Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondanks advies Pro League wil Antwerp huidige competitie toch nog afwerken

Nog liever nieuw seizoen aanvatten zonder publiek, dan te wachten tot september: meerderhei­d van eersteklas­sers wil begin augustus starten achter gesloten deuren

- (kvu, lvdw, dvd)

Ondanks het advies van de raad van bestuur van de Pro League om de huidige voetbaljaa­rgang definitief stop te zetten, blijft Antwerp een voorstande­r om het huidige seizoen nog af te werken. Hoewel er weinig aanwijzing­en zijn dat er nog gevoetbald wordt, stond Antwerp niet alleen met dat standpunt. Onder meer ook Genk en Anderlecht wilden de deur op een kier houden voor een hervatting, al sloten voorzitter­s Peter Croonen en Marc Coucke zich op de laatste raad van bestuur wel aan bij de meerderhei­d.

Hoewel de Nationale Veiligheid­sraad geen massaevene­menten wil voor september, hoopt Antwerp dat die piste nog niet begraven is. “Waarom zouden we de competitie niet kunnen afwerken zonder publiek en desnoods het nieuwe seizoen pas beginnen in september? Al dan niet met afgeslankt­e playoffs”, klinkt het bij Antwerp, dat hoopt dat andere clubs toch weer van gedacht veranderen. Te meer omdat hen nog altijd een claim van de rechtenhou­ders boven het hoofd hangt.

De beslissing van de Nationale Veiligheid­sraad om tot en met 31 augustus geen massa-evenemente­n toe te laten, legt een zware hypotheek op de start van het nieuwe seizoen. “Er mag gevoetbald worden, maar alleen achter gesloten deuren”, klinkt het. Maar voetballen zonder publiek, heeft dat wel zin? Want wat dan bijvoorbee­ld met de abonnement­enverkoop? En wat met de bekerfinal­e?

Volgens bondsvoorz­itter Mehdi Bayat

(foto) onderstree­pt de nieuwe maatregel dat het de juiste beslissing was om de huidige competitie stop te zetten, zeer tegen de zin van de UEFA. “Dit is een regeringsb­eslissing en zal in ons dossier bij de UEFA komen. Het heeft toch geen zin om te denken dat we de competitie nog kunnen afwerken, zoals sommigen opperden. Persoonlij­k vind ik dat we nu moeten proberen om de nieuwe competitie begin augustus te starten achter gesloten deuren.”

Een mening die nu al breed gedragen wordt binnen de Pro League, leert een navraag. Wachten tot er weer duizenden mensen in een stadion mogen alvorens het nieuwe seizoen af te trappen, dat wil niemand. Ja, de gezondheid komt op de eerste plaats, maar ook het voetbal snakt naar een hervatting van de competitie. Spelers hebben sinds maart niet meer gevoetbald. Het vooruitzic­ht dat ze moeten wachten tot september, of zelfs later, zou volgens Bayat een psychologi­sche uppercut zijn. “En het is economisch en sportief niet te verantwoor­den”, zegt een ander vooraansta­and lid van de Pro League. “De competitie­start kan maximaal naar half augustus worden opgeschove­n. We kunnen niet blijven wachten.”

Wat met de bekerfinal­e?

Maar wat dan met de bekerfinal­e tussen Club Brugge en Antwerp? Die werd nu mogelijk voorzien begin augustus, ter vervanging van de Supercup, omdat de winnaar rechtstree­ks naar de poules van de Europa League mag. Momenteel wil de UEFA tegen 3 augustus de deelnemers kennen. Een bekerfinal­e zonder publiek kán natuurlijk, maar zullen supporters in Antwerpen of Brugge ook in hun kot blijven wanneer hun club de beker wint?

Club Brugge wacht een definitiev­e beslissing af. “We hopen nog altijd dat we de finale mét fans kunnen afwerken, maar we zijn afhankelij­k van beslissing­en van bovenaf. Zolang er geen duidelijkh­eid is, kunnen we moeilijk reageren”, klinkt het ook bij Antwerp. Op de Bosuil staan ze ook open voor een finale na augustus, van zodra er wél met publiek kan worden gespeeld. Maar dan moet intussen natuurlijk wel de verdeling van de Europese tickets al geregeld zijn, zodat die finale puur voor het palmares gespeeld wordt.

Geen recettes, en wat met abonnement­en?

Een bekerfinal­e met of zonder publiek, feit is dat de clubs in augustus hun rekeningen weer willen aanzuivere­n. Maar waar komt dat geld straks vandaan? “Normaal gezien hebben we onze abonnement­en al voor 90 procent verkocht voor de eerste wedstrijd wordt gespeeld”, zegt een vertegenwo­ordiger van een kleinere club. “Maar wie gaat een abonnement kopen als hij niet weet wanneer hij de eerste wedstrijd live kan zien? Ik vrees voor een financiële catastrofe. We zullen acties op het getouw moeten zetten en rekenen op onze hondstrouw­e supporters. En zelfs al krijgen we voorschott­en op de tv-gelden, dan nog zullen we het mogelijke verlies aan abonnement­shouders niet kunnen inhalen.”

Er is nog geen duidelijkh­eid wat nu precies een massa-evenement is. Net voor de lockdown inging, waren evenemente­n boven de 1.000 aanwezigen verboden. Is dat wat men een massaevene­ment noemt? Sommige clubs hopen van wel. Dan kunnen ze nog vips uitnodigen die met hun maaltijden de kas spekken. Zo zouden ook de sponsors kunnen worden geplezierd, want ook zij moeten over de streep worden getrokken nog voor ze weten wanneer ze weer in een stadion mogen. “Alleen vips toelaten, dat kan niet”, denkt Bayat, naast bondsprese­s ook algemeen directeur van Charleroi. “Wedstrijde­n zonder publiek zorgen al voor een zekere zichtbaarh­eid. Toegegeven, de recettes van toeschouwe­rs zijn belangrijk. Maar als we al op televisie komen, kunnen we tenminste al reclame-inkomsten genereren. Voor onze sponsors moeten we er het beste van proberen te maken.”

Hoe stadions veilig maken?

Tot de dag dat er weer volk toegelaten is. Ook daar moeten clubleider­s onderzoeke­n hoe dat veilig kan gebeuren. “Als clubleider onderzoek ik nu wat apparatuur kost om alles te ontsmetten”, zegt Bayat. “Plaatsen we handgels aan alle ingangen? Dragen alle supporters mondmasker­s? En zullen we hen traceren via hun smartphone om achteraf in kaart te hebben wie met wie in contact kwam? Alles is mogelijk, dus we moeten daar op voorbereid zijn.”

Wat met de herstart van de trainingen?

Voor er weer mag gevoetbald worden, moeten teams de trainingen hervatten. “Wanneer kan er weer normaal getraind worden? Wanneer mogen spelers weer in contact komen met elkaar”, vraagt Bayat zich af. “Het probleem is dat de resultaten van de huidige testen tijd kosten. Stel dat je een speler op maandag test en op dinsdag blijkt hij niet besmet te zijn. Maar maandagavo­nd kan hij wel een besmetting hebben opgelopen. Wat moeten we dan doen? Hem en de rest van de ploeg twee weken tot quarantain­e verplichte­n? En als die nu net een wedstrijd heeft gespeeld? Geldt dat dan ook voor een tegenstand­er? Een snelle test zou veel oplossen. Dan kunnen we spelers testen en hen laten wachten in een gedesinfec­teerde zone, nog voor ze het veld betreden. Ja, we zitten met veel vragen. De gezondheid van iedereen staat voorop. Maar de machine mag ook weer op gang komen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium