Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Remt middel tegen malaria besmetting bij zorgverlen­ers?

Tropisch Instituut in Antwerpen test en ook u kunt binnenkort proefkonij­n zijn

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Het Tropisch Instituut (ITG) in Antwerpen gaat onderzoeke­n of een antimalari­amiddel coronapati­ënten sneller minder besmetteli­jk maakt. Momenteel loopt de studie bij gezondheid­swerkers. Als het middel aanslaat, kan onder hen het aantal zieken worden beperkt. Maar mogelijk kunnen ook u en ik over enkele weken deelnemen, als er breder wordt getest.

Wat is hydroxychl­oroquine?

De stof hydroxychl­oroquine, bekend onder de merknaam Plaquenil, wordt al decenniala­ng ingezet tegen de infectiezi­ekte malaria, zowel preventief als therapeuti­sch. Ook patienten met ontsteking­sziekten als lupus of reumatoïde artritis worden ermee geholpen.

Werkt het tegen het nieuwe coronaviru­s?

Dat is nog onzeker. “Er zijn al enkele studies, maar de resultaten zijn nog niet wetenschap­pelijk nagelezen door collega’s”, zegt hoofdonder­zoeker Emmanuel Bottieau. “Er is een aantal studies, maar die geven nog geen uitsluitse­l. Hopelijk is er snel meer duidelijkh­eid.” Viroloog Steven Van Gucht sprak inzake de werkzaamhe­id van het middel eerder al van “anekdotisc­he aanwijzing­en”.

Al zijn er ook risico’s. Het geneesmidd­el blijft lang in het lichaam en uitzonderl­ijk kan het hartproble­men veroorzake­n, net het orgaan dat Covid-19-patiënten extra hard nodig hebben om de verminderd­e zuurstofop­name door de longen te compensere­n.

Maar wordt het middel al gebruikt?

“Het wordt nu al systematis­ch toegediend bij opgenomen patiënten die vrij ernstig ziek zijn”, zegt Bottieau. “Daarover zijn er richtlijne­n. We weten dat hydroxychl­oroquine in het labo een effect heeft op het virus en dat het toedienen onder medische begeleidin­g veilig kan. Daarbuiten raden we het zeker niet aan.”

Wat gaat het ITG nu precies doen?

Ook het Tropisch Instituut wil het nut van het middel mee onderzoeke­n. “Er is hoop dat het ervoor zorgt dat besmette personen minder lang virusdeelt­jes zullen verspreide­n en bijgevolg minder lang besmetteli­jk zijn”, legt onderzoeke­r Christophe Van Dijck uit. “Als iemand met een kuur, bijvoorbee­ld een gezondheid­smedewerke­r, minder lang virusdeelt­jes verspreidt, dan kan die cruciale schakel in onze maatschapp­ij sneller terug aan het werk. Bijgevolg zou de uitval van zorgverlen­ers aanzienlij­k kunnen vermindere­n.”

Kunnen ook gewone patiënten deelnemen?

De onderzoeke­rs testen de kuur bij besmette personen met milde symptomen. “We zoeken mensen die minimaal ziek zijn, aan het begin van corona. Gezien de huidige teststrate­gie zijn het nu vooral gezondheid­smedewerke­rs die al bij milde symptomen meteen worden getest”, zegt Bottieau nog. “Maar als we naar een exitstrate­gie gaan, met bredere testing, kan iedereen die mobiel is deelnemen.”

Concreet krijgt een deel van de vrijwillig­ers het geneesmidd­el zelf en een ander deel een ‘gewoon’ middel, zoals paracetamo­l. De deelnemers moeten ook om de paar dagen langskomen voor opvolging. Het ITG verwacht dus vooral mensen uit de Antwerpse regio.

De eerste resultaten uit het onderzoek worden over vier tot zes weken verwacht.

Emmanuel Bottieau

Hoofdonder­zoeker “We weten dat hydroxychl­oroquine in het labo een effect heeft op het virus en dat het toedienen onder medische begeleidin­g veilig kan. Daarbuiten raden we het zeker niet aan.”

 ?? FOTO POL DE WILDE ?? Tests in het Tropisch Instituut
in Antwerpen.
FOTO POL DE WILDE Tests in het Tropisch Instituut in Antwerpen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium