Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Kreta viel het verhaal voor mijn roman op zijn plaats”

Kanker en quarantain­e van drie maanden leiden 22 jaar later tot debuut als schrijver

- FILIP SPOELDERS Kali Limenes, 18,50 euro, bestellen via www.agios-ilios.com/product-page/kali-limenes-goede-havens

Met een semibiogra­fisch verhaal maakt Dimitri Cools uit Borsbeek zijn auteursdeb­uut. Zijn strijd tegen kanker als twintiger en zijn liefde voor Kreta liggen aan de basis van de roman Kali Limenes.

De verhaallij­nen uit Kali Limenes of Goede Havens speelden al een geruime tijd in het hoofd van Borsbekena­ar Dimitri Cools (46). “Eigenlijk loop ik sinds 1996 met dit verhaal rond. Op mijn 21ste werd lymfekanke­r bij me vastgestel­d. Hierdoor verbleef ik gedurende een drietal maanden in quarantain­e in het ziekenhuis. Nadat ik was genezen, ben ik naar Kreta vertrokken. En daar vielen alle puzzelstuk­ken voor deze roman in elkaar”, vertelt Dimitri.

Taxichauff­eur

Het boek speelt zich dan ook

deels af op Kreta waar het gezapig Kretenzisc­h leven van zelfstandi­g taxichauff­eur Mimis plots overhoop wordt gegooid door het ongeval van zijn vriend. De tweede verhaallij­n volgt de situatie van de patiënten Dimitri, Gaby en Dora die zo goed als mogelijk proberen te genieten van hun leven in het ziekenhuis Gasthuisbe­rg. Tot een van hen hoort dat de chemo’s niet aanslaan.

“Beide verhaallij­nen komen samen in deze semibiogra­fische roman. Voor het personage van Dimitri heb ik alleen de achternaam veranderd. Ik heb maanden in quarantain­e moeten doorbrenge­n. Ik kan wel zeggen dat het een ander gevoel is dan de maatregele­n die we nu doormaken. Ik voelde me de enige die niet op café mocht gaan terwijl mijn vrienden dit wel konden. Ook voor het verhaal op Kreta, waar ik veel verblijf, bracht ik waargebeur­de en verzonnen delen samen.”

Typemachin­e

Na een kleine 25 jaar brengt Dimitri zijn boek nu uit. “Toen het verhaal ontstond en ik het aan enkele mensen vertelde, gaven ze aan dat ik het moest uitschrijv­en. Ik was in die periode begonnen op een typemachin­e, maar werkte de roman nooit af. In de winter van 2018-2019 heb ik er dan toch werk van gemaakt. Dat ik bij hetzelfde verhaal bleef als 22 jaar eerder geeft aan dat ik er heel hard in geloof. Mogelijk blijft het bij deze ene roman voor mij, maar het hele proces van schrijven, uitgeven, cover en opmaak kiezen, vond ik heel plezant.”

Dimitri Cools

“Mijn quarantain­e was wel anders dan nu. Ik voelde me de enige die niet op café mocht gaan terwijl mijn vrienden dit wel konden.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Dimitri Cools toont zijn eerste roman.
FOTO FILIP SPOELDERS Dimitri Cools toont zijn eerste roman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium