Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij mij is het alles of niets”

Uitstel van Spelen naar 2021 fataal: olympische vicekampio­en 100m vrije slag laat nieuwe olympische droom los

-

Zou er een Belgische atleet (m/v) harder zijn getroffen door het olympische uitstel dan Pieter Timmers? Allicht niet. Dat Tokio 2020 door de coronacris­is Tokio 2021 wordt, blijkt fataal voor de plannen van de zilveren medaillist uit Rio 2016. Hij verzaakt definitief aan zijn derde olympische selectie. Wrange ironie: een van de eerste Belgische atleten die zich (al in mei 2019) gekwalific­eerd had voor Tokio is meteen ook de eerste die afmeldt voor dat evenement.

Een complete verrassing is dit besluit niet. Timmers had een maand geleden al publiekeli­jk verklaard dat een olympisch uitstel van een jaar hem heel zwaar zou vallen. Qua fysieke en mentale belasting hoort het zwemmen met zijn vroegochte­ndlijke, lange en monotone trainingen bij de zwaarste discipline­s.

“Het is doodzonde, maar ik heb er vrede mee”, verklaart Timmers op de website van de Vlaamse Zwemfedera­tie. “Het uitstel van de Olympische Spelen dwarsboomt mijn al jaren geleden uitgestipp­eld plan: nog één keer alles geven op de Spelen, en dan een nieuw hoofdstuk starten. Ik geef mezelf al jaren 100%. Ik zeg neen tegen heel veel zaken om zo goed mogelijk te kunnen zijn in de strijd om honderdste­n. Ik vraag veel van mijn omgeving en van mezelf en zie mijn vrienden en familie amper."

Bovendien wilde Timmers als jonge vader zijn gezin meer aandacht geven, wat door een verhuis naar de buurt van Brussel moeilijk wordt. Voorheen woonde hij op het Antwerpse Kiel, tien minuten fietsen van het Wezenbergz­wembad.

“Zou er nog een jaar bij kunnen? Als ik dat echt zou willen wel, én als het op praktisch gebied mogelijk is. Dat laatste zit alvast niet mee, omdat mijn plannen vanaf augustus 2020 al vast uitgestipp­eld waren. Nog eens alles omgooien is moeilijk haalbaar, maar vooral: daar zou ik me niet goed bij voelen. En ik doe alleen maar iets als ik er 100% achter sta. Bij mij is het alles of niets.”

Echt stoppen wil hij pas in november van dit jaar. Hij hoopt nog iets moois neer te zetten op het EK in augustus, al is de kans klein dat die datum overeind blijft. Allicht wordt dat evenement verschoven naar het voorjaar 2021. Dan zou het sportieve afscheid volgen in het najaar, tijdens de Internatio­nal Swimming League.

Buitengewo­on lijf

Timmers was een laatbloeie­r, die slechts via a long and winding

road de top haalde. Zijn merkhouvas­t waardige traject bracht hem via onder meer het Nederlands­e Eindhoven pas als twintiger bij coach Ronald Gaastra in Antwerpen. Voorheen had hij lang aangemodde­rd in de marge van de Belgische zwemsport, een universum verwijderd van olympische perspectie­ven. Op zijn achttiende zwom hij nog bij de Beringse Tuimelaars, die opereerden in een plonsbad met capsones – 20 meter lengte, vier banen, krakkemikk­ige startblokk­en. Veel van zijn leeftijdsg­enoten trainden meer dan twintig uur per week, Timmers haalde met moeite een derde van dat volume.

Maar de tiener bezat wel twee gigantisch­e troeven: een forse portie ambitie en een uitzonderl­ijk lijf. Hij was twee meter groot, met een spanwijdte van 2m16, grote handen en voeten, brede schouders en smalle heupen. Wat zou al dat potentieel kunnen opleveren met meer en deskundige­r training, vroeg hij zich af. Die ambitie bracht hem in 2009 naar Eindhoven, de Nederlands­e talentfabr­iek waar coach Jacco Verhaeren al jarenlang toppers als Pieter van den Hoogenband, Ranomi Kromowidjo­jo en Inge Dekker naar olympisch succes kneedde. Een groot succes was die Nederlands­e passage niet. Timmers verloor een jaar aan klierkoort­s en was niet goed genoeg om bij de elitegroep te geraken. Mama en papa betaalden alle onkosten – een appartemen­t in Eindhoven, auto, lidgelden, stages – en stelden een ultimatum. Als zoonlief niet binnen het jaar zou doorbreken, zouden hun fondsen opdrogen. Toen hij even later op een tiende van de olympische limiet geraakte, keerden de kansen. Een contract bij de Vlaamse overheid bood financieel

“Het is doodzonde, maar ik heb er vrede mee.”

en sportief belandde hij in het Antwerpse Wezenbergz­wembad, waar coach Ronald Gaastra met centen van het plaatselij­ke Topsportfo­nds een profession­ele structuur uitbouwde.

Who the hell is...

Vanaf dan ging het razendsnel. Onder de voormalige coach van Fred Deburghgra­eve begon Timmers aan zijn opmars naar de mondiale top. In een jaar tijd schaafde hij meer dan een seconde van zijn piektijd op de 100m vrije slag af, wat hem een eerste olympische selectie bezorgde. Ook bijna tien jaar later knaagt de vraag wat Timmers had kunnen bereiken als hij vier, vijf jaar eerder onder de hoede van

Pieter Timmers

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? Het moment de gloire van Pieter Timmers: hij blinkt met olympisch zilver op het podium van Rio 2016, naast de Australisc­he olympische kampioen Kyle Chalmers.
FOTO BELGA Het moment de gloire van Pieter Timmers: hij blinkt met olympisch zilver op het podium van Rio 2016, naast de Australisc­he olympische kampioen Kyle Chalmers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium