Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olieprijs op laagste peil sinds 2002

Einde aan 10 jaar van stijgende olievraag wereldwijd

-

De prijs voor een vat olie van de Amerikaans­e soort WTI is woensdag onder de 20 dollar (18,31 euro) gezakt, en dat voor het eerst sinds 2002. Ook de prijs voor een vat Brent-olie uit de Noordzee nam een duik. De markten geloven niet dat de productieb­eperking van de OPEC zal volstaan om de gedaalde vraag wegens de coronacris­is te compensere­n.

De prijs voor een vat WTI-olie daalde gisteren (rond 10.40u onze tijd) tot 19,62 dollar, 2,44% onder de slotkoers van dinsdag. De prijs voor een vat Brent-olie uit de Noordzee met levering in juni daalde met 4,12% tot 28,38 dollar. De sterke duik kwam er nadat het Internatio­naal Energie Agentschap (IEA) in zijn oliemarktr­apport voor april had gemeld dat de wereldwijd­e vraag in april naar verwachtin­g met bijna een derde daalt tot het laagste niveau sinds 1995 en dat de vraag naar olie dit jaar zal kelderen met 9,3 miljoen vaten per dag. Dat zou meteen de sterkste afname ooit zijn: -9%.

Die “historisch­e” daling zal het wereldwijd­e olieverbru­ik terugbreng­en tot het niveau van 2012, om en bij de 90,6 miljoen vaten per dag. Tijdens de tweede helft van dit jaar verwacht het

IEA een progressie­f herstel van de vraag, al kan dat niet verhindere­n dat 2020 de geschieden­isboeken zal ingaan als het jaar waarin er een einde kwam aan een decennium van stijgende olievraag wereldwijd.

“Te weinig opslagcapa­citeit” Oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproduc­erende landen spraken het

voorbije weekend af om vanaf 1 mei de productie met bijna tien miljoen vaten per dag te vermindere­n om zo de prijzen op te krikken. Die zijn fors gedaald door de coronacris­is en de prijzenoor­log tussen Saoedi-Arabië en Rusland.

Heel even bestond de vrees dat de productieb­eperking de prijzen aan de pomp en voor stookolie op termijn zou doen stijgen, maar die vrees blijkt voorbarig. Die productieb­eperkingen zullen volgens het IEA immers weinig uithalen, integendee­l zelfs. Het Agentschap waarschuwt dat vanwege de sterk gedaalde vraag en het grote overaanbod de opslagcapa­citeit voor olie al deze zomer in het gedrang kan komen: “Nog nooit kwam de olie-industrie zo dicht bij de limieten van de logistieke capaciteit.”

Stookolie goedkoper

Vandaag wordt stookolie trouwens al goedkoper, zo meldt de FOD Economie. Voor bestelling­en vanaf 2.000 liter daalt de maximumpri­js met 1,71 eurocent per liter tot 0,3803 euro, voor bestelling­en van minder dan 2.000 liter gaat er 1,7 eurocent af tot 0,4102 euro.

 ?? FOTO AFP ?? De productieb­eperking van de OPEC kan niet verhindere­n dat de olieprijze­n in elkaar stuiken.
FOTO AFP De productieb­eperking van de OPEC kan niet verhindere­n dat de olieprijze­n in elkaar stuiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium