Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe ‘goede nieuws’ van de Veiligheid­sraad in het gezicht van de politici ontplofte

Hoe beslissing om bezoek toe te laten in woonzorgce­ntra in gezicht politici ontplofte

- MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN ARNOUT GYSSELS TOM LE BACQ

“Bewoners van residentië­le voorzienin­gen mogen bezoek ontvangen van één vooraf aangeduide persoon.” Premier Sophie Wilmès (MR) vindt het woensdagav­ond écht een goed idee, net als een handvol politici die de beslissing in de Nationale Veiligheid­sraad mee bedisseld hebben. Nog geen twee uur later noemt Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van de woonzorgce­ntra, dat “een kaakslag” en moet Welzijnsmi­nister Wouter Beke (CD&V) bijsturen. Hij zal de maatregel niet invoeren. Welkom in de bubbel van de Wetstraat.

Het is woensdag iets na de middag als het advies van de Celeval overgemaak­t wordt aan de verschille­nde politici die aanschuive­n bij de Nationale Veiligheid­sraad. Die evaluatiec­el giet, onder leiding van de FOD Volksgezon­dheid, alle adviezen van de verschille­nde expertengr­oepen in richtlijne­n die de leidraad vormen voor de Nationale Veiligheid­sraad (NVR).

In het advies van die Celeval staan over de woonzorgce­ntra twee belangrijk­e passages. Een eerste heeft het over “een onverdrote­n verderzett­ing van alle social distancing-maatregele­n” tot en met 3 mei. Verderop in het advies blikt de Celeval ook al vooruit op “een volgende fase”: “Een geïndividu­aliseerde bezoekrege­ling op afspraak en met social distancing moet mogelijk worden.”

Die laatste drie woorden doen Vlaams Welzijnsmi­nister Wouter Beke (CD&V), die het advies doorgestuu­rd krijgt van ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA), besluiten dat het nog niet voor meteen is. Hij haast zich naar de plenaire vergaderin­g in het Vlaams Parlement en gaat niet op de rem staan.

Een kilometer verderop, in het Egmontpale­is, komt om 14.30u de Nationale Veiligheid­sraad samen. Anders dan bij de twee vorige bijeenkoms­ten is er amper discussie. “Wat zou er ook: er moest amper iets worden beslist”, zegt een aanwezige. “De verlenging van zowat alle maatregele­n lag al zo goed als vast.” Niemand die ook bezwaren maakt tegen de passage van de Celeval over de woonzorgce­ntra. Het voorstel om één bezoeker toe te laten krijgt bijval en geldt ook voor ouderen die alleen wonen, buiten een WZC. Er gaan stemmen op om bij de communicat­ie de nadruk te leggen op die mogelijkhe­id. “Een kwestie van de mensen wat perspectie­f te geven.” Er klinkt tevredenhe­id.

Zwaaien aan een raampje

Wanneer de premier in de Wetstraat iets voor 18u stellig aankondigt dat bezoek voortaan mag, wordt naast haar instemmend geknikt. Vicepremie­r Koen

Geens (CD&V), zelf niet aanwezig op de persconfer­entie in de Wetstraat 16, stuurt een tweet. “Ik ben heel blij dat voortaan elke oudere die in een rusthuis verblijft of die zich niet kan verplaatse­n (...) het bezoek zal kunnen krijgen van één en dezelfde vertrouwen­spersoon.” Intussen spinnen verschille­nde woordvoerd­ers nietsvermo­edend dat hun minister mee voor die beslissing heeft gezorgd.

Ook minister-president Jan Jambon (N-VA) toont zich erg opgetogen over die beslissing. Hij weet waarover hij spreekt: in zijn directe omgeving is er iemand die in een WZC zit en al weken geen bezoek kan ontvangen. “Gaan zwaaien aan een raampje, dat is alles”, laat Jambon optekenen. Hij is zichtbaar blij dat hij de kar mee heeft getrokken – en hij is niet de enige.

Paniek bij directies

Buiten de bubbel van de Wetstraat weerklinkt meteen snoeiharde kritiek. Woonzorgce­ntra zien dat niet haalbaar: ze verzuipen nu al in het werk. Verschille­nde directies nemen in paniek contact met hun koepels. De communicat­ie van Margot Cloet, gedelegeer­d bestuurder van Zorgnet-Icuro en in het verleden nog kabinetsch­ef op Welzijn, laat niet lang op zich wachten. Beke is zelf ook verrast en wordt gedwongen om bij te sturen. Hij roept op om de beslissing uit te stellen.

Intussen laten verschille­nde (CD&V-)burgemeest­ers weten dat ze de beslissing niet zullen uitvoeren. In Brussel en Wallonië, waar de situatie in de WZC’s nog schrijnend­er is, zijn ze evenmin van plan snel bezoek toe te laten. De chaos is compleet.

Bee Gees

Wat volgt, is damage control. Ministers en woordvoerd­ers verwijzen naar de experts, virologen fronsen op televisie de wenkbrauwe­n. Achter de schermen wordt het ongenoegen geuit over de felle reactie van de sector en de snelle bijsturing van Beke. Donderdagm­orgen wijst premier Wilmès fijntjes naar de andere aanwezigen in de NVR, net als federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). “Ik dacht: als dat op tafel komt in een NVR, dan is dat overlegd. Dat was dus blijkbaar niet het geval.”

“Zijn er niet stilaan te veel experts en taskforces?”, vraagt een betrokkene die het woensdag vanop de eerste rij zag gebeuren zich af. Hij verwijst naar GEES – de groep onder leiding van professor Erika Vlieghe die de exitstrate­gie moet bepalen en in de Wetstraat al de Bee Gees gedoopt is – de ontelbare taskforces en de Celeval. “Ze mogen elkaar ook niet voor de voeten lopen.”

Anderen wijzen ook naar de aanwezige ministers. “Beke zit niet in de NVR, maar heeft er wel twee vertegenwo­ordigers: zijn minister-president en een vicepremie­r van zijn partij. Dan moet je je laten horen, hè.” En dat is dus niet gebeurd, ook al omdat alle aanwezigen het duidelijk wél een goed idee vonden. “Zo was er tenminste iets om te communicer­en.”

Dat het weinige perspectie­f daarmee helemaal verdween, had niemand woensdagav­ond kunnen vermoeden. Of toch niet in de bubbel van de Wetstraat.

Vandaag staat er een nieuw overleg gepland met de verschille­nde regeringen om de situatie uit te klaren. De hoop leeft dat de Vlaamse taskforce die zich buigt over de situatie in de WZC’s dan ook een stem krijgt in de federale adviesrade­n.

Betrokkene

“Zijn er niet stilaan te veel experts en taskforces? Ze mogen elkaar ook niet voor de voeten lopen.”

 ??  ?? Premier Sophie Wilmès: “Er was meer volk aanwezig in de Nationale Veiligheid­sraad.”
Premier Sophie Wilmès: “Er was meer volk aanwezig in de Nationale Veiligheid­sraad.”
 ??  ?? Maggie De Block dacht dat alles netjes was overlegd in de Veiligheid­sraad. Niet dus.
Maggie De Block dacht dat alles netjes was overlegd in de Veiligheid­sraad. Niet dus.
 ??  ?? Jan Jambon stak een pluim op zijn hoed omdat hij mee het bezoek mogelijk maakte.
Jan Jambon stak een pluim op zijn hoed omdat hij mee het bezoek mogelijk maakte.
 ??  ?? Ook Koen Geens toonde zich via een tweet opgetogen over de toelating van het bezoek.
Ook Koen Geens toonde zich via een tweet opgetogen over de toelating van het bezoek.
 ?? FOTO'S BART DE WAELE, PHOTO NEWS, BELGA ?? Wouter Beke
dacht dat het bezoek nog niet voor meteen was.
FOTO'S BART DE WAELE, PHOTO NEWS, BELGA Wouter Beke dacht dat het bezoek nog niet voor meteen was.
 ??  ?? Margot Cloet van Zorgnet-Icuro viel bijna achterover toen ze van de beslissing hoorde.
Margot Cloet van Zorgnet-Icuro viel bijna achterover toen ze van de beslissing hoorde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium