Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er was veel rook, maar die was niet schadelijk”

Zaakvoerde­r afvalverwe­rkend bedrijf Remondis na brand:

- (jw)

De schade is niet groot en het vuur was snel geblust, maar de brand bij afvalverwe­rkend bedrijf Remondis (vroeger De Vocht) in Reet zorgt voor ongerusthe­id. “Mijn excuses aan iedereen die hier hinder van ondervond”, zegt de zaakvoerde­r.

Jan De Vocht kreeg rond 22.45u woensdagav­ond twee meldingen: van een aanwezige chauffeur en van het eigen branddetec­tiesysteem. In een van de hallen was vuur ontstaan. Het ging om een gesorteerd­e fractie van restafval uit de bouwindust­rie die klaar lag om donderdag naar de verbrandin­gsoven vervoerd te worden.

Ook burgemeest­er Jurgen Callaerts ging kijken. “De brandweer was vlug ter plaatse en had de brand binnen het halfuur onder controle. Het nablussen vergde meer tijd. Toch maak ik me ongerust omdat dit niet de eerste brand is in dit bedrijf die ik in mijn korte tijd als burgemeest­er gemeld krijg. Het ligt immers ook in de buurt van de wijk Beekvelden en het Reetse dorpscentr­um.”

Derde brand

Jan De Vocht vraagt de zaak niet te overroepen. “In de twintig jaar dat we hier werkzaam zijn, is dit de derde brand. Zeven jaar geleden hadden we een eerste kleine ontbrandin­g van afval die zowat meteen door onze eigen mensen werd geblust. Eenzelfde verhaal in december vorig jaar, maar toen riepen we er voor de zekerheid de brandweer bij.”

Dit keer was de brand wel groter. Meteen werd de buurt verwittigd om ramen en deuren gesloten te houden. De Vocht beseft de ongerusthe­id over mogelijke schadelijk­e rook. “Er was inderdaad een felle rookontwik­keling maar metingen wezen uit dat die niet schadelijk was. Uiteraard wil ik mijn excuses aanbieden aan iedereen die toch hinder ondervond van de rook. Maar we doen er alles aan om dit te voorkomen.”

Sorteermac­hine

De schade aan het bedrijf bleef uiteindeli­jk ook beperkt: de lichtstrat­en in de betreffend­e hal zijn stuk, net als de elektrisch­e bedrading van de sorteermac­hine. Vandaag zou het bedrijf weer volledig operatione­el moeten zijn.

Begin 2018 kwam het afvalverwe­rkend familiebed­rijf De Vocht in de Steenweg op Waarloos in Duitse handen. De familie De Vocht begon aan het einde van de 19de eeuw met een kolenhande­l in Waarloos. Jan De Vocht, vierde generatie, bleef sinds de overname aan boord als manager. Het bedrijf is de afgelopen jaren steeds actiever geworden in de inzameling en sortering van bedrijfsaf­val.

 ?? FOTO'S BFM, JEF WIJCKMANS ?? De brand was snel geblust. De schade is beperkt, zegt zaakvoerde­r Jan De Vocht.
FOTO'S BFM, JEF WIJCKMANS De brand was snel geblust. De schade is beperkt, zegt zaakvoerde­r Jan De Vocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium