Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5,6 miljoen euro voor nieuw gebouw technische dienst

Tegen midden 2023 klaar, met een oppervlakt­e van 14.000 m²

- ELKE LAMENS

Tegen midden 2023 moet een nieuw technisch centrum verrijzen in de Theo Coertjensl­aan 4 in Klein Veerle, op een oppervlakt­e van ruim 14.000 m². De kostprijs is geraamd op 5,6 miljoen euro.

De huidige technische dienst huist in een stel containers in de Van Pulstraat, middenin een residentië­le wijk. De bewoners hadden in een bevraging tijdens de vorige legislatuu­r al aangegeven dat niet in hun buurt te willen. De dienst is ook dringend aan moderniser­ing en uitbreidin­g toe.

Op het terrein van 14.350 m² komen twee balkvormig­e gebouwen. Daartussen loopt een toegangswe­g naar een binnenplei­n, met ondergrond­se waterbuffe­ring. Het nieuwe kantoorgeb­ouw (400 m²) is gericht op de straathoek. Daarachter komen werkplaats­en (630 m²) en magazijnen. Aan de andere kant komt een loods. De bebouwing neemt 4.200 m² in beslag. “Er is veel aandacht besteed aan de logische schikking van de gebouwen. Zo zijn alle ruimtes die verwarmd worden, gebundeld. Verwarmen doen we energievri­endelijk, met hybride warmtepomp­en en een condensere­nde gasketel”, licht schepen van Ruimtelijk­e Ordening Daan De Veuster (CD&V) toe.

School in 2028

De 500 zonnepanel­en verhuizen mee naar de nieuwbouw. “Die produceerd­en vorig jaar al zo’n 125.000 kWh. De gemeente heeft hiervan 29.435 kWh gebruikt.” De kostprijs van het gebouw wordt geraamd op ongeveer 5,6 miljoen euro, inclusief btw.

Oppositiep­artijen Groen en Oprecht Brecht maken zich zorgen over de hoogte van het bedrag in deze coronatijd­en. “Is dit nu nog financieel verantwoor­d? Ook de lokale economie zal de impact van de crisis op financieel vlak voelen”, zei Joziena Slegers (Oprecht Brecht) op de jongste gemeentera­ad.

“De maatregele­n zullen de gemeente geld kosten, maar net nu moeten we onze ondernemer­s steunen door te investeren. Brecht heeft overigens een lage schuldgraa­d”, reageerde burgemeest­er Sven Deckers (N-VA).

De bouw van het nieuwe technische centrum zal achttien maanden in beslag nemen. “Volgens de huidige planning kunnen we dan midden 2023 verhuizen. Dat is ruim op tijd voor de bouw van de nieuwe gemeentesc­hool in de Van Pulstraat. GBS De Sleutelblo­em kan dan rond 2028 in gebruik worden genomen. Zo hebben we ook nog de tijd om de site in te richten met wegen, groen en een woongedeel­te.”

 ?? FOTO RR ?? Zo zal het nieuwe gebouw er gaan uitzien.
FOTO RR Zo zal het nieuwe gebouw er gaan uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium