Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is niets mis met onze manier van tellen”

België wereldleid­er aantal overlijden­s per 100.000 inwoners, viroloog Van Gucht blijft telsysteem verdedigen

- WERNER ROMMERS

Nergens ter wereld sterven op dit moment relatief gezien meer mensen aan corona dan in België. Maar viroloog Steven Van Gucht blijft overtuigd van de geconteste­erde telmethode. “We staan op de eerste plaats qua transparan­tie. Daarmee hebben we mensenleve­ns gered. Van de scheefgetr­okken internatio­nale ranking trekken we ons – cru gezegd – best geen fluit aan.”

4.857 overlijden­s zijn er nu in België, zo maakte viroloog Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschap­pelijk coronacomi­té, gisteren bekend. Per honderddui­zend inwoners zijn dat er 41,9, wat ons de treurige koppositie bovenaan het internatio­nale klassement bezorgt – ministaatj­es als Andorra niet meegeteld. Zelfs in het zwaar getroffen Italië zijn er, op basis van de huidige cijfers, minder overlijden­s per honderddui­zend inwoners.

Marc Van Ranst noemde de manier waarop we overlijden­s tellen ‘dom’. Ook vanuit politieke hoek klinkt er forse kritiek. Tellen we te enthousias­t, of te eerlijk?

Steven Van Gucht: (fel) Er is niks mis met onze manier van tellen. Je moet het tellen van overlijden­s zien als een surveillan­ce- of bewakingss­ysteem. Want pas door alle coronaover­lijdens in kaart te brengen – ook de vele vermoedeli­jke in woonzorgce­ntra – krijg je een accuraat beeld van de situatie en kun je het beleid desnoods vlug bijsturen. Ik ben ervan overtuigd dat het door onze manier van tellen erg snel duidelijk werd dat zich een ernstig probleem begon voor te doen in de rusthuizen, waardoor daar bijkomende maatregele­n zijn genomen en naar mijn mening mensenleve­ns zijn gered.

Feit blijft dat uit de WZC’s elke dag vele honderden vermoedeli­jke coronaover­lijdens worden gerapporte­erd. Is dat niet te veel nattevinge­rwerk?

Neen. Het is telkens een arts die in eer en geweten de beslissing neemt om een overlijden van een bewoner als coronaover­lijden aan te vinken. Concreet: een bewoner is plots ziek geworden, ontwikkeld­e symptomen die op het coronaviru­s wijzen en is vervolgens overleden. Uiteraard was het beter geweest dat we, net als in de ziekenhuiz­en, exact zouden weten of een bewoner effectief besmet was. Maar de voorbije weken was dat onmogelijk, door het tekort aan testmateri­aal. Gelukkig neemt die testcapaci­teit elke

dag verder toe. Over enkele dagen zullen we daardoor ook over de overlijden­s in rusthuizen zekerheid hebben.

Maar de kans bestaat dus dat we het aantal doden fors hebben overschat?

Die kans bestaat. Maar in deze fase overschatt­en we beter het aantal overlijden­s dan dat we het onderschat­ten. Bovendien hanteert elk land zijn eigen telmethode. Ik trek me daarom – cru gesteld – geen fluit van aan van die zogezegde eerste plaats in de rangschikk­ing.

Zullen we ooit exact weten hoeveel mensen in ons land aan corona overleden zullen zijn?

Neen. Op basis van de definitiev­e oversterft­ecijfers (hoeveel meer overlijden­s dan normaal, red.) zullen we wel een veel betere inschattin­g kunnen maken. Maar ook dat blijft een schatting.”

De vermoedeli­jke coronaover­lijdens in WZC’s allemaal opnieuw onderzoeke­n, is dat een optie?

“Dat is jammer genoeg niet zo evident. Dan zou er telkens een bloedstaal moeten zijn afgenomen en bewaard. Dat lijkt me niet erg realistisc­h.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Viroloog Steven Van Gucht.
FOTO VICTORIANO MORENO Viroloog Steven Van Gucht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium