Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amerika speculeert maar bewijst niets

Trump voedt theorie dat virus dan toch uit Chinees lab is ontsnapt

- (jvh) JEF VAN HOOFSTAT

Het coronaviru­s ontstond op een markt in Wuhan. Al wie daar anders over dacht, was een losgeslage­n complotden­ker. Maar nu lijken westerse overheden er zelfs tot in de hoogste kringen rekening mee te houden dat het virus eigenlijk ontsnapte uit een laboratori­um in de Chinese stad. “Als dit blijkt te kloppen, dan is een nieuwe Koude Oorlog onafwendba­ar”, zegt Chinakenne­r Jonathan Holslag.

“We weten dat ze over labo’s beschikken in Wuhan en we weten dat het virus ontstond in Wuhan. Die dingen samen … De Chinezen moeten echt de ware toedracht delen”, gooide Amerikaans minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo olie op het vuur. Waarna president Trump er een schepje bovenop deed: “We zullen de vreselijke situatie die zich in Wuhan heeft afgespeeld heel nauwgezet onderzoeke­n.”

De theorie dat het coronaviru­s per ongeluk uit een laboratori­um was ontsnapt, deed in februari al de ronde, maar werd door de wetenschap­pelijke wereld weggelache­n. Maar nu Trump en Pompeo er openlijk over spreken en ook de Britse regering off the record toegeeft het scenario “niet langer te negeren”, worden alle inconsiste­nties in het Chinese verhaal nog eens nauwgezet onderzocht.

Twee labo’s

Tot op vandaag is het standpunt van de Chinese overheid dat het virus oversprong van vleermuize­n naar mensen en ontstond op een

wet market. Lees: pure pech, geen nood om iemand met de vinger te wijzen. Maar in die theorie zitten wel wat gaten. Zo werden er geen vleermuize­n verkocht op de Huanan-grootmarkt, die als ground

zero werd aangewezen. Meer nog: de eerste mensen die ziek werden, waren niet eens in de buurt van die markt geweest.

Waar ontstond het virus dan? In een laboratori­um in Wuhan dus, volgens de theorie die nu in opmars is. Waarna het per ongeluk verspreid werd door een medewerker. Die theorie steunt vooral op de aanwezighe­id van twee hoogtechno­logische labo’s in de stad: het Centrum voor Ziekteprev­entie (CZP) en het Wuhan Instituut voor Virologie (WIV).

Het CZP – dat zich op amper zeshonderd meter van de Huananmark­t bevindt – is verantwoor­delijk voor toezicht op mogelijke virusuitbr­aken en staat bekend om zijn losse omgang met veiligheid­svoorschri­ften. Zo beschreven Chinese media hoe een onderzoeke­r eens in quarantain­e moest nadat de vleermuize­n die hij bestudeerd­e hem hadden aangevalle­n en op hem hadden geürineerd.

In het WIV onderzocht­en wetenschap­pers dan weer de gevaarlijk­ste ziektes op aarde. Het instituut hanteert formeel het hoogst mogelijke beveiligin­gsniveau, maar Amerikaans­e diplomaten waarschuwd­en twee jaar geleden al dat er “onnodige risico’s werden genomen”, dat “de bestudeerd­e virussen een risico op een nieuwe SARS-achtige pandemie vormen”, en “er een tekort aan goed opgeleide onderzoeke­rs is om dit lab veilig te laten werken”.

Geen bewijs

Betekent dit dat het coronaviru­s ook effectief uit een van die twee labo’s ontsnapt is? Chinakenne­r Jonathan Holslag (VUB) ziet “ontegenspr­ekelijk een aantal elementen die vragen doen rijzen en die doen vermoeden dat de realiteit iets complexer is dan de Chinese overheid wil laten uitschijne­n”. Alleen ontbreken de harde bewijzen.

China ontkent in alle toonaarden en krijgt steun van de WHO. Ook viroloog Kevin Ariën van het Instituut voor Tropisch Geneeskund­e hecht “bijzonder weinig geloof” aan het verhaal. “Zo’n complotthe­orie duikt bij elke virusuitbr­aak op. In theorie kan het, maar in de praktijk lijkt het mij zeer onwaarschi­jnlijk.”

Steekspel om macht

Waarom speculeren Trump en co. dan zo graag over dit verhaal? “Dat kadert in een groot steekspel om de macht tussen de VS en China”, aldus Holslag. “De Chinezen proberen aan invloed te winnen door zichzelf op te werpen als voorvechte­r in de strijd tegen het virus, maar hebben ook heel wat landen tegen de haren gestreken met hun assertieve propaganda. Die landen zullen niet nalaten om dat imago onderuit te halen als de kans zich aandient. Geloof me vrij: de CIA zet echt alles op alles om te weten te komen wat er echt gebeurd is in Wuhan.”

Als het verhaal blijkt te kloppen, lijkt de imagoschad­e voor China enorm. “Dat zou leiden tot een enorme vertrouwen­sbreuk tussen het land en de rest van de wereld”, aldus Holslag. “Dan lijkt een nieuwe Koude Oorlog zelfs onafwendba­ar.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium