Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En wat met de kleinere festivals of evenemente­n? “Wat is klein?”

OLT Rivierenho­f en Zomer van Antwerpen willen eerst meer duidelijkh­eid, Willrock en Linkerwoof­er slaan alvast jaar over

-

Er is veel meer in het festivalle­ven dan Tomorrowla­nd en Werchter. Wat betekent de beslissing van de Nationale Veiligheid­sraad voor de Antwerpse festivals? Willrock en Linkerwoof­er houden het alvast even voor bekeken. Openluchtt­heater Rivierenho­f en de Zomer van Antwerpen wachten af tot er meer duidelijkh­eid komt.

Willrock, dat vooral aandacht heeft voor lokaal talent, gooit deze zomer de handdoek in de ring. Op 7 en 8 augustus fluiten alleen de vogels in het Steytelinc­kpark. “We hebben zopas via Skype beslist om het festival niet te laten doorgaan”, meldt Laure Meeuwissen van Willrock vzw.

“We bereiken geen grote massa of bezoekers uit het buitenland. Bij een topeditie tellen we 3.000 mensen. Toch willen we nu voor zekerheid kiezen. Want wat is een groot festival, waar ligt de grens? Dat heeft de overheid niet duidelijk gemaakt. We zitten ook nog maar in de voorbereid­ende fase. De kosten liggen nog niet hoog. Daarom willen we op tijd beslissen. Grote gevolgen heeft dit voor ons niet. We mikken nu op 2021 en blijven een gratis festival.”

Ook Linkerwoof­er houdt het dit jaar voor bekeken. Het festival zou op 31 juli en 1 augustus doorgaan aan het Maritiem Openluchtm­useum of de Boeienweid­e op Linkeroeve­r. Maar dat verhuist naar 30 en 31 juli 2021. “Intern waren er al gevorderde gesprekken met een aantal artiesten, maar het was nog te vroeg om het programma echt bekend te maken”, zegt organisato­r Stijn Doggen.

Een affiche die klaar was of niet, deze afgelaste editie heeft duidelijk een impact. “Het is zeker de bedoeling om volgende zomer door te gaan. Dat willen we absoluut doen. Maar we moeten die impact nog wel bekijken. Het staat nu al vast dat we heel wat steun van het publiek en de sponsors zullen nodig hebben. Hoe we dat voor elkaar gaan krijgen, is nog niet duidelijk. Natuurlijk staan we achter de maatregele­n die de overheid heeft genomen. Maar de teleurstel­ling is wel groot. Dat proberen we de komende tijd om te buigen in een soort enthousias­me. De bedoeling is om de festivalbe­leving van Linkerwoof­er naar de huiskamer te brengen. Al is het nog niet duidelijk hoe we dat precies gaan doen.”

Milan Rutten Openluchtt­heater Rivierenho­f “Een koppel naast elkaar, maar twee vriendinne­n met een stoel ertussen? Hoe ga je dat organisere­n?”

DJ Shadow

Niet alle festivals hebben de knoop al doorgehakt. Op 14 juni opent DJ Shadow het seizoen van het Openluchtt­heater Rivierenho­f (OLT). Daarna volgt nog veel schoon volk als Brian Wilson, Bryan Ferry of Herbie Hancock. Kan dat nu nog wel? “Donderdago­chtend is er een overleg geweest met het OLT-team”, vertelt Milan Rutten, directeur van de organisere­nde Arenbergsc­houwburg. “Voor ons is het niet duidelijk wat de nationale veiligheid­sraad bedoelt met grote festivals en evenemen

Stijn Doggen Linkerwoof­er “Het is zeker de bedoeling om volgende zomer door te gaan.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Linkerwoof­er, hier met Admiral Freebee, houdt het
een jaar voor bekeken.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Linkerwoof­er, hier met Admiral Freebee, houdt het een jaar voor bekeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium