Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Driekoppig­e draak op komst

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Zit ons land net in deze penibele tijden met een waterhoofd? De rare plotse beslissing om bezoek toe te laten in woonzorgce­ntra werd genomen door de Nationale Veiligheid­sraad, met daarin behalve premier Sophie Wilmès en enkele federale ministers onder meer ook de minister-presidente­n van Vlaanderen, Wallonië, Brussel, de Duitstalig­e Gemeenscha­p en de Franse Gemeenscha­p. “Die zijn de baas”, zei Wilmès op Radio 1. Het was overigens een merkwaardi­ge uitspraak voor een eerste minister van wie verwacht wordt dat zij in de eerste plaats degene is die de teugels in handen houdt. De beslissing was gebaseerd op een advies (zonder timing, gewoon een algemene, op zich zeker zinvolle suggestie) van de Evaluatiec­el, met daarin onder leiding van de FOD Volksgezon­dheid mensen van Sciensano, het comité Covid-19, de Hoge Gezondheid­sraad, de regionale en gemeenscha­psadminist­raties volksgezon­dheid en de FOD’s Binnenland­se Zaken en Mobiliteit.

De Vlaamse bevoegde minister Wouter Beke (CD&V) was er zelf niet bij op de zitting van de Veiligheid­sraad, maar ook hij had even voordien het rapport gekregen van de Evaluatiec­el. Oh ja, er is ook nog een Vlaamse, speciaal voor de zorg opgerichte taskforce.

Dat zijn dus véél betrokken partijen, véél stemmen die de trechter ingaan en waar aan het uiteinde één conclusie uit moet komen. Zo’n besluitvor­ming leidt snel tot blinde vlekken (‘Hoe, was dat niet doorgespro­ken met de sector?’) en misverstan­den (Beke dacht dat het pas voor mei zou zijn). Tenzij je centraal een kerncomman­do hebt dat het allemaal strak in handen houdt en dat niet overhaast gaat improviser­en. Maar dat lijkt te veel gevraagd van een constructi­e als de Veiligheid­sraad. Volgens ingewijden is het niet veel beter gesteld met de zogenaamde superkern die op zaterdagen samenkomt, met vertegenwo­ordigers van alle tien partijen die volmachten hebben gegeven aan deze restregeri­ng.

Premier Wilmès voelde de bui gisteren hangen. Bij twee gelegenhed­en zei ze dat wanneer het tijd is voor het economisch­e herstel, daarvoor een stabiele regering met een meerderhei­d nodig is. Wilmès-I heeft volmachten tot in juni, verlengbaa­r tot in september, maar je kunt maar hopen dat met de relance al eerder kan worden begonnen. Daarmee zal de gezondheid­scrisis dus al snel uitgroeien tot een driekoppig­e draak, met ernaast de economisch­e crisis en daar nog naast, afgaande op wat we in het voorbije jaar hebben meegemaakt, een politieke crisis. Misschien is het waterhoofd dan nog te verkiezen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium