Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met de plannen van De Lijn halen we het niet”

Reizigers eisen inspraak met open brief

-

Met een open brief eisen gebruikers en ervaringsd­eskundigen van het openbaar vervoer inspraak in de plannen van De Lijn en de NMBS voor de Antwerpse regio. “Het is belangrijk dat we een voet tussen de deur proberen te krijgen”, zegt Stefan Stynen van TreinTramB­us.

De tekst is onderteken­d door 27 vertegenwo­ordigers van onder meer mobiliteit­sorganisat­ies, vakbonden en lokale besturen. In de tekst worden tien voorstelle­n gedaan om de kwaliteit van het openbaar vervoer in de Antwerpse regio te verhogen. Het gaat onder meer om het versterken van het bus- en tramaanbod en het voorstadsv­erkeer van de NMBS. Er is een hogere frequentie van de trams nodig met zo weinig mogelijk overstappe­n.

Tram 7

“Alle districten, maar ook tramgemeen­ten zoals Wijnegem, Zwijndrech­t of Mortsel, moeten per tram frequent, snel en overstapvr­ij worden verbonden met zowel de omgeving van de Groenplaat­s als met het Centraal Station”, schrijven de onderteken­aars.

Het initiatief van de platformte­kst is ontstaan toen de plannen uitlekten dat tram 7 in Mortsel zou verdwijnen. “Bij verschille­nde mensen was dit de druppel die de emmer deed overlopen”, zegt Stefan Stynen van TreinTramB­us. “We zijn dan begonnen met een reeks zaken op papier te zetten en dat mondde uit in deze platformte­kst. Het is niet dat we het werk van De Lijn gaan overdoen. Dat is ook niet mogelijk, want we beschikken niet over alle informatie. We schuiven wel enkele kwaliteits­normen naar voor. Die zijn nodig om de noodzakeli­jke modal shift naar duurzame mobiliteit te halen. Met de plannen van De Lijn die nu op tafel liggen, gaan we die doelstelli­ng echt niet halen. Al snel onderteken­den een reeks organisati­es deze platformte­kst.”

De belangrijk­ste eis vanuit deze onderteken­aars is dat ze worden betrokken. “Er worden verschille­nde plannen opgesteld, maar de reizigers, voor wie die bedoeld zijn, worden op geen enkele manier betrokken. Het is belangrijk dat we nu voor de juiste richting kiezen in ons openbaar vervoer”, zegt Stynen.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De open brief vraagt een hogere tramfreque­ntie met zo weinig mogelijk overstappe­n.
FOTO JORIS HERREGODS De open brief vraagt een hogere tramfreque­ntie met zo weinig mogelijk overstappe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium