Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Langs landbouwwe­gen, oorlogen en cholera

- ERIK VANDEWALLE

Blijf in je kot. Maar als de muren dreigen op je af te komen, dan moet een mens al eens naar buiten. Let wel: ofwel alleen, ofwel met twee, ofwel met de inhuizige familie, en altijd afstand houden. Omdat altijd dezelfde rondjes lopen of steeds dezelfde beren tellen al eens wil vervelen, stippelen onze journalist­en in de gemeente of het district dat ze volgen een wandeling uit die hun de moeite waard loont. Een tochtje van maximaal twee uur én alleen voor wie er woont. Wandelt u met hen mee?

Net als overal elders is ook Stabroek in de greep van het coronaviru­s. Maar de poldergeme­ente kreeg vroeger al af te rekenen met een ander virus: cholera. Onze wandeling neemt je mee langs een relict uit die periode: een oude waterpomp met een gedenkteke­n voor Cecilia De Winter, die de zieken verzorgde en zelf aan cholera bezweek in 1893.

1. Schaal Sels – Antwerp Port Epic

Onze wandeling start en eindigt aan de hoeve Brouwers, in de Dorpsstraa­t 65, en wordt begeleid door wandelknoo­ppunten (68 - 70 – 71 – 75 – 74 – 85 – 84 – 83 – 82 – 81). We vertrekken via de enige wandelweg richting landbouwve­lden. Aan het einde van deze lange landbouwwe­g komen we aan de Antitankgr­acht en aan wandelnumm­er 68.

Deze landbouwwe­g was tot voor kort minder gekend. Met de wielerweds­trijd Schaal Sels, nu Antwerp Port Epic, kwam daar veranderin­g in. Vijf jaar geleden loodste de koers het profpeloto­n en heel de autokarava­an toen voor het eerst over deze onverharde weg. Omdat het de nacht voor de koers hard had geregend, reden auto’s zich vast in de modder, reden renners verloren en viel het peloton uit elkaar. Op een gegeven moment vroeg de toenmalige Letse kampioen Aleksejs Saramotins of hij mijn telefoon mocht gebroken. Hij belde zijn ploegleide­r met de vraag waar het peloton was. Chaos alom, maar de organisati­e behield het concept en nu is Antwerp Port Epic een vaste waarde op de wielerkale­nder.

2. Antitankgr­acht

Ter hoogte van de Antitankgr­acht wandelen we rechtsaf. Achter ons ligt het fort van Stabroek. Eigenaar Tom Callens maakte van het fort een plek om te genieten van natuur, cultuur en avontuur. Deze paasvakant­ie werden hier voor het derde jaar op rij enkele honderden jongeren verwacht voor een avontuurli­jk jongerenfe­stival. Corona gooide roet in het eten.

We volgen de Antitankgr­acht, die oorspronke­lijk was aangelegd vlak voor de Tweede Wereldoorl­og, om de Antwerpse haven te beschermen tegen oprukkende Duitse tanks. De gracht is nu uitgegroei­d tot een prachtig stuk natuurgebi­ed, met links en rechts landbouwve­lden. Zeker in de zomer is dit een geliefde plek, waar koppels komen genieten van de natuur.

We blijven het pad langs de Antitankgr­acht volgen, tot aan de Danckersew­eg. Deze geasfaltee­rde landbouwwe­g wordt druk gebruikt door zwakke weggebruik­ers. Een bareel beperkt het gemotorise­erd verkeer, want enkel vergunning­houders hebben een badge om de bareel te openen.

3. Schans

We kruisen de Danckersew­eg en volgen verder de Antitankgr­acht. Zo komen we aan het Hoogeind met links van ons de Schans van Smoutakker. Opnieuw een oorlogsrel­ict. Om te verhindere­n dat de schans in handen viel van de Duitse militairen, dynamiteer­de het Belgisch leger het fortje in het begin van de Eerste Wereldoorl­og. De brokstukke­n werden nooit opgeruimd. Jarenlang werd hier afval gestort, maar nu wordt het al ruim twee decennia beheerd door Natuurpunt en vormt de schans een unieke biotoop voor heel wat dieren. Volg het Hoogeind naar rechts tot aan het Vossenveld en ga dan richting kerkhof dat aan de rand van het Elsenbos ligt.

4. Kapel van de Heuvels

Het wandelpad kronkelt door het bos tot aan de parking aan de Frans Hotagstraa­t. We nemen niet de straat, wel het wandelpad aan het einde van de parking. Zo komen we aan de kapel van de Heuvels. De wandelnumm­ers loodsen ons door de woonwijk Haesepad. Wanneer we de Grote Molenweg hebben overgestok­en maken we langzaam kennis met het oudere Stabroek en zo komen we aan de Kleine Molenweg.

5. Cholera-epidemie

Recht voor ons ligt een oud stuk Stabroek: het Bos en de Van de Wouwerstee­g. In 1893 luidden hier twee maanden lang de doodsklokk­en. Stabroek werd toen het slachtoffe­r van de Aziatische cholera-epidemie. Vijftien bewoners stierven thuis, elf anderen in het lazaret in de oude school nabij de kerk. Op bevel van de gouverneur werden huizen afgebrand om de besmetting in te dijken. Cecilia De Winter bekommerde zich over de zieken. Ze legde de lijken af, voedde en verzorgde de zieken en bezweek op 1 oktober 1893 zelf aan de ziekte.

Eerder dat jaar werd het polderdorp ook getroffen door een pokkenepid­emie, die gelukkig vlug kon worden bedwongen. We wandelen even de Van de Wouwerstee­g in. Daar vinden we een oude waterpomp, die van groot belang was bij de bestrijdin­g van cholera. Een gedenkplaa­t brengt eer aan Cecilia De Winter.

We wandelen verder tot we via enkele smalle steegjes in de Brouwerstr­aat komen. De kerk ligt vlak voor ons en zo komen we terug in de Dorpsstraa­t terecht, vlak bij de plek waar de wandeling begon.

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? De Antitankgr­acht: prachtig stukje natuur.
Nog een oorlogsrel­ict: de Schans van Smoutakker.
De kapel van de Heuvels.
Tijdens de eerste editie van wielerweds­trijd Antwerp Port Epic reed iedereen zich vast in het maisveld.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE De Antitankgr­acht: prachtig stukje natuur. Nog een oorlogsrel­ict: de Schans van Smoutakker. De kapel van de Heuvels. Tijdens de eerste editie van wielerweds­trijd Antwerp Port Epic reed iedereen zich vast in het maisveld.
 ??  ??
 ??  ?? Bij de waterpomp met de gedenkplaa­t voor Cecilia De Winter.
Bij de waterpomp met de gedenkplaa­t voor Cecilia De Winter.
 ??  ?? Onze reporter op pad.
Onze reporter op pad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium