vrijheidsb­eeldje van Bessie.

is ongebruike­lijk maar voor mij is het gebouw waarin het Red Star Line Museum gevestigd is een belangrijk, misschien wel het belangrijk­ste, werk van het museum. Het Red Star Line Museum zou veel minder indrukwekk­end zijn zonder dit gebouw op deze locatie. Als de muren konden praten, zouden er onvoorstel­bare verhalen verteld worden. Dit is een plek waar ontelbaar veel mensen geëmigreer­d zijn en hun leven totaal is veranderd”, zegt Karen Moeskops.

Het gebouw symbolisee­rt “afscheid, hoop en toekomst”, zoals de directeur het omschrijft. “Niet alleen het leven van de mensen die hier vertrokken, veranderde. Ook dat van hun nakomeling­en is sterk beïnvloed door wat er hier is gebeurd.” Zelf vindt Karen Moeskops de grote hangar, waar nu de inkomhal is gevestigd, een bijzondere plek. “Nochtans werd hier vroeger enkel de bagage verzameld. Maar het is een prettige plek om te zitten. Zeker nu er een cafetaria gevestigd is.”

Een vrijheidsb­eeldje als een ander

Het vrijheidsb­eeldje van Bessie is een favoriet object van Karen Moeskops. “Niet om de geldelijke waarde, want die is beperkt. Wel om het verhaal dat erachter zit. De Joodse Bessie Cohen uit Rusland vertrok in 1921 via deze plek naar New York. Daar moest ze om gezondheid­sredenen met haar zus en zonder ouders negen maanden in Ellis Island verblijven alvorens ze het land in mocht.”

Een periode die op het toen 11-jarige meisje een bijzondere indruk maakte. “Ze was enorm onder de indruk van de vriendelij­kheid van het personeel en de verzorging die ze tijdens die negen maanden kreeg. De vrouw begon met het verzamelen van vrijheidsb­eeldjes. Het zijn meestal objecten die je in een toeristisc­he winkel kunt kopen. Iedereen die haar lief was, kreeg zulk een beeldje. Het was haar manier om dankbaarhe­id te tonen.” zegt Karen Moeskops.

De dochter van de Joodse emigrante, Ellen Bledsoe Rodriguez, heeft het Antwerpse museum enkele jaren geleden met haar kleinkinde­ren bezocht. “Ellen heeft toen in het museum de volledige route gedaan die haar moeder destijds heeft afgelegd. En ze had het vrijheidsb­eeldje dat nu deel uitmaakt van onze collectie meegebrach­t. Vanwege het verhaal vind ik het bijzonder dat het vrijheids“Het beeldje van Bessie nu in ons museum staat. Dat de dochter van Bessie met haar kleinkinde­ren Antwerpen heeft bezocht, bewijst wat voor impact emigreren heeft op mensen en hun nakomeling­en.

Karen Moeskops,

Directeur Red Star Line Museum

“Bessie Cohen emigreerde in 1921 naar de VS. Ze verzamelde vrijheidsb­eeldjes die ze gaf aan mensen die haar lief waren. Een van die beeldjes staat in ons museum.”

 ?? FOTO RED STAR LINE MUSEUM ?? Het vrijheidsb­eeldje van Bessie heeft geldelijk weinig waarde. “Maar het verhaal dat erachter zit, is mooi.
FOTO RED STAR LINE MUSEUM Het vrijheidsb­eeldje van Bessie heeft geldelijk weinig waarde. “Maar het verhaal dat erachter zit, is mooi.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De Red Star Line. “Als deze muren konden spreken…..”
FOTO WALTER SAENEN De Red Star Line. “Als deze muren konden spreken…..”
 ?? FOTO FBE ??
FOTO FBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium