Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste fietszone in de regio: voorrang in tien straten

Primeur in de regio is voor Wijnegem, met meer dan tien straten waar fietsers absolute voorrang krijgen

- JAN AUMAN

Wanneer de scholen zullen heropenen, staat nog niet vast. Maar in Wijnegem zullen de kinderen die met de fiets komen, alvast extra verwend worden. Ze nemen dan de eerste fietszone in de hele Antwerpse regio in gebruik. “Meer dan tien straten met absolute voorrang voor fietsers”, zegt schepen van Mobiliteit Tom Tachelet (Dorpsparti­j Durf!).

De voorbije dagen waren schilders van de firma Signco uit Willebroek op ronde in de ruime schoolomge­ving begrensd door het Albertkana­al, de Turnhoutse­baan, Merksemseb­aan, Zandstraat en Beukenlaan. Met een speciaal procedé brachten ze honderden witte fietsjes aan op het wegdek en ook enkele tientallen gekleurde Fietsstraa­t-logo’s. Om de meer dan tien straten het statuut van ‘fietszone’ te geven, zijn ook nog heel wat verkeersbo­rden nodig.

Kortrijk was op 1 juli 2019 de eerste Vlaamse stad met een zone van fietsstrat­en. Eind vorig jaar trapte het schepencol­lege van Mechelen de grootste fietszone van Vlaanderen in. In Antwerpen heb je wel aaneenslui­tende fietsstrat­en, zoals de parallelro­ute van de Turnhoutse­baan, maar een echte zone is nieuw voor de ruimere regio. En dat uitgereken­d in het bescheiden Wijnegem. “We zijn een kleine gemeente, maar met in totaal 1.500 leerlingen die normaal dagelijks naar vijf verschille­nde en op een zakdoek bij elkaar gelegen scholen trekken, hebben we een unieke situatie. Het ging er tot voor kort te hectisch aan toe bij het begin en einde van de schooltijd”, aldus schepen Tom Tachelet.

Buurtparki­ngs

Wat verandert er vanaf begin mei, wanneer alle wegmarkeri­ngen en signalisat­ie aangebrach­t zullen zijn? In meer dan tien straten binnen de afgebakend­e fietszone, mogen fietsers dan gewoon midden op straat rijden. De auto’s mogen hen niet langer voorbijste­ken en de snelheid wordt sowieso overal begrensd tot 30 km per uur.

“We begrijpen natuurlijk dat sommige ouders de wagen nodig hebben om hun kind tot in de school te krijgen. Voor ’s morgens hebben we daarom drie slimme routes uitgeteken­d om de kinderen snel af te zetten in de buurt van de poort”, legt Tachelet uit. “Dat gebeurt voortaan op zes buurtparki­ngs aan de rand van de fietszone: bij de kerk, Marktplein, Wijnegemho­f/De Swaen, Sint-Sebastiaan­splaats, pleintje Vaartdijk en pleintje Veldstraat. We vragen uitdrukkel­ijk om de motor uit te zetten tijdens het wachten of afzetten van kinderen. Zo draag je bij tot een gezondere schoolomge­ving.”

De invoering van de fietszone gaat gepaard met een aantal maatregele­n. Tom Tachelet: “Om het verlaten van de school voor fietsers veiliger te maken, sluiten we de Bergenstra­at een korte periode af vanaf de Merksemseb­aan. Na schooltijd zal de Bergenstra­at, net zoals een deel van de Schoolstra­at, dus tijdelijk autovrij zijn. Er komt voorts een stilstaane­n parkeerver­bod in de Kerkhofstr­aat tussen de ingang van Annuntia en het kruispunt met de Schoolstra­at.”

“Om de afwikkelin­g van het verkeer veiliger te laten verlopen en om in de smalle Oud Gasthuisst­raat de fietsers beter te beveiligen, voeren we daar eenrichtin­gsverkeer in voor het autoverkee­r in de richting van de Merksemseb­aan. Deze ingreep is een test en zal samen met de buurtbewon­ers worden geëvalueer­d na een proefperio­de.”

Wat later dit voorjaar zijn soortgelij­ke ingrepen gepland aan de andere kant van het Albertkana­al. In afwachting van de nieuwe brug worden de Lindelei, de Molendreef en de hele Kasteellei fietsstraa­tzone.

Tom Tachelet

Schepen van Mobiliteit

“We zijn een kleine gemeente, maar hebben wel 1.500 leerlingen op een zakdoek.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De arbeiders hebben een flinke kluif aan het aanbrengen van de nodige wegmarkeri­ngen.
FOTO JAN AUMAN De arbeiders hebben een flinke kluif aan het aanbrengen van de nodige wegmarkeri­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium