Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse kandidaten Andreas en Eric: “We bouwden soms 10 uur, zonder plan”

Andreas Hens uit Mortsel en Eric Lemoine uit Antwerpen zetten beste beentje en steentje voor

- TOM VETS

Wie wordt Lego Master op VTM? Andreas Hens (22, Mortsel) en Eric Lemoine (61, Antwerpen) zijn alvast in de ban van de gekleurde bouwsteent­jes. “Lego is duur, maar je kan het speelgoed eindeloos opnieuw gebruiken.”

Ruim 900.000 mensen keken vorige zaterdag naar de eerste fantastisc­he bouwwerken. Toch moet één van de acht gepassione­erde duo’s morgenavon­d naar huis. De hoofdprijs van 25.000 euro gaat in rook op.

“Lego Masters was een intensieve wedstrijd”, zegt Andreas Hens die meedoet met zijn vriend Arno. “Opdrachten duurden makkelijk ruim tien uur. Het bouwwerk moesten we zonder enig plan realiseren. Als men je tien uur tijd gaf, had je die tijd echt nodig.” De twee zijn het enige liefdeskop­pel in het programma en ze hopen dat dit een voordeel is. “We kennen elkaar door en door. Arno heeft meer ervaring met bouwen en ik bedenk het concept. Arno haalde steeds snel de technische beperkinge­n uit mijn fantasieën. Zo is een wiel maken in Lego niet slim, omdat er geen ronde legoblokje­s zijn.”

Duo met onbekende Nederlande­r

De 61-jarige Eric Lemoine werd door zijn kinderen ingeschrev­en, maar besefte niet dat VTM duo’s zocht. “De makers stelden voor om ook mijn dochter te laten meedoen. Dat zag ik niet zitten omdat ze school moest missen. Waarop men dan later het idee opperde om met een onbekende Nederlande­r samen te werken. Jaco was ook alleen. We maakten via WhatsApp kennis en twee dagen later waren we al aan het bouwen.”

Lego kwam pas in 2015 in zijn leven toen hij een communicat­ieprobleem had met zijn zoon. “De psycholoog raadde me aan op zoek te gaan naar iets waardoor we meer tegen elkaar zouden praten. Mijn kinderen waren bezig met duploblokj­es van Lego. Zo ontstond het idee om over te schakelen naar Lego en mij er mee in te betrekken”, vertelt de alleenstaa­nde verzekerin­gsmakelaar met drie kinderen. “We konden een hoop blokjes kopen van iemand die ermee stopte. Zo is alles begonnen. Lego bleek voor ons gezin de ideale therapie.

Het was misschien een nadeel voor

Lego Masters dat ik realistisc­he zaken wilde bouwen, terwijl je ook veel fantasie moest hebben.”

Andreas leerde Arno via Tinder kennen en de twee wonen net samen. Arno werkt als communicat­iemedewerk­er, Andreas volgt een studie tot handelsing­enieur in de beleidsinf­ormatica. “Ik was onervaren met Lego. Wat begon met het mee helpen sorteren van steentjes, mondde uit in het samen creëren van meesterwer­kjes. Zijn hobby is mijn passie geworden. Ik vind Lego een geweldige manier om je tijd creatief te spenderen. Na een zware dag op het werk, of in mijn geval nog op school, kan je je verstand op nul zetten en creëren wat je voordien al had bedacht. Arno bouwde

Eric Lemoine

Alleenstaa­nde vader met drie kinderen

“De psycholoog raadde me aan om op zoek te gaan naar iets waardoor mijn zoon en ik meer tegen elkaar zouden praten. Zo ontstond het idee om samen te bouwen met Lego.”

in het verleden zelfs televisies­ets na in Lego, waaronder die van Samson en Tien Om Te Zien. Daar zijn ook stopmotion-filmpjes van gemaakt die je online kunt terugvinde­n.”

Verslaving

Voor Eric werd Lego een verslaving. “Ik kan niet gaan slapen als ik eerst ruim een uur in de legokamer zat. We wonen in een redelijk groot huis, waarvan een kamer van vijftien vierkante meter tot de nok gevuld is met Lego. Daar is veel geld aan gespendeer­d. Veel mensen maken vaak de opmerking dat Lego een dure hobby is. Maar het is wel het speelgoed dat het langst meegaat en ontelbare mogelijkhe­den heeft. Je kan blijven bouwen, terwijl een spelletje steeds hetzelfde stramien heeft.”

“Bouwsels die vele uren arbeid kostten, bewaren we een poos”, zegt Andreas. “Anderen worden, nadat er foto’s van zijn gemaakt, afgebroken om de steentjes te hergebruik­en. Als Lego er niet was geweest, dan hadden we een smak meer geld gehad voor ons appartemen­t. Maar voor een vrijetijds­besteding hebben we dat over.” Het duo is geregeld in een legowinkel te vinden. “Elke keer als Disney met een nieuwe set komt, willen we die hebben. We proberen die aan te kopen als er korting kan verrekend worden. We zijn nog jong en ons budget reikt niet zo hoog. Maar soms is de koopdrang groot.”

Aangelegen­heid voor mannen

In Vlaanderen zijn er heuse legoclubs. “We bezoeken ook beurzen waar legobouwwe­rken worden tentoonges­teld en waar je de kans krijgt om Lego iets goedkoper aan te kopen”, zegt Andreas. “Lego is voornameli­jk een aangelegen­heid voor mannen. Maar in Lego Masters zal je merken dat creativite­it ook belangrijk is en ik denk dat vrouwen daar sterker in zijn.”

Lego Masters bewijst dat mensen van alle leeftijden met de blokjes spelen. “Toen ik ermee begon, hield ik dat geheim”, zegt Eric. “Maar na het bezoeken van enkele beurzen merkte ik dat makkelijk twee derde volwassene­n zijn. Ik hoef me niet te schamen voor mijn hobby.”

Lego Masters, VTM, zaterdag om 20.25u

 ??  ??
 ?? FOTO VTM FOTO VTM ?? Boven: Andreas Hens uit Mortsel neemt deel met zijn vriend Arno.
Links: Eric Lemoine uit Antwerpen werkt samen met de voor hem onbekende Nederlande­r Jaco.
FOTO VTM FOTO VTM Boven: Andreas Hens uit Mortsel neemt deel met zijn vriend Arno. Links: Eric Lemoine uit Antwerpen werkt samen met de voor hem onbekende Nederlande­r Jaco.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium