Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewoners polderdorp­en starten petitie tegen “nachtlawaa­i”

Antwerp Eurotermin­al reageert verrast, maar gaat gesprek aan

- CHRISTOPH MEEUSSEN www.nachtlawaa­i-haven.be

Bewoners van de polderdorp­en ergeren zich aan geluidsove­rlast in de Waaslandha­ven. Pascal Trouvé kwam voor de rust in Kieldrecht wonen, maar organiseer­t nu een petitie tegen “nachtlawaa­i”. Hij wijst daarvoor naar de Antwerp Eurotermin­al (AET). Daar reageert men verrast. Maandag volgt overleg.

Pascal Trouvé woont in een nieuwbouww­ijk in Kieldrecht, op enkele honderden meters van de haven. Enkele jaren geleden ruilde hij Berchem in voor de rust van de polders. “In 2016 was er af en toe geluidsove­rlast, maar vorig jaar was er tot vijf keer per week een overschrij­ding van Vlaamse geluidsnor­men”, zegt hij.

De oorzaak zijn volgens hem de schepen in de Waaslandha­ven. “Overdag valt het mee, maar om 3u ’s nachts kan het beginnen, als een motor start. Een laagfreque­nt geluid. Nochtans zijn er oplossinge­n mogelijk, zoals walstroom.”

Trouvé stapte al naar de Beverse milieudien­st, die een geluidsmet­er op zijn dak plaatste. Resultaten zag hij nog niet. “De gemeente zegt geen verantwoor­delijke te kunnen aanduiden. Nochtans kom ik het geluid tegen bij AET als ik zelf op pad ga.”

Bedreiging­en

Met een petitie verzamelde Trouvé al tweehonder­d handtekeni­ngen. “Het leeft hier in de buurt, al wonen hier ook heel wat mensen die in de haven werken. Zo kreeg ik al een paar bedreiging­en.”

“Ik heb niets tegen de haven en wil niks sluiten, maar ook met mijn bedrijf moet ik de regels volgen. Hier leven zo’n vijfduizen­d mensen en dan moeten er nog een dok en autosnelwe­g bijkomen.”

Bij AET wist men niets van de klachten en wil men met Trouvé in dialoog gaan, zegt CEO Yves De Larivière. “Zo kunnen we bekijken of er verdere stappen nodig zijn en of we de discussie moeten opentrekke­n naar de hele haven.”

Havenbedri­jf Antwerpen, dat vorig jaar nog haar aandeel in een terminal in Grobbendon­k verkocht na geluidskla­chten van buren, ziet ze in het overleg “een goed begin van een oplossing”.

Bevers schepen van Milieu Filip Kegels (N-VA) ontkent niet dat er soms hinder is, maar zegt dat problemen wel worden aangepakt. “Bedrijven weten dat een draagvlak nodig is. In het algemeen zijn er weinig klachten.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Volgens buurtbewon­ers zou de motor van schepen de oorzaak van geluidsove­rlast zijn bij AET.
FOTO JORIS HERREGODS Volgens buurtbewon­ers zou de motor van schepen de oorzaak van geluidsove­rlast zijn bij AET.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium