Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Honderddui­zenden euro verlies per club”

Pas vanaf september voetballen mét publiek: sportecono­om WIM LAGAE meet de schade op

-

Pas (ten vroegste) vanaf september zijn voetbalfan­s weer welkom in de stadions. Nog meer miserie dus voor de clubs, dat beseft ook sportecono­om Wim Lagae. “Vooral de abonnement­enverkoop zal eronder lijden”, zegt hij. “Want nu is er nog meer onzekerhei­d.”

Menig bestuurder krabde zich woensdag weer in de haren en haalde de rekenmachi­ne erbij. Geen play-offs, dat was al een serieuze streep door de rekening - toch zeker voor zij die Play-off 1 dachten te spelen. De nieuwe maatregel van de regering, die besliste om massa-evenemente­n tot 31 augustus te verbieden, kwam extra hard aan. Begrip is er zeker - safety first - maar twee thuismatch­en afwerken zonder publiek, dat brengt de boekhoudin­gen in het Belgische voetbal nog meer in gevaar.

Wim Lagae, sportecono­om aan de KU Leuven, overschouw­t: “Dat dit weer een extra negatieve impact heeft, is duidelijk. Wedstrijdi­nkomsten zijn niet te onderschat­ten. Dat gaat over abonnement­en, losse tickets, catering en merchandis­ing. Die laatste drie vallen in augustus volledig weg. Wat overblijft, is de abonnement­enverkoop. Maar ook die gaat zwaar lijden onder de coronacris­is.”

Thuis in de living

Hoe meer onzekerhei­d over volgend seizoen, hoe minder abonnement­en de clubs gaan verkopen, zegt Lagae. “En dat er pas vanaf september fans welkom zijn, zorgt voor meer onzekerhei­d. Dan gaan we nog uit van het beste scenario, want misschien worden in september nog maar duizend mensen toegelaten. Dus stel ik me de vraag: wie gaat nú al een abonnement kopen? Veel fans zullen sowieso pas naar de wedstrijde­n komen als ze zich weer veilig voelen. En anderhalve meter afstand houden in een stadion? Begin er maar aan... Vrijetijds­besteding wordt een van de eerste dingen waarop de mensen gaan besparen. Dat ze nog niet weten of ze geld terugkrijg­en van hun huidig abonnement wellicht niet - helpt FOTO PHOTO NEWS evenmin.”

Wat die duels achter gesloten deuren de clubs zal kosten? “Als je twee van je twintig thuismatch­en zonder publiek speelt - dat is meteen tien procent - betekent dat sowieso honderddui­zenden euro verlies per club.”

Er gaan intussen stemmen op om het nieuwe seizoen pas in september te laten starten, ook al wordt het dan krap voor de kalender. Maar dat vindt Lagae geen goed idee. “De Pro League heeft net de mediarecht­en voor 103 miljoen euro verkocht. Een mooi bedrag, dat de clubs in deze crisis tenminste nog wat zekerheid biedt. Het zou een mooie geste zijn om die rechtenhou­ders dan ook te belonen. De Jupiler Pro League wordt misschien de eerste sport in maanden die weer live op tv te zien zal zijn. Sportfans gaan ernaar uitkijken en kunnen rustig vanuit hun living kijken. Dat levert sowieso een piek op in de verkochte tv-abonnement­en en dan zijn die zenders ook tevreden.”

Dat mediacontr­act is dus zowat het enige waar de profclubs zich aan kunnen optrekken. Los daarvan ziet Lagae het somber in. “Ik kijk vooral naar sponsoring, een nog belangrijk­ere inkomstenb­ron dan de wedstrijdd­agen. Vier op de vijf bedrijven komt nu in de problemen. Stel dat je al een deal had met een bedrijf voor 500.000 euro per jaar, maar dat bedrijf gaat failliet, wat dan? Nieuwe bedrijven aantrekken, wordt heel moeilijk. Vroeger was sponsoring een marketingi­nvestering, nu wordt het een marketingk­ost.”

Wel goed voor de jeugd

Op de transferma­rkt valt ook minder te rapen. “We zijn een doorsluisc­ompetitie, iedereen rekent op die transfers, maar de marktwaard­es zijn nu al 20 à 30 procent gedaald. En welke buitenland­se clubs gaan nog durven te investeren in dure transfers? Clubs zullen ook elk apart moeten besparen op lonen, want veel grote contracten lopen gewoon door. Het enige voordeel is dat door de besparinge­n eigen jongeren meer kansen gaan krijgen in de afgeslankt­e kernen.”

En al die nadelen, tja, die komen hard binnen. “De Belgische profclubs maakten vorig jaar 87 miljoen euro verlies. Men dacht de kentering in te zetten, maar nu er zoveel inkomsten verdampen of verschromp­elen, ziet het er heel slecht uit. Het risico van het vak, want opgejaagd door de druk om te winnen en niet te degraderen, wordt er vaak overgeïnve­steerd. Er zijn bij veel clubs geen buffers, waardoor ze niet voorbereid zijn op een schok. Die rekening krijgen ze nu dubbel en dik gepresente­erd.”

“In 2019 maakten de Belgische profclubs 87 miljoen euro verlies. Zo zijn er geen buffers en dan ben je niet voorbereid op een schok.” Wim Lagae Sportecono­om

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Voor een club als KV Mechelen zijn 15.000 toeschouwe­rs voor een thuiswedst­rijd geen uitzonderi­ng. En of dat zich zal laten gevoelen als er straks achter gesloten deuren zal moeten gevoetbald worden.
FOTO PHOTO NEWS Voor een club als KV Mechelen zijn 15.000 toeschouwe­rs voor een thuiswedst­rijd geen uitzonderi­ng. En of dat zich zal laten gevoelen als er straks achter gesloten deuren zal moeten gevoetbald worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium