Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De première van ‘Game of Thrones’

-

Na het succes van televisies­eries als The Sopranos en

Six Feet Under wilde Home Box Office (HBO) uitpakken met een grootse televisier­eeks die de wereld moest verbazen. Het resultaat was Game of Thrones.

Het was een peperdure gok van HBO, maar een absolute voltreffer. Het eerste seizoen alleen kostte 50 miljoen dollar. Op 17 april 2011 werd de eerste aflevering ooit uitgezonde­n in de VS. Het was de start van een van de grootste culturele hypes ooit.

De eerste reacties op Game of Thrones in april 2011 waren nochtans niet meteen lovend. Dat was in de ‘betere’ Amerikaans­e en Britse kwaliteits­pers. The

New York Times was het scherpst: “Rommel voor jongetjes. Een epische fantasyree­ks rond de snoeiharde strijd tussen een vreemde verzamelin­g volkeren om de IJzeren Troon van Westeros? Gedrenkt in een even bizarre als rauwe mengelmoes van draken, ruw wapengekle­tter, vreemde ijszombies en (veel) seks?” Dat kon enkel maar goed zijn voor fantasyner­ds en de (niche)fans van de boekenreek­s Het Lied van IJs en

Vuur van George R.R. Martin, waarvan het eerste deel in 1996 uitkwam en uiteindeli­jk een miljoenenb­estseller werd.

Maar de meningen draaiden snel. Dat “puberaal gedoe” bleek een intelligen­t in elkaar gestoken, complex en prachtig verfilmd epos waar alle hoeken van het fenomeen ‘mens’ rauw en ongefilter­d hun plek kregen en dat ook hedendaags­e liefhebber­s van politieke intriges en macht een confronter­ende spiegel voorhoudt. En het bleek vooral razend verslavend te zijn.

De popularite­it van de serie groeide pijlsnel. Van twee miljoen kijkers voor de eerste aflevering naar zes miljoen… tot 25,7 miljoen in seizoen zeven, alleen al in de VS. Ook in het buitenland was de serie een schot in de roos. Game of Thrones werd verdeeld in 170 landen, met tientallen miljoenen extra fans. Ook in België, waar de eerste aflevering op 2 september 2011 in première ging op betaalzend­er Prime. Dat was een van de voorlopers van Play More van Telenet. In mei vorig jaar werd na acht jaar, evenveel seizoenen en 73 aflevering­en een punt gezet achter de hype. En Game of Thrones was – ondanks de wat teleurstel­lende allerlaats­te aflevering – een mastodont geworden. Het is een van de succesrijk­ste televisies­eries ooit, inclusief 237 miljoen webpagina’s en zelfs een eigen ‘massatoeri­sme’ richting plaatsen waar de serie gedraaid werd. Meestal was dat in Noord-Ierland, maar ook onder meer in IJsland en Kroatië.

En nu? HBO broedt op een prequel: House of Dragon.

Het verhaal is gebaseerd op Fire & Blood, het jongste boek van George R.R. Martin. Het verhaal speelt zich af 300 jaar vóór Game of Thrones. Voorlopige deadline: 2022.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium