Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op deze manier blijven de fans toch geëntertai­nd”

Great Old wil met groepje op Strava-applicatie Antwerpfan­s motiveren om te blijven bewegen

- DIEDERIK GEYPEN

Nu sporten in groep al een tijdje niet meer mag, boomt de populaire bewegings-app Strava als nooit tevoren. Ook Antwerp springt op de kar met de ‘Royal Antwerp Fit Club’, een online groep waarin de supporters hun sportactiv­iteiten kunnen tracken. Steven Defour en heel wat supporters zijn nu al fan.

‘Persoon x heeft zich zojuist bij Strava aangeslote­n. Bekijk zijn/ haar profiel.’

Voor vertrouwde leden is deze melding zeer herkenbaar. Strava werd de voorbije weken overstelpt met nieuwe registrati­es. Antwerp FC jaagt het aantal gebruikers nog feller de hoogte in. Met de ‘Royal Antwerp Fit

Club’ wil rood-wit zijn supporters aanzetten om in deze coronatijd­en te wandelen, te lopen of te fietsen, rekening houdend met de regels van social distancing en de opgelegde maatregele­n van onze overheid.

Al meer dan 300 participan­ten

“Nu onze fans niet meer naar het stadion kunnen komen, hebben we gemerkt dat de drang om zelf wat actiever te worden groot is”, zegt Julie Schauwaers (RAFC), een van de initiatief­neemsters. “Daarom hebben we besloten een samenhorig­heidsgevoe­l te creëren en onze supporters vanop afstand aan te moedigen om te bewegen. Iemand die de snelste kilometer loopt of de hond van de bomma uitlaat, met alle acties zijn we even blij.” Het initiatief loopt als een trein. Sinds zaterdag telt de groep al meer dan driehonder­d participan­ten. Voor Steven Defour is Strava een aangename ontdekking. “Het was mijn zus Jessie die erover begon, omdat ik de laatste tijd vaak met een gps van de club op pad ben. Het leuke aan Strava is dat je meteen je snelheid, afstand en hartslag kunt aflezen. Handig voor iemand als ik, die graag wil weten of hij progressie boekt.”

Voor een teamsporte­r als Defour zijn dit eenzame tijden. “Het lijkt wel een vakantiepe­riode waarin je individuel­e programma’s moet voltooien. Dit vraagt veel zelfdiscip­line, want die loopjes zijn behoorlijk eentonig. Mijn schoonbroe­r Hakim heeft me wel eens vergezeld, maar meestal loop ik alleen. Op de kaai kwam ik Simen (Juklerod, red.), Ivo (Rodrigues,

red.) en Junior (Pius, red.) al tegen. Niemand van ons weet hoe de competitie of de transferpe­riode zal aflopen.”

In de herfst van zijn carrière heeft Defour er baat bij zich fit te houden. “Vroeger kon ik in het tussenseiz­oen drie weken zo goed als niets doen, nu moet ik mijn lichaam voortduren­d onderhoude­n.”

Dat is ook belangrijk met het oog op volgend seizoen, want eind juni loopt in principe zijn contract af. “Ik wil graag bij Antwerp blijven. Sinds de winterstop kwam ik weer volledig in mijn ritme. Die stijgende trend wil ik volgend seizoen verderzett­en.”

Twee keer over de kop gegaan

De challenge van Defour en co kreeg al snel navolging via Jorrit Bux, de man die in augustus naar het Tsjechisch­e Plzen fietste om er de Great Old aan te moedigen en in het eerste seizoen na de promotie alle stadions in 1A met de fiets bezocht. “Het cijfer ‘1880’ (het stichtings­jaar van Antwerp, red.) vormen zat er niet meteen in, omdat je heel afhankelij­k bent van de wegen op de kaart. Het heeft mij anderhalf uur gekost om de letters ‘RAFC’ te creëren.” Een tocht van dik 100 km bracht Bux langs bospaden, singletrac­ks en enkele stroken... los zand. “Daarin ben ik twee keer over de kop gegaan. De keuze voor een koersfiets met carbon velgen was niet mijn slimste zet. (lacht) Ik vind het leuk om mijn passie voor Antwerp te combineren met mijn hobby. Initiatiev­en als deze zorgen ervoor dat de fans toch geëntertai­nd blijven. Hopelijk volgt er binnenkort weer een supporters­doel. Een bekerfinal­e zou veel goedmaken, al wordt die misschien zonder publiek gespeeld. Dan zal ik toch eens naar de Heizel fietsen om Antwerp geluk te brengen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Speler Steven Defour en supporter Jorrit Bux - de man die in augustus met de fiets naar Tsjechië reed, weet u nog - zijn alvast fan van de app.
FOTO RR Speler Steven Defour en supporter Jorrit Bux - de man die in augustus met de fiets naar Tsjechië reed, weet u nog - zijn alvast fan van de app.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium