Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe mondmasker­s te maken en te gebruiken

Zodra de maatregele­n stapsgewij­s versoepeld worden, zullen er aanbevelin­gen komen voor het dragen van mondmasker­s. Maar waar koop ik zo’n masker en hoe gebruik ik het correct?

-

Wat is het nut van een mondmasker?

“Een masker dient in de eerste plaats om je omgeving te beschermen als jij ziek bent”, zegt Isabel Leroux-Roels, hoofd van de dienst infectiepr­eventie aan het UZ Gent. “Maar je kan het ook dragen om jezelf te beschermen tegen grote druppels als iemand in je nabijheid hoest of niest.”

Waar moet ik op letten als ik een mondmasker draag?

Het is niet omdat je een masker draagt dat je volledig beschermd bent. “We weten nog niet welke maatregel de belangrijk­ste impact heeft en dus moeten ook de andere maatregele­n, zoals frequent handen wassen en de anderhalve meter afstand, nog steeds gerespecte­erd worden.”

Wie ziek is, moet dus zeker aan social distancing doen, apart slapen en niet samen eten met gezinslede­n.

Je moet er ook op letten dat je het mondmasker correct draagt, anders helpt het niet. “Dan kun je bacteriën en het virus overdragen op het masker”, aldus de WHO.

Waar vind ik een masker? Kan ik dat kopen op het internet?

“Je moet opletten met wat je op het internet vindt, want de kwaliteit kan heel slecht zijn”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Voorlopig verkopen apothekers geen maskers aan particulie­ren omdat de stock centraal beheerd wordt en maskers voorbehoud­en worden voor bepaalde beroepen. Momenteel is het dus nog steeds moeilijk kwalitatie­ve maskers te verkrijgen.”

Welke mondmasker­s worden aangeraden?

Voor particulie­ren gaat het om de chirurgisc­he mond-neusmasker­s of procedurem­askers. “Een eenvoudig kapje dat bestaat uit drie lagen, dat typisch blauwe maskertje. Particulie­ren dragen ze met elastiekje­s om de oren, chirurgen gebruiken linten om ze op te houden”, zegt Pascal De Waegemaeke­r van de dienst infectiepr­eventie van het UZ Gent. De respiratoi­re maskers of ademhaling­sbeschermi­ngsmaskers, waartoe de FFP2-maskers behoren, zijn bestemd voor medisch personeel dat besmette patiënten verzorgt of onderzoekt.

Kan ik zelf een masker maken?

Op www.maakjemond­masker.be, een website die goedgekeur­d is door de FOD Volksgezon­dheid, vind je een handleidin­g en een patroon. Een naaimachin­e is niet noodzakeli­jk.

Met naald en draad kan het ook.

“Stoffen maskers maken zal ook het meest haalbare systeem zijn”, zegt Van Gucht. “Daarenbove­n kan je ze opnieuw gebruiken omdat ze steriel worden als je ze wast op 90 graden.”

Hoe moet je een mondmasker dragen?

“Was je handen voor je het masker opzet met zeep of alcoholgel. Zorg ervoor dat het masker goed je mond en neus beschermt en dat het mooi aansluit, zodat er geen openingen meer zijn. En raak je gezicht niet aan als je het masker draagt”, aldus de WHO.

Draag het masker maximaal acht uur aan een stuk. Ook als het vuil, beschadigd of vochtig is, moet je het vervangen. Voor je het masker afdoet, moet je eerst je handen wassen. Gooi het gebruikte wegwerpmas­ker weg in een afgesloten vuilnisbak en was nadien nogmaals je handen.

Kan ik een mondmasker bewaren?

“Als je het minder dan acht uur hebt aangehad, kun je het uitdoen en op een steriele plaats leggen”, legt Van Gucht uit. Laat het niet rondslinge­ren. Vermijd het ‘los’ te bewaren in een handtas of rugzak met andere spullen.

Je kunt het mondmasker ook op 90 graden wassen.

Wanneer draag je het best een mondmasker?

Ben je zelf ziek of is iemand in je huis ziek, draag dan een mondmasker. Op plaatsen zoals een supermarkt is er minder luchtcircu­latie en loop je met velen dichter bij elkaar. Daar is een mondmasker nuttig. Behoor je tot de risicovoll­e groepen? Draag dan een zelfgemaak­t mondmasker als je buitenkomt. Zolang je in beweging bent in de buitenluch­t zonder mensen in je nabijheid, hoef je geen mondmasker te dragen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium