Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tokio één jaar te ver

-

Pieter Timmers zal zijn carrière niet afsluiten met een derde passage op de Olympische Spelen. De 32-jarige Limburger had eerder al aangegeven dat een uitstel naar 2021 voor hem moeilijk lag, maar had nog niet definitief afgezegd. Donderdag besloot hij officieel om geen extra jaar meer aan zijn loopbaan toe te voegen. Timmers stopt dit najaar met zwemmen. “Voor mij is het alles of niets”, verklaarde hij.

Nochtans had Timmers zich al in mei 2019, als een van de eerste Belgische atleten, verzekerd van een olympisch ticket, én wilde hij in Tokio zijn zilveren medaille op de 100 meter vrije slag van vier jaar geleden eervol verdedigen. Omdat de coronacris­is het grootste sportevene­ment ter wereld met een jaar heeft opgeschove­n, gingen die plannen niet door. Op zijn 32ste kan hij zich niet meer opladen voor twaalf bijkomende maanden van zware zwemtraini­ngen. Bovendien verhuist hij deze zomer van het Antwerpse Kiel, een kilometer van de trainingsa­ccommodati­e in het Wezenbergz­wembad, naar het Vlaams-Brabantse Humbeek. De

olympische vicekampio­en van Rio 2016 wil als jonge vader ook vaker bij zijn gezin verblijven.

Wat zat er richting EK of Olympische Spelen nog in de tank? De grote afspraken van vorig jaar – met het WK in Zuid-Korea op kop – vielen tegen, maar Timmers schitterde wel in de Champions Swim Series, een regelmatig­heidscrite­rium waar hij tegen een handvol wereldtopp­ers alle drie de manches won in tijden die bij zijn allerbeste hoorden. Het wakkerde zijn ambitie aan om nog een keer te knallen op de Olympische Spelen. Een medaille, zoals vier jaar eerder, leek te hoog gegrepen, maar een plaats in de finale was allerminst uitgeslote­n.

Timmers won individuee­l en als lid van de aflossings­ploegen tien medailles op internatio­nale kampioensc­happen, waarbij zijn olympische zilver op de 100 meter vrije slag van Rio 2016 er met ruime voorsprong bovenuit steekt. Het mooiste zilver uit de Belgische sportgesch­iedenis? Veel zal het niet schelen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium