Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Klanten kunnen niet meer wachten”

Gisteren al stroom van klussers aan nog gesloten doe-het-zelfzaken

- KRISTIN MATTHYSSEN

Klusserdek­lus! De doe-het-zelfzaken mogen weer open, en wees maar gerust dat het er zaterdag een drukte van jewelste wordt. Zo stopten donderdag aan de Hubo in Schoten al constant klanten die dachten dat ze er nu al terechtkon­den.

Het zal een overrompel­ing worden zoals bij de heropening van de recyclagep­arken, zoveel is nu al duidelijk. “Sorry, de deuren staan open omdat we zelf wat frisse wind binnen willen”, moet Ilse Van Hoof, franchisen­emer van de Hubo in Schoten, wel vijf keer zeggen tijdens ons bezoek donderdag, terwijl klanten in hun wagen met opengedraa­id raampje op de parking stoppen. Sommigen willen het precies zelfs eerst niet aanvaarden en blijven staan, zeker als ze merken dat wij er wel binnenstap­pen. Bijna verontschu­ldigend moeten wij ons verantwoor­den dat we voor de krant komen kijken hoe de voorbereid­ingen voor de grote heropening lopen.

Thuislever­ingen

Ilse Van Hoof is er zich van bewust dat het zaterdag een stormloop wordt. “Sinds de heropening woensdagav­ond bekendraak­te, krijg ik constant telefoontj­es en mails van klanten. Uiteraard zijn wij enorm blij. Aanvankeli­jk dachten wij dat wij mochten open blijven omdat wij dierenvoer verkopen. Maar de politie is ons dan komen sluiten, evenwel zonder boete, omdat die agenten zagen dat wij te goeder trouw handelden. Anderhalve week zijn wij volledig dicht geweest en hebben we hier de winkel gepoetst en de stockcorre­cties gedaan. Maar omdat de telefoons bleven komen, zijn we dan ook maar begonnen met thuislever­ingen. In totaal draaiden we zo ongeveer 40 procent van onze normale omzet, maar thuislever­ingen zijn veel arbeidsint­ensiever. Zeker ook omdat heel veel doehet-zelvers uit het centrum van Antwerpen bestelling­en doorgaven. Met als gevolg dat mijn mensen - dikwijls voor enkel een pot verf en een borstel naar de stad moesten rijden. Ik heb gemerkt dat mensen tijdens het online bestellen totaal niet op de kilometerv­ergoeding letten die wij noodgedwon­gen moesten aanrekenen om uit de kosten te raken. Het was in veel gevallen blind bestellen, om toch maar thuis te kunnen beginnen schilderen of klussen. Zeker bij mensen die in een appartemen­t wonen zonder tuin.”

Ilse Van Hoof is daarom opgelucht dat ze zaterdag de deuren van haar winkel kan heropenen. Aan de overzijde is er nog een Hubo-pop-up met tuinbenodi­gdheden, waar medewerker­s Dirk Asnot en Niels Van den Heuvel de parasols gisteren aan het aanvullen waren. “We zijn door de sluiting toch een maand van het tuinseizoe­n verloren.”

Technische werklooshe­id opgeheven

Van Hoof riep al haar personeels­leden nu terug uit technische werklooshe­id om voorbereid te zijn op de stormloop. Sommige werknemers hebben schrik dat de klanten de afstandsre­gels niet zullen respectere­n, zoals op de laatste dag voor de lockdown al het geval was. “Elk personeels­lid krijgt een mondmasker en ik verwacht nog een bestelling van spatscherm­en die ze ook kunnen dragen. Voor de rest heb ik bij mijn overburen van de firma Imatex Plastics plexischer­men besteld. De alcoholgel staat klaar. Ik heb slechts een veertigtal winkelkarr­en, en de klanten zullen enkel toegelaten worden in de winkel als er een ontsmette winkelkar beschikbaa­r is. Veertig klanten voor een winkel van 3.000 vierkante meter is veilig op het vlak van social distance. Strikt genomen zou ik er volgens de coronarege­ls 300 mogen toelaten. Vrijdag krijgen we nog een extra levering van bouwmateri­alen. Alles is maximaal aangevuld. Zaterdag zijn we open van 9.00u tot 18.00u en zondag van 10.00u tot 13.00u. We gaan onze gewone openingsur­en volgen en zijn klaar voor de storm, al reken ik ook op de gezonde burgerzin.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ilse Van Hoof van de Hubo in Schoten aan de kassa, achter het plexischer­m dat ze bij haar overbuur bestelde.
FOTO JAN VAN DER PERRE Ilse Van Hoof van de Hubo in Schoten aan de kassa, achter het plexischer­m dat ze bij haar overbuur bestelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium