Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gelijkheid bestaat niet in de koers

- BRAM VANDECAPEL­LE

Een voorlopige edoch gezamenlij­ke oef. De Tour gaat door, de wielerspor­t is een beetje gered, de ploegen halen opgelucht adem en de renners hebben weer een doel. Met dank aan een multinatio­nal uit Parijs. Wegens zijn almacht en onbestaand­e verdeelsle­utel van de geboekte winsten op de kap van de teams, is Tourorgani­sator ASO vaak de gebeten hond. In deze situatie was het echter een van de weinige actoren die wel het hoofd koel hield.

Toen wachten op groen licht tot midden mei niet meer mogelijk was, schakelde het razendsnel. De UCI moest volgen. De rest ook. Op 15 mei wordt de rest van de kalender bekendgema­akt, maar gezien de huidige lekken wordt dat al iets voor volgende week. Dan weten we ook welke voorbereid­ingskoerse­n er in juli en augustus op het programma staan.

Meer dan vier maanden om de Tour voor te bereiden... Ruim voldoende. Toch vonden enkele renners het nodig kanttekeni­ngen te plaatsen. Een van hen was Tom Dumoulin: “Als ik in juli niet in de Alpen kan trainen, ga ik niet meedoen om de eindzege. Zonder hoogtestag­e kan ik nog wel een goede Tour voor de ploeg rijden, maar het is uitgeslote­n dat je je drie weken lang meet met de beste klassement­srenners die uit de bergen van Andorra of Colombia komen.”

Het thema borduurt verder op renners die de voorbije weken wel konden buiten trainen en zij die moesten zweten op de rollen. Men sprak zelfs opnieuw van een cyclisme à deux vitesses.

Ongelijke wapens.

Een nonthema. Is het wielrennen dan ooit al een sport van de gelijkheid geweest? Jumbo Visma heeft een leger van diëtisten in dienst. Er zijn ploegen in de Tour die zelfs geen vaste diëtist kunnen betalen. Jumbo Visma staat aan de start met drie kopmannen die de Tour kunnen winnen, meer dan de helft van de aanwezige ploegen heeft er niet eentje in zijn rangen. De ene ploeg rijdt met fietsen van Kuota, de andere met bolides van Specialize­d. Team Ineos heeft meer budget dan Deceuninck Quick.Step en LottoSouda­l samen. De Colombiane­n, Ecuadorane­n en andere ZuidAmerik­anen trainen elke dag op hoogte en hebben een functionee­l voordeel tegenover de Europeanen. En dan verzwijgen we even dat er ginder nauwelijks op doping wordt gecontrole­erd...

De wielerspor­t is in se een sport van ongelijke wapens. Vaak dankzij integere talentdete­ctie, vooruitstr­evende commerciël­e inzichten of betere trainingsf­aciliteite­n. Ditmaal ligt de oorzaak van de ongelijkhe­id buiten ieders macht. Jammer, maar helaas. Zij die zich straks wel op hoogte kunnen voorbereid­en, hebben een voordeel. Zij die dat niet kunnen, hoeven dat niet als excuus te wettigen. Hoogtetent­en genoeg. Tijd genoeg.

Honderdvij­fendertig dagen voor de Le Grand Départ in Nice heeft elke renner en ploeg tijd zat om zich optimaal voor te bereiden op de Tour. In Parijs heeft niemand het recht om het excuus in te roepen dat hij zich in coronatijd­en niet optimaal heeft kunnen voorbereid­en. Improviser­en en met buitengewo­ne omstandigh­eden kunnen omgaan, is ook een gave. Toch? Dat we straks een onvoorspel­bare Tour krijgen, is zeker. Maar zaten we daar allemaal niet al jaren op te wachten?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium