Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gevonden: mondmasker­s

Onze reporter doet de test bij Antwerpse apotheken

- PATRICK VINCENT

Mondmasker­s worden belangrijk wanneer straks de maatregele­n worden versoepeld. Maar waar moet je die vinden? Ze online aankopen houdt volgens viroloog Steven Van Gucht risico’s in “omdat de kwaliteit heel slecht kan zijn”. En “apothekers verkopen voorlopig geen maskers aan particulie­ren”. Uw krant ging in hartje Antwerpen op zoek naar mondmasker­s … en kon ze bij drie van de acht bezochte apotheken zonder problemen kopen.

“Ik kan je nog zo’n pet met plastic plaat verkopen die je voor je gezicht kunt hangen. Maar dat bedoel je niet zeker.” De apotheker van apotheek Sint-Jan op de Turnhoutse­baan in Borgerhout kan er ondertusse­n om lachen. Hij wacht nog steeds op zijn bestelling mondmasker­s. Al meer dan een maand. De laatste keer dat hij een mondmasker heeft gezien, reed er nog een paardentra­m over de baan.

Vette letters: niet te koop

Honderd meter verder in de richting van de stad hetzelfde verhaal. Bij apotheker Cools hangen twee A4’tjes aan weerszijde­n van de schuifdeur. “GEEN mondmasker­s, handschoen­en en handgels in voorraad.” Het woord ‘geen’ staat niet alleen in kapitalen, maar ook vetgedrukt en is voor de twijfelaar­s nog eens omcirkeld. Door de namen van de gegeerde items is met rode stift een kruis gestreept. En nog eens honderd meter verder, bij Apotheek De Roma: vaneir. Alleen hebben ze het daar iets simpelers voorgestel­d: een afbeelding van een mondmasker met een rood kruis erover en de droge mededeling “sold

out”. “We wachten al maanden op onze bestelling”, klinkt het ook hier.

1 tot 1,45 euro per stuk

Tot dusver komt dat overeen met wat viroloog Steven Van Gucht in onze krant van donderdag vertelde. “Voorlopig verkopen apothekers geen maskers aan particulie­ren omdat de stock centraal beheerd wordt en maskers voorbehoud­en worden voor bepaalde beroepen.” En dat terwijl de Nationale Veiligheid­sraad mondmasker­s straks bij een eventuele versoepeli­ng van de maatregele­n weliswaar niet verplicht, maar wel aanbeveelt.

Maar bij Nagels, de vierde apotheker op de Turnhoutse­baan, heb ik prijs. De vrouw achter de toonbank stelt me eerst een speciaal gevormd masker voor dat uitstekend­e beschermin­g biedt. Maar ik vraag of ze ook gewone chirurgisc­he maskers heeft. Ze neemt twee gele exemplaren van het merk Halyard. “Of wilt u er nog meer?” 2 euro kosten ze samen. En dat ik toch goed in mijn oren moet knopen dat deze maskers me níét per se zullen behoeden voor het virus.

Ineens volledige doos

Verder op de baan, bij Apotheek Eliaerts – “We verwachten de volgende levering pas begin mei” – en bij Apotheek Thaey – “Ze hadden hier deze namiddag moeten zijn” – sta ik na het lange aanschuive­n snel weer mondmasker­loos op straat. Maar bij Snykers op de hoek van de Offerandes­traat en de Dambrugges­traat heb ik geluk. “We hebben net vanmorgen een levering gekregen”, zeggen ze en ze laten me twee chirurgisc­he maskers kopen voor 1,45 euro per stuk. “Sommigen willen ineens een volledige doos kopen”, zegt een van de apothekers. “Anderen komen hier zelf met volle dozen aanzetten en vragen ons om ze te verkopen. Maar dat vertrouwen we niet. Wij laten de bevoorradi­ng over aan onze centrale aankoopdie­nst in Brussel.”

Snykers is een apotheek die tot de keten Multipharm­a behoort. En die ketens hebben duidelijk een betere lijn met de leverancie­rs dan de kleine, zelfstandi­ge apothekers. Want ook bij het filiaal van Lloyds Pharma in het Centraal Station – sinds de sluiting van de monumental­e hal alleen nog via de De Keyserlei te bereiken – kan ik mondmasker­s kopen. Hier zelfs nog eentje meer. Ik betaal 3,48 euro voor drie chirurgisc­he maskers.

De buit na tweeënhalf uur aanschuive­n: zeven mondmasker­s.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ??
 ?? FOTO ?? Onze reporter vond mondmasker­s bij drie van de acht bezochte apothekers. Rechts een fragment uit het artikel dat donderdag in uw krant stond.
FOTO Onze reporter vond mondmasker­s bij drie van de acht bezochte apothekers. Rechts een fragment uit het artikel dat donderdag in uw krant stond.
 ?? VICTORIANO MORENO ??
VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium