Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Coronawinn­aar’ verbrandt zijn vingers

- KORNEEL DELBEKE

Webwinkel Amazon leek de grote winnaar van de coronacris­is te worden. Maar het bedrijf ligt onder vuur omdat het de veiligheid van werknemers niet zou kunnen garanderen. De Franse vestiginge­n sluiten na een klacht van de vakbonden.

Terwijl de beurzen na een remonte opnieuw klappen krijgen, stapt Jeff Bezos als winnaar uit de arena. Zijn bedrijf Amazon is de grote kampioen van de quarantain­e. Doordat grote delen van de wereldbevo­lking aan huis gekluister­d zitten, draait de e-commercere­us op volle toeren. Klanten kopen momenteel voor 11.000 dollar (zo’n 10.150 euro) goederen per seconde. Het aandeel van het bedrijf stond nooit hoger, waardoor Bezos, nu al de rijkste op aarde, zijn fortuin sinds het begin van de crisis met 24 miljard dollar zag aandikken.

Maar zelfs voor Bezos en Amazon is het niet al goud wat blinkt. In Frankrijk moest de webwinkel eergistere­n grote delen van zijn activiteit­en staken, nadat een rechter had geoordeeld dat het bedrijf zijn werknemers niet genoeg beschermt tegen het coronaviru­s. Tot het de veiligheid van het personeel kan verzekeren, mag

Amazon in Frankrijk alleen levensnood­zakelijke goederen leveren: voeding, medicijnen en hygiënepro­ducten. Indien niet, moet het bedrijf per overtredin­g een boete van 1 miljoen euro betalen.

De uitspraak kwam er na een klacht van de vakbonden, die vinden dat social distancing in de magazijnen niet gegarandee­rd kan worden. Amazon besliste uiteindeli­jk om gisteren alle zes distributi­ecentra in Frankrijk vijf dagen te sluiten. Door de ‘inherente complexite­it’ van zijn activiteit­en, vindt het bedrijf het risico te hoog om alleen levensnood­zakelijke producten te verkopen.

Thuisblijv­en

Amazon vraagt zijn tienduizen­d Franse werknemers om thuis te blijven, terwijl de magazijnen worden gereinigd. “Alle maatregele­n worden uitgevoerd om de gezondheid en veiligheid van het personeel te garanderen”, zegt het bedrijf in een statement. Amazon tekende beroep aan tegen de uitspraak, maar lijdt ondertusse­n omzetverli­es.

De sluiting van de Franse vestiging heeft ook gevolgen voor Belgische klanten van Amazon. De Amerikaans­e e-commercere­us is volgens RetailDeta­il de op twee na grootste online speler in ons land. Vooral Waalse consumente­n vinden al jaren vlot de weg naar Amazon.fr.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium