Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miljoenen illegale sigaretten in beslag genomen in haven

- (dvd)

De douane heeft in de haven van Antwerpen 56 miljoen sigaretten en 17 ton waterpijpt­abak in beslag genomen. De goederen zaten verborgen in vijf containers afkomstig uit Sri Lanka en Taiwan. Sinds begin dit jaar werden in de Antwerpse haven alleen al 227 miljoen sigaretten in beslag genomen, terwijl in 2019 het totaal voor heel België 197 miljoen bedroeg.

“Op basis van een risicoanal­yse werden de containers onderworpe­n aan een grondige fysieke inspectie”, zegt woordvoerd­er Francis Adyns van de douane. “De eerste rijen van elk van de containers bestond uit dozen met tegels waarachter de sigaretten en waterpijpt­abak verstopt zaten.”

Het gaat om iets dunnere sigaretten van de merken D&J, Cavallo en Milano. “Dat zijn ‘cheap white’ sigaretten die niet op de Belgische markt verkocht mogen worden”, aldus de douane. “Onderzoek moet nog uitwijzen of het originele of nagemaakte cheap whites zijn. De waterpijpt­abak is van het merk Al Fakher. Allicht bestaat er een parallel verkoopsci­rcuit. We kijken daarvoor in de eerste plaats naar nachtwinke­ls, maar de controles zijn de bevoegdhei­d van de economisch­e inspectie of de federale politie.”

De totale waarde van de ontdoken rechten, zoals invoerrech­ten, accijnzen en btw, bedraagt volgens de douane meer dan 22 miljoen euro.

Recordjaar

“In totaal werden in de haven sinds de start van de coronacris­is al 91 miljoen sigaretten en nu dus 17 ton waterpijpt­abak in beslag genomen”, luidt het. In 2019 nam de Douane 197 miljoen sigaretten in beslag, waarvan 116 miljoen in Antwerpen. Dit jaar nam de douane al 282 miljoen sigaretten in beslag, waarvan 227 miljoen in Antwerpen en 17 ton waterpijpt­abak. 2020 is dus nu al een recordjaar.

 ?? FOTO FOD FINANCIËN ?? Ook 17 ton waterpijpt­abak werd in beslag genomen.
FOTO FOD FINANCIËN Ook 17 ton waterpijpt­abak werd in beslag genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium