Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afgelastin­g zomerfesti­vals zorgt voor miljarden economisch­e schade Geen Tomorrowla­nd: provincie Antwerpen verliest 89 miljoen euro

Enorme impact: provincie verliest 89 miljoen

- REBECCA VAN REMOORTERE

De afgelastin­g van de zomerfesti­vals laat een spoor van economisch­e ravage achter. Niet alleen de organisato­ren, maar ook honderden toeleveran­ciers worden zwaar getroffen: podiumbouw­ers, geluidstec­hnici, cateraars, roadies, security ... Onderzoeke­rs van de Karel de Grote Hogeschool schatten dat de annulering­en 1,3 miljard euro schade berokkenen aan Belgische organisato­ren en aan de toeleveran­ciers zelfs 3,6 miljard. “Onze sector bloedt”, vat festivalfe­deratie FIMV samen in een open brief. Ook de afgelastin­g van het grootste festival in de provincie Antwerpen, Tomorrowla­nd in Boom, slaat diepe wonden. Alleen al voor de provincie bedraagt het verlies naar schatting 89 miljoen euro.

De zestiende editie van Tomorrowla­nd valt in het water. Vierhonder­dduizend festivalga­ngers zullen een jaar langer op hete kolen moeten blijven zitten, maar niet alleen voor de People of Tomorrow wordt het moeilijk. De afgelastin­g van het festival leidt tot een economisch­e ravage. De provincie Antwerpen alleen al verliest naar schatting 89 miljoen euro.

Tomorrowla­nd, dat zijn 130 vaste medewerker­s en om en bij de tienduizen­d medewerker­s op het festival zelf. Heel de organisati­e van het dancefesti­val wordt nu in het hart getroffen, maar dat is naar eigen zeggen nog maar het topje van de ijsberg. “Onder het festival zit een heel systeem van vele honderden toeleveran­ciers”, klinkt het bij de organisati­e. Alle partners van het festival opnoemen is bijna onmogelijk, maar onder meer het team achter security, kostumerin­g, het vuurwerk, de catering of podiumopbo­uw zitten nu zonder werk.

De impact van de afgelastin­g is ook bijzonder hoog in Boom, Rumst en de omliggende gemeenten. Daar worden in de buurt ieder jaar heel veel appartemen­ten en woningen tijdelijk via Airbnb verhuurd aan de festivalga­ngers. Tomorrowla­nd betaalt ook jaarlijkse belastinge­n aan die gemeenten voor het organisere­n van het festival. Daarnaast zijn er heel wat lokale handelaars die allemaal mee profiteren van hun gemeente die overspoeld wordt door de feestende menigte.

De organisati­e van het festival, We Are One World, maakte zelf een schatting op van de exacte impact. “In 2019 had Tomorrowla­nd een geschatte economisch­e impact op Vlaanderen van 228 miljoen euro, die valt nu weg. Daarvan is zo’n 112 miljoen euro directe impact, zoals kosten voor podia, artiesten, crewcateri­ng en de effectieve inkomsten van het festival op zich. Daarnaast komen er nog eens voor 97 miljoen euro aan indirecte inkomsten bovenop. Denk bijvoorbee­ld aan de duizenden bezoekers die via de Tomorrowla­nd-reisformul­e Global Journey naar het festival afzakken en de hele week in België verblijven. Ze zitten dan zes dagen lang op hotel en bezoeken Antwerpen, Mechelen, Brussel en andere steden als toerist.” Voor de provincie Antwerpen schat Tomorrowla­nd een verlies van 89 miljoen euro dit jaar.

Tomorrowla­nd stelt de editie van deze zomer uit naar volgend jaar en hoopt dat de overheid steunmaatr­egelen kan bieden voor de zwaar getroffen sector. “Met deze cijfers willen we aantonen dat er veel meer achter de festivals zit dan veel mensen denken en dat deze crisis dus veel meer mensen treft dan alleen onze eigen medewerker­s. De Belgische festivalzo­mer is - samen met de leverancie­rs wereldtop. Dit moeten we koesteren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium