Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met tablets kan je dat isolement doorbreken”

Familie kan patiënten virtueel bezoeken dankzij gift ex-wielertopp­er

- TOMMY MAES

Ex-wielrenner Tom Boonen heeft een aantal tablets geschonken aan het Heilig Hart-ziekenhuis in Mol. “Ik wou al lang ergens helpen.”

Tom Boonen (39) overhandig­de donderdagn­amiddag zeven tablets aan de medewerker­s van het Heilig Hart-ziekenhuis. De tablets geven patiënten op de afdeling intensieve zorgen of de Covid-afdeling de kans om ondanks hun quarantain­e contact te houden met hun familie en de buitenwere­ld.

“Bij de start van de coronacris­is vroeg ik me af of ik nergens kon helpen”, vertelt Tom Boonen. “Toen hoorde ik het verhaal dat het ziekenhuis dringend extra tablets nodig heeft, omdat die toestellen ook op die afdelingen moeten blijven. Veel patiënten verblijven er in complete afzonderin­g en hebben geen contact meer met de buitenwere­ld. Zo’n isolement wordt ook vaak onderschat. Daarom is contact met familie heel belangrijk en met de tablets is dat toch enigszins mogelijk. Voor de mensen thuis is dat trouwens ook het geval, want het moet verschrikk­elijk zijn om niets te horen van je familielid dat in het ziekenhuis ligt. En er is een groot verschil tussen een gezicht zien en alleen maar een stem horen.”

Stormloop

Boonen heeft de tablets zelf gekocht. “Het was niet zo eenvoudig om er aan te geraken, er is blijkbaar een stormloop op tablets. Vorige week maandag wilde ik ze al kopen, maar toen was alles uitverkoch­t. Uiteindeli­jk heb ik er toch enkele op de kop kunnen tikken. Ik hoop dat dit kleine gebaar ook andere mensen inspireert om op een of andere manier hulp te bieden.” Zelf blijft Tom net als veel mensen in zijn kot, maar hij krijgt zijn dagen gevuld. “Ik ben momenteel heel hard aan het werk thuis. Alle werkjes die de laatste jaren nog moesten gebeuren, heb ik nu allemaal uitgevoerd. Mijn tuin heb ik bijvoorbee­ld zelf helemaal onder handen genomen. Volgens mij gaan de meeste mensen goed om met de situatie. Ik woon zelf in een straat waar veel wordt gefietst, maar iedereen houdt voldoende afstand.”

Het ziekenhuis is blij met het initiatief van Tom. “We zijn dankbaar voor dit materiaal dat we broodnodig hebben”, zegt dokter Ivo Jacobs, hoofdgenee­sheer en directeur ad interim.

“Met deze tablets kunnen we een virtueel bezoek organisere­n voor families die een geliefde op die afdeling hebben. Het bezoek is ook een hart onder de riem voor alle ziekenhuiz­en en alle zorgverlen­ers die nu het beste van zichzelf geven.”

Tom Boonen

Ex-wielervede­tte

"”Er is een groot verschil tussen een gezicht zien en alleen een stem horen.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Tom Boonen met een van de tablets die hij schenkt.
FOTO BERT DE DEKEN Tom Boonen met een van de tablets die hij schenkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium